Przedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie(...)suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem
karmelowyporcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz(...)listonic_content='2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić - 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz
Poezja smakuprzepisów, które aż się proszą, żeby zamieścić je na blogu. Ale od początku. Misiek wrócił z trasy przed Walentynkami, więc postanowiłam przygotować babeczki z kremem z mascarpone i białej czekolady. Oboje uwielbiamy kokos, więc dodałam go do kremu. Przyznam szczerze - nie wyszły tak dobrze, jak wyglądały w mojej głowie. Taki już urok Walentynek - chcesz zrobić wszystko perfekcyjnie(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku
W poszukiwaniu inspiracjisiemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję(...)ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatybiałej czekolady. Zakochałam się w jego smaku :) Przepis znalazłam na blogu Ali , choć pominęłam dodanie ubitych białek do musu. Składniki: 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 100 g białej czekolady, 1 łyżka mleka. 25 g masła, serduszka, ażurki, posypka czekoladowa Dr Oetker. Przygotowanie: Czekoladę połamałam w kostkę. Na małym ogniu rozpuściłam ją z masłem i mlekiem - cały
Aga w kuchniBomba witaminowa z odrobiną słodyczy w postaci białej czekolady jest zdrową przekąska, która sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy
VioletoweKucharzenieśniadanie z dodatkiem jogurtu. Dzieci pokochają ten deser (Miśka wyżerała już przed pieczeniem). Składniki na formę o średnicy 18-20 cm: 30 g płatków owisanych 100 g mąki białe pszennej tortowej 30 g mąki gryczanej (lub innej, np. ryżowej, razowej, może też całe 130 g białej pszennej) 50 ml mleka sojowego 80 ml oleju roślinnego 50 g daktyli
greenscarfcukru pudru 1 łyżeczka sody 200g margaryny (np Kasia, Palma) 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego) 2 jajka szczypta soli Sernik: 5 jajek 2 budynie śmietankowe 750g sera białego 250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka(...)masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy
Kuchnia w czekoladziełyżki białego octu winnego (ja użyłam octu aromatyzowanego pomarańczą, anyżem i koprem włoskim ) sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 duży koper włoski 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek przekrojonych na połówki Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę(...)pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu - biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij
Chilli Czosnek i Oliwawódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę(...)fiksy aż do uzyskania puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Słodkich wypieków! Rady: Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie
Wanilia i Kardamonwarzywa dokładnie myjemy, następnie obieramy je cienko ze skórki. Marchew, selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część pora kroimy w poprzek na dwie części. 500g buraków kroimy w plastry grubości 5-7mm. Wszystkie warzywa wkładamy razem do garnka. Warzywa zalewamy zimną wodą(...)tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego
Karo in the Kitchenwiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki(...)strony. Po tym czasie przełożyłem mięso do naczynia żaroodpornego i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 30 minut. Do garna włożyłem łyżkę masła i 100 gram białego cukru. Podgrzewałem na średnim ogniu, aż cukier się rozpuścił, jednak nie powinien on zbrązowieć. Wówczas dodałem do garnka 400 gram wydrylowanych mrożonych wiśni i 100 ml białego octu winnego. Nadal
Wyprawy kulinarnemiłośnika kotletów schabowych w rumianej panierce. Kilka słów o kaszy jaglanej: aby pozbyć się jej gorzkiego smaku , należy kilkakrotnie i obficie przelać suchą kaszę wrzątkiem, aż woda z mętno-białej stanie się klarowna, lub uprażyć na suchej patelni. ma mało tuczącej skrobi , za to dużo wartościowego białka zawiera witaminy z grupy B , żelazo , miedź i poprawiające pamięć witaminę(...)syropu z agawy/klonowego Wykonanie puddingu: 1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki wody i zagotuj aż do całkowitego zmięknięcia. 2. Wydrąż miąższ z pomarańczy (pozbądź się białej skórki, ponieważ może zgorzknieć) i pokrój ją na kostki. 3. Podgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim cząstki pomarańczy ze szczyptą kardamonu. 4. Posiekaj drobno imbir
Pland based filleprzykryciem. Gotujemy powoli, do miękkości mięsa. W międzyczasie warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą część pora i pietruszkę w zgrabne półplasterki. Selera naciowego – w plasterki około 3-4mm grubości. Selera bulwiastego kroimy w zapałki. Gdy kurczak już ugotowany, pora wyjąć(...)zupa na 2-3 dni dla 2-3 dorosłych osób. Przy odgrzewaniu tylko zyskuje na smaku. SKŁADNIKI ok. 1kg podudzi z kurczaka 2 średnie pietruszki 2 średnie marchewki biała część średniego pora ¼ średniego selera 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 litry wody 1-2 niskosodowe kostki rosołowe o smaku kurczaka sól
Karo in the Kitchenlike to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata(...)poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki
Martyna Cooks