smakować będzie jeszcze bardziej. Składniki: Ciasto żółte: 100 g masła 150 g cukru 5 żółtek 180 g mąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół(...)Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze
Pyszności Słodkościgładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy(...)niej starte pieczarki, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Po odparowaniu wody z pieczarek odstawiamy je, aż lekko przestygną, dodajemy oba sery (biały i parmezan), i mieszamy wszystko. Próbujemy czy lekko za słone (tak jak przy poprzednim farszu – żeby pierogi nie wyszły mdłe) i farsz gotowy
Jak gotować i nie zwariować125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem
les mirabellesherbatników 80 g masła 2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem: 500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można(...)wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego
Smakołyki Asisernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie macie pod ręką. SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki jagód bądź borówek amerykańskich bądź porzeczki - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę zalej 5 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj(...)mocno schłodzona - ja zawsze trzymam ją co najmniej całą noc w lodówce. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy małym ciurkiem żelatynę, ciągle ubijając i masę z porzeczek. Wylewamy na białą masę w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 -7 godzin. Gdy masy całkowicie stężeją, tuż przed podaniem ubijamy na wierzch bitą śmietanę. BITA ŚMIETANA NA WIERZCH
SMYKWKUCHNI300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć do zdobienia) - gałązka mięty lub melisy do zdobienia na krem. Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijam je na wysokich obrotach robota na białą, błyszczącą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję do piany cukier i wciąż ubijam. Kiedy już beza przyjmie cały cukier dodaję sok z cytryny i krótko jeszcze mieszam robotem. Dodaję(...)dojrzewać w ogrodzie. Ważne jest tylko kontrolowanie bezy podczas pieczenia i reagowanie, gdyby zaczęła zbyt chwytać złocisty kolor. Oczywiście tak też da się zjeść, ale nie będzie już tak biała. Smacznego! Serdecznie polecam! #pavlovaprzepis #pavlova #deserbezglutenowy #bezglutenu #beza #tortbezowy #pavlovatruskawkowa #itbmtt
I tu będę miała takie tesmażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym(...)Pomoże w niestrawnościach i zaparciach. Bulion porowy będzie skuteczny na kaca, a sok ze świeżych porów – w problemach z układem moczowym. Okłady z pora wspomogą leczenie ran, odcisków, obrzęków. Biała część pora jest łagodna i to zwykle ją wykorzystuje się w kuchni, ale ostra zielona jest równie bogata w składniki odżywcze i można ją jeść. Por nie jest wskazany
My Chcemy Jeśćcytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól
Moja Delicjaakurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium SKWORCU sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana SZYNKA ZŁOCISTA od HAŃDEREK misto arrosto- miszanka suszonych(...)ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra. Dosmacz solą. Przykryj i ugotuj wywar. Międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy
Z Kuchni Do Kuchnirównoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być marcińskimi ani świętomarcińskimi, ponieważ nie powstają w certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej(...)zawijam jak rulon przy pomocy folii, dodatkowym kawałkiem folii owijam całość szczelnie folią i w takim śpiworku ładuję do lodówki. NADZIENIE Nadzienie rogali na 11 listopada opiera się na białym maku i orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru
I tu będę miała takie tesmakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek(...)pieprzymy. Najlepiej odstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły rodzinny posiłek lub na przyjęcie z gośćmi. Podajemy z pieczywem białym lub ciemnym wedle chęci. Ze wszystkich składników z listy powstaje duża porcja. Dla 4 osób wystarczy połowa wszystkich wymienionych składników. Aha! Sałatka ma jeszcze taką zaletę: nie podchodzi płynem podczas przechowywania
I tu będę miała takie teMASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki 30% 60g białej czekolady kilka łyżek wiórków kokosowych Wykonanie: BISZKOPT KOKOSOWY - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza(...)przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć na blat, od razu dodać posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej polewy - polewę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - schłodzoną polewę ubić do powstania gęstego kremu - gotowym frostingiem udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami
Smakołyki Berenikidzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem. Ale o tym w następnym poście... Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży(...)zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mięso suma jest białe, delikatne i nieco tłuste. Dużym plusem jest też fakt, że nie zawiera ono dużo ości. Ryba najlepiej smakuje bez nadmiaru przypraw, dlatego przepis ten jest prosty i bez żadnych udziwnień. Jeśli jednak chcecie podkreślić smak suma - idealnie nadaje się do tego białe wino - może być wytrawne o lekko cytrusowych nutach
Di gotujejabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki(...)lubię robić, ba! wręcz nienawidzę wałkować ciasta, więc wylepiam nasmarowaną formę ciastem i w takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku). Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów
greenscarf