biała - 7122 przepisów (strona:57/475)

polewa czekoladowa 127

czekoladą ..Dla mnie taka polewa jest najsmaczniejsza ..Przepis jest na polewę z ciemnej czekolady ale można ją zastapić białą/ pamiętajcie czekolada musi być dobrej jakości/ i wówczas bedzie biała polewa.. Składniki: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolada deserowa 3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Do miski łamiemy czekoladę ..dodajemy śmietanę i wstawiamy

Ugotujmy Coś
Szybki świąteczny makowiec 193

orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią(...)górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 472

formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól(...)wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować do miękkości ok. 30 minut. – Kapustę białą poszatkować, gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki. – Połączyć obie odcedzone kapusty, dodać

To co kocham
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 183

dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni i białej quinoy. Przyprawiłam je miodem, imbirem, kardamonem, cynamonem  i świeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość dopełnia(...)cytryny. Do ozdoby użyłam liofilizowanych wiśni, plasterków kumkwata i wiórków świeżej kurkumy, ale zostawiam tu miejsce dla waszej kreatywności, można użyć innych ulubionych dodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram obranej dyni  10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu

Quinoa Raz!
Naleśniki z serem i pomarańczami 176

białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy

SMYKWKUCHNI
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 275

możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy(...)kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego. Drukuj Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę

Mieszam w Garnku
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 162

tłuszczu.  Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej.  Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą ( w wersji mniej fit  😋). Ja miałam do dyspozycji dżem truskawkowy 100%, który idealnie wpasował się w delikatny smak tegoż serniczka. Składniki: na spód opakowanie naturalnych wafli ryżowych(...)ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem. Smacznego

Kuchnia Ellie
KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM PISTACJOWYM 387

sztuk biała czekolada – 6 kostek mleko – 50 ml mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Pistacje obrać, wrzucić do blendera, dodać mleko i zblendować. Przełożyć do garnuszka, dodać białą czekoladę i roztapiać na małym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić wszystkie składniki potrzebne do ciasteczek i zagniatać. Im dłużej tym bardziej kruche powinny być

kuchniabellissima.wordpress.com
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 198

zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam brązowe pieczarki. Pieczarki te są trudniej dostępne i droższe ale równie smaczne jak te znane czyli białe. Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta. Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula

Monia miesza i gotuje
Makowa panienka 224

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często mieszając, zagotować

Pełny talerz
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7509

dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu(...)ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny

Relaxtime
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 205

nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie(...)wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych filetów z białej ryby (u mnie to dorsz) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego sól pieprz SKŁADNIKI - CURRY 3 łyżki oleju

Karo in the Kitchen
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 207

rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty(...)minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie

karmelowy
Piankowiec z dżemem – wysoki i delikatny 365

porcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) – świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina(...)addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) - świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe

Poezja smaku
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2036

zająć się innymi przyziemnymi sprawami, do czego Was również namawiam. Wystraszonym tą ilością bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule

To co kocham