bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:952/3453)

CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 217

bezą z migdałami!  Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia(...)ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na złoty kolor. 7. Podajemy całkowicie wystudzone! SMACZNEGO! BUŹKA

SMYKWKUCHNI
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 126

wody łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki wody około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę(...)bochenek na opruszonej mąką blacie (okrągły będzie tu ładnie wyglądał i równo się piekł. Odstaw do ponownego wyrastania chociaż na pół godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.       OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Artykuł Chleb

greenscarf
Makowiec z jabłkami 222

szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych(...)kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach

W garach u Gosi
Karpatka 290

samodzielnie i o dziwo - Karpaty mi urosły.  Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać(...)gotując, aż powstanie miękka, gęsta papka. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.  Krem: Ugotować budynie wraz z cukrem. Ostudzić. Masło

Pani domowa
Migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami 161

pieczenia i mielonymi migdałami. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką. Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia na niewielkim ogniu masła. Do miski przesypujemy migdały, cukier oraz cukier wanilinowy i zalewamy(...)ciepłym masłem. Mieszamy i rozcieramy w dłoni, aż do powstania kruszonki. Pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do tzw. suchego patyczka

Smaki Na Talerzu
Orzeszki 11112

się to czego się szuka. I znalazłam przepis na orzeszki, wybrałam przepis z bloga   takietampichcenie . Zmieniłam troszeczkę, zamiast sody dałam proszek do pieczenia. Orzeszki wyszły super i sporo zjedliśmy samych bez nadzienia :) Resztę nadziałam masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów. składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g mąki krupczatki 250 g miękkiego(...)masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta

Monia miesza i gotuje
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 199

podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu  Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam  kg) 1-2 główki czosnku Pasta do natarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej(...)łyżeczką soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy do polania mięsa rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa przygotowanie Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Wymieszać

Stare Gary
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 191

piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatraka Gdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie(...)Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą. Czekoladowo-orzechowy mus rozłożony na serniku to dla nas coś niesamowitego. Z racji tego, że w domu wszyscy bez wyjątków są czekoladoholikami, to moglibyśmy go jeść łyżkami i nie zatrzymywać się ani na chwilkę. Warstwa jest jednak bardzo cieniutka, ponieważ smaki w niej królujące są tak intensywne

Wypisz Wymaluj
Tradycyjne racuchy drożdżowe 164

przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około 260 kcal / 100g. Z podanych składników wyjdzie około 30 – 35 racuchów. Składniki na rozczyn. pół szklanki letniego mleka (125ml) 2 łyżki mąki pszennej(...)podaję na ciepło oprószone cukrem pudrem. Dzieci uwielbiają racuchy polane dżemem lub czekoladą. Smacznego! PS. Zachęcam także do przetestowania moich pozostałych pomysłów na racuchy: Racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży Do racuchów drożdżowych możesz także dodać ulubione owoce lub rodzynki. Oprócz uniwersalnych jabłek możesz oczywiście użyć inne sezonowe owoce. Wiosną możesz wykorzystać rabarbar

Ania gotuje
Pieczona kukurydza, najlepsza 105

Pieczona czy gotowana? Jaką lubicie? Przyznam się bez bicia, ale jedzenia kukurydzy “nauczył” mnie mój Mąż. I bardzo się cieszę, że poznałam jej smak (w postaci gotowanej, bo puszkową – znałam i lubię :)). Dla odmiany, postanowiłam ją upiec. Widziałam na innych blogach, że się da, więc wypróbowałam i powiem tak, że nam zasmakowała nawet bardziej niż gotowana(...)naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kukurydzy położyć miękkie masło, obsypać płatkami chilli, posypać solą morską, słodką papryką i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Masło delikatnie rozsmarować na kukurydzy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) ok 20-25 minut. Przed podaniem oblać rozpuszczonym masłem, spod kukurydzy. Smacznego

CookYourself
Beza z owocami – Tort Pavlova 307

dodatkom wychodzi idealna i leciutko ciągnąca. Polecam Wam także przepisy: – tort wiśniowy – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z malinami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami beza z owocami – pavlova Przygotowanie : ok 4-5 h Składniki: – 5 białek z jajek w rozmiarze M lub 4 z rozmiaru L – 250 g drobnego cukru do wypieków(...)ocet a następnie zmiksuj do połączenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką. Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij

nietylkopasta.pl
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 223

szkl mąki pszennej -0,5 szkl suchego maku -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki maki pszennej -3 żółtka -250g masła lub margaryny DODATKOWO -500g malin -1 galaretka malinowa -pół łyżki żelatyny(...)szklanki wrzątku Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto kawowe z polewą czekoladową i prażonym sezamem 181

Milka mlecznej    blaszka o wymiarach 30/21cm Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety z pieczonymi ziemniakami 163

min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki czosnku, polać olejem, przysypać ziołami prowansalskimi, dodać sól, pieprz i wymieszać. Włożyć naczynie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 45 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie, jak tak to wyciągnąć. Smacznego

pink envelope
BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE 167

proporcji 1:1.  Dokładnie  wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie,  a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą.  Najczęściej wykorzystuję je do burgerów, ale są tak uniwersale, że śmiało możecie podać je zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. W wersji wegańskiej można(...)wyłożonej papierem do pieczenia), luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut

cool and minty