biała - 7122 przepisów (strona:376/475)

Restauracja Artkitchen – recenzja 198

rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste i pyszne. Uczciwie przyznam, że nie dojadłam dania głównego, gdyż wiedziałam, że zaraz dotrze do nas deser. Dostaliśmy panacottę z wyciągiem z białego bzu i lodami jeżynowymi (16 zł). Co tu dużo pisać, smakowała tak jak wyglądała – wybornie:) Podsumowując, wyjście do tej restauracji było bardzo udane. Dania były przepyszne, pięknie podane

karmelowy
Pierogi ze szpinakiem – danie główne 206

gram szpinaku (może być mrożony) – 1 duża cebula; – 2 ząbki czosnku; – 150 gram sera typu feta; – łyżka świeżego posiekanego oregano; – sól; – pieprz biały do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie

dom-agi.pl
Leniwe pierogi 142

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500 g sera białego półtłustego, 3 jajka, 20 g miękkiego masła, 150 g mąki pszennej, sól, mąka do podsypywania, Ser zemleć lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie

królestwo garów
Schab z dzika z grzybami. 252

jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,   2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć

królestwo garów
Policzki wołowe II 139

policzków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około

królestwo garów
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 128

mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i mąką

królestwo garów
Małże - mule 164

szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy

królestwo garów
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 192

małży, 200 g wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić

królestwo garów
Spaghetti z małżami - mulami 144

małży – muli, 300 g spaghetti, 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, 130 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę

królestwo garów
Rabarbar – sałatka z rabarbaru 114

rabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm. Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka

królestwo garów
Szparagi z sosem holenderskim 162

pęczki szparagów, sól, cukier,   1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy  sos Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon

królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 128

dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć

królestwo garów
Costantino - winnica z Palermo 129

było CATARRATTO TRADIZIONE SICILIANA. Ta sama odmiana co poprzednio, ale bez bąbelków. Wino o dość pełnej budowie; aromaty głównie kwiatowe. Świetnie się połączyło z grzankami z tapenadą. Jako ostatniego białego spróbowaliśmy CHAMANIT. Jest to mieszanka lokalnego Grillo z Chardonnay. Zaskoczyła dość silna budowa wina. W nosie obok nut kwiatowych da się znaleźć aromaty dojrzałych owoców z wybijającą się brzoskwinią. Doskonały

królestwo garów
Sernik bez pieczenia 150

migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej

królestwo garów
Risotto z owocami 145

masła 170 g ryżu arborio cienko obrana skórka z cytryny, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml wody kokosowej, 3 łyżki zimnego masła, 400 g borówki amerykańskiej*, 2 – 3 brzoskwinie, łyżka listków melisy, Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając

królestwo garów