Tom yum to znane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 2 małe kalafiory 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 400g podudzia z kurczaka bez kości 3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu drobiowego 1 marchew 1 seler 1 pokrojona w piórka cebula 1
Smakowity Blog KulinarnyMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa
Smakowity Blog KulinarnyCzerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać
Smakowity Blog KulinarnyHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 4 białka szczypta soli 250g wiórków kokosowych 100g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki białego rumu Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
Smakowity Blog KulinarnyCo kryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg ziemniaków 350g kiełbasy 100g boczku 2 duże cebule 200ml śmietany 200g sera korycińskiego (lub dowolnego żółtego) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek 3 jajka
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 250g wiórków kokosowych 100ml śmietany 36% 60g cukru pudru 70g masła 300g mlecznej czekolady Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z
Smakowity Blog KulinarnyOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200g białej czekolady 125ml śmietany 36% 200g mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki masła 4-5 łyżek rumu dodatkowo 100g migdałów do obtoczenia
Smakowity Blog KulinarnySurówka coleslaw ( w spolszczonej wersji językowej po prostu "kolesław") znana większości z nas jako prosta surówka z białej kapusty, swoją popularność zawdzięcza też wprowadzeniu do menu
Smakowity Blog KulinarnyJeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna
Smakowity Blog KulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można
Smakowity Blog Kulinarny