bezowe - 1321 przepisów (strona:14/89)

Ta ostatnia niedziela. Maliny i tango. 178

nowej wersji pięknego tanga Fogga, w myślach tęsknię za tym spalonym słońcem powietrzem, a Wam zostawiam ostatnie maliny, z tej ostatniej letniej niedzieli. I piosenkę, na koniec.  DESER BEZOWY Z CZEKOLADOWYM GANACHE, BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Na blaty bezowe 3 białka 175 g cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 25 startej czekolady deserowej Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni(...)podgrzewać w naczyniu  ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na dwóch upieczonych blatach bezowych.  oraz  200 g śmietany kremówki ubitej ok. 350 g malin do przybrania (mogą być mrożone) Na wysmarowane ganache blaty bezowe nałożyć ubitą kremówkę oraz udekorować malinami - mogą być

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 200

pojęcia skąd w środku pięknego i ciepłego czerwca przyplątało się przeziębienie, wiem jednak co z pewnością poprawi mi nastrój. Bezy, truskawki, bita śmietana - Pavlova to klasyka bezowej rozkoszy. Ale ja mam ochotę na zabawę z primabaleriną. Piekę zatem mniejsze bezy - będą służyły jako jednoosobowe torciki. Część zamieniam w cieniutkie bezowe kółka, z których układam piramidkę. Z końcówki masy piekę małe(...)cały aromat bazylii. Wyjąć z lodówki, odcedzić liście bazylii i przełożyć do suchej miski. Dodać cukier waniliowy i ubić na sztywno.  Nakładać na bezy i ozdobić truskawkami. Kółka bezowe smarować śmietaną i obłożyć plasterkami truskawek. Można powtarzać te czynności tworząc bezową piramidkę. Ozdobić kwiatami bazylii - u mnie właśnie kwitnie:) * cytat z książki "Na pociechę coś pysznego. Gotuj z Misiem

KUCHARNIA
Tort bezowy 227

Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i na zewnątrz dzięki bitej śmietanie. Kolorowy i wielosmakowy tort bezowy przygotowałam ostatnio zainspirowana co miesięcznym spotkaniem Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Na ostatnim spotkaniu wylądowaliśmy w Cafe TVN, gdzie dzięki uprzejmości Kekemeke, zostaliśmy poczęstowani znakomitymi słodkimi(...)wypiekami z Ente Cafe. Wśród nich był właśnie bezowy torcik. I mimo, że nie poznałam dokładnie ich przepisu, postanowiłam zrobić coś podobnego. Wizualnie mi wyszło, a smakowo? Oj, smakowało! Dlatego bez skrupułów zapytam, kto ma ochotę na Tort bezowy?" Składnika:8 białek (wielkość M)300 g cukru1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej400 ml śmietanki 30%2 łyżeczki cukru

Słodkie Przyjemności
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 509

Waleską zwaną Pychotką bo jest NAPRAWDĘ boska :)!Składniki na ciasto Pani Walewska:500 g mąki1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru200 g masła6 zółtekSkładniki na masę bezową:8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1.5 szklanki cukru pudrugarść posiekanych orzechów lub płatków migdałowychMasa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki(...)ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam ok. 15-20 min.Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec

UgotujmyTo.pl
BEZA Z WANILIOWYM KREMEM, IMBIROWĄ GRUSZKĄ i SOSEM TOFFEE 219

Delikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)zmieni kolor na brązowy i lekko się zagęści (dodatkowo zgęstnieje po ostudzeniu). KREM: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania gęstego, gładkiego kremu.  Kawałki blatu bezowego układamy na paterze, łyżką nabieramy porcje kremu i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy  na bezę. Wykładamy plasterki gruszki, polewamy sosem toffee. Dekorujemy wiórkami czekolady i listkami świeżej mięty

cool and minty
Tort bezowy z borówkami i ...W a k a c j e 222

Dawno nie robiłam tortu. Tak się utarło, że tort robi się na szczególne okazję. Na imieniny, urodziny, żeby coś świętować... Ja mój tort bezowy zrobiłam bez okazji, ale można świętować nim np. zakończenie roku szkolnego, a tym samym... rozpoczęcie wakacji. Tak, za tydzień wakacje!!!  Myślę, że Wy i Wasze dzieci chętnie zjedlibyście orzeźwiający, delikatny, bardzo smaczny tort bezowy. Kochani(...)większej części dodałam mus borówkowy i lekko wymieszałam. Jedną bezę wyłożyłam na paterę. Środek wypełniłam kremem   z bitej śmietany i borówkowego kremu. Na krem położyłam drugi bezowy krążek. Na środek wyłożyłam białą kremówkę a na wierzchu rozłożyłam borówki. Tort gotowy. Można podawać na stół. Tort jest naprawdę pyszny. Szczerze mówiąc dawno tak smacznego nie jadłam. Moi goście też byli

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka bezowe z kremem mascarpone 210

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam sprzedać pomysł jak wykorzystać białka pozostałe z robienia pączków lub faworków, czy też z innych wypieków. Polecam Wam smaczne ciasteczka bezowe z kremem mascarpone. Krem nie jest za słodki i doskonale uzupełnia się ze słodyczą bezy. Zachęcam do spróbowania. Ciasto bezowe: 6 białek 210 gram cukru kryształ 210 gram cukru pudru Szczypta soli 1 łyżka soku

Przepisy Babci
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 428

celu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie dodać słodzik i wanilię. Do kremu dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.   Gotowe blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważjąc by ich nie połamać. Tort udekorować owocami i listkami świeżej mięty a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny(...)węglowodanów netto czyli cukru). W 100 g: 186 kcal, B 48 g, T 12 g, W 3,4 g.   Artykuł TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 208

cały weekend, nie miałam więc za bardzo czasu na przygotowanie odpowiednio efektownego tortu. Stwierdziłam, że lody lubią wszyscy, lodowy tort będzie więc rozwiązaniem doskonałym. I nie pomyliłam się! Słodkie, bezowe blaty przełożone kawowym semifreddo z wyraźnym dodatkiem amaretto. Do tego odrobina kakao, i uwierzcie - nic więcej do szczęścia nie trzeba. Tort prezentuje się niezwykle efektownie, a smakuje tak, że ciężko(...)oprzeć się dokładce. Nawet po sutym obiedzie. Mrożony tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone 236

Średnie Przystępne Przepis na tort bezowy ze śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami. Składniki 10 białek 0,5 kg cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej serek mascarpone 0,5 l śmietany kremówki cukier wanilinowy 2 łyżki cukru pudru truskawki Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie blatów bezowych: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (najlepiej łyżką). Pod koniec […] Artykuł Tort bezowy z truskawkami

PysiaGotuje.pl
Bezowy wieniec wigilijny 208

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/wigilijny-wieniec-bezowy-xmas-pavlova-wreath-1024x765.jpg Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau(...)gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają :) Obowiązkowe „must have” na święta! The post Bezowy wieniec wigilijny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Placki z kwiatów czarnego bzu 186

dwojga wystarczy niewiele kwiatostanów, z jednego kwiatostanu powstaje jeden placek. Jak chcecie skosztować takich placków, to się pospieszcie, bo bez zaraz zacznie przekwitać i na takie bezowe placuszki trzeba będzie poczekać cały rok, a w tym roku zostanie jeszcze możliwość przygotowania soku z owoców czarnego bzu. Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko(...)szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i za pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając bez za ogonek. Kładziemy bez na rozgrzany olej, lekko je rozpłaszczając, gdy ciasto zacznie się rumienić od spodu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowy torcik bezowy z kremem i malinami 157

Tort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam być. Z racji tego, że tort był niespodzianką już "pourodzinową" postanowiłam, że nie będzie zbyt duży i tradycyjny a postawiłam na lekką i niecodzienną formę torciku bezowego. Wypiek jest o tyle fajny, że jego(...)blat, nakładam 1/3 kremu i połowę podzielonych na części malin. Przykrywam drugim blatem i nakładam kolejną część kremu oraz pozostałe podzielone na mniejsze części maliny. Przykrywam torcik ostatnim blatem bezowym, nakładam pozostałą część kremu i dekoruję tort pozostałymi malinami i świeżymi kwiatami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 283

Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą

https:KKuchniaMniam
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 266

zawsze lubiliśmy wszystko co bezowe. Od najmłodszych lat urodziny i ważne chwile w życiu świętowaliśmy tortami bezowymi. Dla nas to była zawsze rozkosz dla podniebienia - połączenie różnych tekstur - od delikatnego kremu po cudowną chrupkość  bezy. Choć u nas głównie było to klasyczne połączenie smaków - czekolada czy orzechy, to dziś chcemy zaproponować Wam troszkę inną wariację smaków ;) Do ubitych białek(...)słodkie, soczyste i lepiej jak my kupcie dwie sztuki, bo to co nie wykorzystacie do tortu z pewnością zjecie podczas pracy ;) U nas tak właśnie było ;) Składniki na blaty bezowe: 7 białek, szczypta soli, 350 g drobnego cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 50 g wiórek kokosowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić białka

Plate of Joy