znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Składniki: - 1 paczka biszkoptów miękkich - 100 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego - 350 g serka białego naturalnego - 200 g śmietany kremowej 30% - 300 ml wody - dżem malinowy - 2 łyżeczki cukru - żelatyna Najpierw przygotowujemy sobie spód torcika. W garnku topimy masło do którego wrzucamy pokruszone biszkopty
Kuchenne WariacjeNorwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy
Kuchenne Wariacjeczekolady (60% kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem
Kuchenne Wariacjegazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru (ja dałem cukier z prawdziwą wanilią). Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy
Kuchenne WariacjeBardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy. Składniki na sernik: - 500 g sera białego - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wiórków kokosowych Składniki na krem: - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo trochę wiórków
Kuchenne Wariacjeszklanki roztopionego masła - 1 łyżka cukru - 2 jajka - 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na masę serową: - 500 g sera białego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 łyżki mąki - 3 jajka - 1/2 szklanki śmietany kremówki - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Czekolada mleczna i orzechy do dekoracji. Do wypieku użyłam tortownicę o średnicy
Kuchenne Wariacjespód: - 50 g masła - 1/2 szklanki mąki - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżka śmietany Składniki na masę serową z rabarbarem: - 400 g sera białego - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - aromat waniliowy - 1 budyń waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie
Kuchenne Wariacjeszklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita - 1 proszku do pieczenia Masa: - 250g serka mascarpone - kilkanaście listków mięty - 25ml likieru miętowego - 25ml białego rumu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę z limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy
Kuchenne WariacjeGotuj z Julią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł - 2 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - szczypta gałki muszkatołowej - sól, biały pieprz - ser żółty Najpierw przygotowujemy brokuły – dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut aby brokuły były chrupkie i nie rozgotowane. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku
Kuchenne Wariacjezupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka - 1 łyżka mąki pszennej Porcja dla 2 osób Najpierw do garnka wrzucamy cukier żeby
Kuchenne Wariacjelekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta z 1 limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód
Kuchenne Wariacjespód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru
Kuchenne Wariacjedługo czekać, ale efekt i smak rekompensuje wszystko :) Do dzieła, gotujemy! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu. 2.Po tym czasie, zdjąć z ognia
KreatywnePinyskórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone są znacznie trwalsze od świeżych i nie tracą przy tym nic ze swych walorów smakowych, muszą być jednak zabezpieczone przed nadmiernym wysuszeniem. Jedną z takich metod zabezpieczających, jest
Wiem co jemktóre nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie". Czytaj więcej
Wiem co jem