bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:959/3453)

Rogale świętomarcińskie 175

najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny raz rozwałkowujemy w prostokąt i grubość(...)kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką

Pociąg Do Kuchni
Kruche ze śliwkami 199

folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki (na 20-30 minut). beza: 4 białka 160 g cukru pudru  szczypta soli Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy:  rozwałkowaną większą część ciasta  połówki śliwek (skórką(...)folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki (na 20-30 minut). beza: 4 białka 160 g cukru pudru  szczypta soli Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy:  rozwałkowaną większą część ciasta  połówki śliwek (skórką

bistro mama
Pierniczki na choinkę 204

rozwałkować cienko na 2-3 mm. Wykroić pierniczki. W każdym zrobić słomką lub wykałaczką dziurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Piec w 165°C z termoobiegiem (175°C bez) przez 8-10 minut. Żeby pierniczki były błyszczące tuż po upieczeniu można posmarować je roztrzepanym jajkiem lub białkiem z łyżką mleka. Wystudzić(...)kratce. Pierniczki z szybką Po wykrojeniu wybranego kształtu pierniczek przełożyć na blachę. W środku wyciąć dziurkę i wsypać pokruszone landrynki. Piec w 150°C przez 8-10 minut. Po upieczeniu od razu ostrożnie zamieszać rozpuszczone landrynki wykałaczką, żeby pozbyć się bąbelków. Zostawić na blasze do wystudzenia Smacznego

Pełny talerz
Cake pops - wypiekane ciastka na patyku 194

Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Silikonową formę natłuścić olejem w sprayu. Każde wgłębienie wypełnić masą do 3/4 wysokości. Ciasto wlewamy do foremek bez dziurek ;) i przykrywamy drugą częścią, z dziurkami. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, zanurzyć patyczek do 1/4 wysokości w rozpuszczonej czekoladzie i wbić w ciasteczko. Zostawić do zastygnięcia.  Gotowe cake

Atlas Smaków
Myślał indyk o niedzieli... 199

pamiętam ;)  Pieczony indyk  w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić

bastalena
Korzenne ciasto marchewkowe bez cukru. Zdrowa przekąska nawet dla dzieci. 223

Ciasto bez dodatkowego cukru! Słodycz pochodzi z marchewki oraz żurawiny. Smak podkreślają przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Ciasto pieczone również na oleju co powoduje, że jest bardzo wilgotne. Bez masła czyli idealne dla osób, które nie tolerują laktozy czy mają alergie na białka mleka krowiego. Składniki: duża marchewka 3/4 szklanki żurawiny 100g orzechów włoskich

wysmienity
Kurczak z Brzeźnicy 152

termoobiegu na 90 minut. W tym czasie marchew kroimy w słupki i jabłka w "ósemki". Pół godziny przed upływem czasu pieczenia odkrywamy folię, na mięsie układamy marchew, jabłka  i dopiekamy bez przykrycia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Obiadek mniam, mniam. Smacznego! Nam ten kurczak bardzo smakuje. Celince dziękujemy za posta. Pozdrawiamy

Maminek kulinarny
Babeczki z budyniem waniliowym 190

śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem w trakcie stygnięcia opadną. Babeczki  z budyniem waniliowym Czas przygotowania: 80 minut Proporcje(...)dodajemy po 1 wiśni.Z  pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z  babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Piekliśmy wspólnie z blogami

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na ciemnym cieście 117

papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek(...)wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę metalową

Waniliowe Improwizacje
Angel food cake z pestkami granatu 142

można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej formie z kominem, jednak bez problemu udaje się w zwykłej tortownicy, albo tak jak u mnie, w keksówce. Angel food cake samo w sobie smakuje wspaniale i nie potrzebuje(...)łyżce wsypuj cukier). Na sam koniec zwiększ obroty na maksymalne i ubijaj jeszcze przez 10-15 sekund. Pamiętaj o tym by piana nie była tak sztywna jak przy bezach. Teraz możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto

Food Square
Kruche ciasteczka maślane bez jajek 202

sztuk kruchych ciasteczek maślanych 1 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 10 g cukru cytrynowego, 100 g masła, duża szczypta proszku do pieczenia, ½ szklanki gęstej śmietany, cukier puder do posypania. Jak przygotować delikatne i kruche ciasteczka maślane bez jajek w składnikach? Śmietanę można zastapic jogurtem greckim lub serkiem homogenizowanym. łaczyć składniki możemy ręcznie, ale ja ciasto na te maślane(...)Włączamy termoobieg. Maślane ciasteczka karnawałowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach gdyż lekko podrosną i pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!       The post Kruche ciasteczka maślane bez jajek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Izydor 145

Izydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie(...)misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe z jagodami 122

zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być! Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka(...)temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną charakterystyczne grudki. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Ja taką wersję ubóstwiam

Zasmakuj Kuchni
Tort kakaowy z kremem cappuccino i bezikami (pyszny i łatwy) + FILM 180

20cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek  -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao KREM CAPPUCCINO -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szkl cukru -5 łyżek kawy cappuccino -250g masła lub margaryny w temp pokojowej PONCZ(...)żółtka-miksujemy na niższych obrotach, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najniższych obrotach lub łyżką do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, polecam zrobić kołnierz z papieru by ciasto nie wypłynęło. Pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche ciasto z jabłkami. 194

smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba nie trzeba nic więcej pisać....<3 SKŁADNIKI : ( wymiary blachy 40x 26 ) 3,5 szklanki mąki  250 g margaryny  1 łyżeczkę proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru drobnego  szczyptę soli  5 jajek osobno białko i żółtko(...)doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie. Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz

Basia w kuchni