biała - 7122 przepisów (strona:368/475)

Łosoś smażony 164

mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około

Passions hobbies life
Czekoladowy tort z truskawkami 262

Podobno dzięki temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy

Ciastkozercy
Herbatka z fioletowego bzu 147

odrywamy delikatnie w taki sposób, aby strączki pozostały na łodydze. Zerwane kwiaty ściśle upychamy do słoiczka i zakręcamy. Wystawiamy na słońce na kilka godzin, aż zmienią swój kolor na biały. Po tym czasie kwiatki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Suszymy w ten sposób przez 2 godziny, po czym ponownie

My Culinary Art
Sos ogórkowo-czosnkowy. 380

średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać

Kuchnia Beaty
Ssanie oleju - kuracja olejem słonecznikowym. 152

między zębami w jamie ustnej przez ok 10 do 15 minut. Pod żadnym pozorem nie wolno połykać płukanego oleju! Po tym czasie wypluwamy najlepiej do toalety. Olej będzie koloru białego. W szklance mieszamy płaską łyżeczkę sody z letnią wodą, tym płuczemy nasze usta po oleju, potem dopiero szczotkujemy zęby. W tym czasie szykuję kanapki do szkoły, ścielę łóżka także poranna

Basia w kuchni
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem 152

niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Następnie przekrój je wzdłuż

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowy deser z tapioką, jabłkami i borówkami 181

Taki deser pokochają go nie tylko dzieci - daję Wam słowo! Żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny do posłodzenia użyłam ksylitolu. Cukier brzozowy ma prawie połowę mniej kalorii niż biały a więcej o nim pisałam w przepisie na Sernik czekoladowy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pasta twarożkowa z rzodkiewką i cebulą 165

szczypiorku a koperek. Dziś mam już prawidłowe proporcje cebuli :) i jest pysznie :) Autorce bardzo dziękuję za zgodę na udostępnienie przepisu na blogu :) przepis TU .   Składniki:   1 kostka białego sera (200g) 1/2 kostki masła (100g) 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka koperku lub szczypiorku 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło (najlepiej wyjąć

Kolorowy Przepisownik
Razowy piernik z czekośliwką 97

czyli powidłami z dodatkiem kakao. Jeżeli nie macie czekośliwki wykorzystajcie zwykłe powidła. Moja propozycja piernika jest nieco lżejsza i zdrowsza od klasycznych dzięki zmieszaniu mąki pszennej z pełnoziarnistą, zastąpieniu białego cukru trzcinowym oraz tłustej śmietany wersją

Milion Smaków
Zupa migdałowa 84

Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkiej strony Świąt. W wersji mniej sycącej możecie zrezygnować z ryżu. Smacznego

Milion Smaków
Muffinki marchewkowe z korzenną nutą 92

marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir

Milion Smaków
Risotto z świeżą truflą 106

danie nabiera posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację

Milion Smaków
Orkiszowa szarlotka z rabarbarem 132

Kolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze

Milion Smaków
Kurczak z kuskusem i warzywami po grecku 160

patelni i łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie kieliszek białego, schłodzonego wina

Milion Smaków
Sztuka śniadania 159

humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie też wykorzystać swój balkon lub taras

GRUBY WAŁEK