Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście to proste i smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a efekt
Alle Dobre!kawałek mięsa z zamrażarki i jakoś nie miałam pomysłu co z nim zrobić, więc najpierw zamarynowałam je , a potem przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj 1 kg łopatki, szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki papryki wędzonej(...)przełożyć do misy wolnowaru, przykryć pokrywką , ustawić na 1 stopniu przez 9-10h. Ewentualnie m ięso można włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię srebrną i piec w 90 stopniach przez 9 godzin. Po upieczeniu wyjąć mięso i po około 30 minut za pomocą 2 widelców postrzępić mięso
Moje domowe kucharzenietalerzu ;) Polskie truskawki pojawiły się już na straganach więc od razu naszła mnie ochota na ten deser. Soczyste rozgniecione na talerzu owoce wymieszane z bitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne! Deser niestety nie należy do dietetycznych ale tłustą śmietanę tym razem zastąpiłam ubitym mleczkiem kokosowym. Nie dość, że nieco odchudziłam deser to uważam, że wersja(...)Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy beziki o średnicy około 2 cm. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy 5 minut na najwyższych obrotach. […] Artykuł
Mienta blogOstania “ Fit zapiekanka z bakłażana ” okazała się naszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które
Moja Delicjatemu, 6 października 2013r. opublikowałam swój pierwszy post. Był to przepis na ośmiornicę . A właściwie dwa przepisy - ośmiornica duszona z porto i ośmiornica pieczona z ziemniakami. Nie bez powodu to ośmiornica znalazła się w pierwszym wpisie. Była przygotowywana przeze mnie tam gdzie smakuje najlepiej , czyli w małej portugalskiej miejscowości, gdzieś daleko w Algarve(...)ziemniaków. Świetnie nadaje się na przystawkę. Podawać z białym pieczywem i kieliszkiem białego, wytrawnego wina. Smacznego! A jeżeli lubicie stwora, zajrzyjcie do pozostałych przepisów: Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Ośmiornica marynowana w occie Sałatka z marynowaną ośmiornicą składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie
Stare Garyukryć, że sernik należy do najlepszych ciast. Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła - 12 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)wstawiamy do większej, szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek (do połowy wysokości formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez włączonego termoobiegu, grzanie góra – dół) na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 75 minut. Piekarnik wyłączamy i nie otwieramy przez 10 – 15 minut. Następnie sernik pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku
mojewypiekiinietylkoBeza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami i dodatkiem gorzkiej czekolady ropływa się w ustach. Świetnie nadaje się na wszystkie okazje, które warto śmiętować i uprzyjemnić słodkim deserem :) 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta(...)masa stanie się gęsta, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 2 płaskie krążki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Pomarańczę filetujemy. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy
Mienta blogbędzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Bardzo polecam! Składniki 550 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej 750) 170 g zakwasu żytniego 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki soli(...)trzymamy w nim garnek przez ok. kwadrans. Po tym czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka. Garnka niczym nie natłuszczamy. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor. Artykuł Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką pochodzi
Raj dla Podniebieniażurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa: 2 kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz(...)sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniaskóry – wybieram do sałatki te najbardziej wyraziste i najbardziej mięsiste, z małą ilością pestek – gargamele, malinówki, bawole serca. Pomidory lądują pod nożem i kroję je na kawałki które bez problemu zmieszczą się w usta. Cebulkę bardzo cienko szatkuję. Oliwki można wrzucić do sałatki w całości, ale kroję je na połowy. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy(...)żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI
Karo in the Kitchennastępnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko 30 g cukru z wanilią 30 g cukru pudru 250 g tłustego serka, mielonego płaska łyżka mąki ziemniaczanej 250 g malin Jajko roztrzepać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek i mąkę, wymieszać na jednolitą masę. Beza 2 białka szczypta soli 150 g cukru łyżeczka octu(...)będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodać ocet i mąkę, miksować jeszcze chwilę. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i wylać na niego masę serową. Posypać malinami i wyłożyć bezę. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Całość piec w 170 st. przez 25-30 min. do zrumienienia migdałów i bezy
Słodkie inspiracjezrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu(...)jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek
ladykitchenzrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu(...)jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek
ladykitchenziele angielskie z solanki i 2 liście laurowe. Formę przykryć np. folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 1 godz. i 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C, a potem jeszcze 20-30 minut bez przykrycia. W ostatniej fazie pieczenia warto przynajmniej raz polać mięso sosem, który zgromadzi się na dnie naczynia
Weekendy w domu i ogrodziePieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu Lubicie pieczone ziemniaki? My uwielbiamy. To jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki. Pokrojone na małe kawałki i obtoczone w prostych, popularnych przyprawach, które znajdziecie w każdej kuchni. Takie ziemniaki przygotowuje się naprawdę szybko. Pokochały je nawet moje maluchy. Ziemniaki(...)takiej wersji dość szybko się pieką. Są idealnym dodatkiem do wielu dań, np. do panierowanych kotletów lub domowych nuggetsów. Można je też śmiało podawać same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Szukasz innego przepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska ? Do czego podawać pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dodatek dość uniwersalny. Można je podawać
Słodkie okruszkipiekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia zaczynając od mąki 700 w górę (im wyższa(...)Jeżeli zakwasu jest za dużo jego część należy odłożyć do innego pojemniczka. Dzień szósty : koniec można dokarmić zakwas i zacząć piec własny chleb. Zakwas można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce bez dokarmiania. Na dzień przed planowanym pieczeniem chleba trzeba zakwas wyjąć, dokarmić i zostawić do fermentacji. Warto też przynajmniej 2 razy w miesiącu przelać zakwas do innego
tyfranboxtarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny
Słodkie okruszkiWszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu dowolnie zdobimy
Słodkie okruszkistartej mozzarelli lub zwykłej pokruszonej w rękach. Na ser wykładamy nasz przygotowany farsz warzywny, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 30-40min bez przykrycia. 10 min przed końcem pieczenia, posypujemy nasz bakłażan faszerowany warzywami resztą sera mozzarella. Gotowe Na prośbę jednej z czytelniczek, obliczyłam kaloryczność tego dania i wyniosła
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiilodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartlatki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być
Słodkie okruszkiZwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki
KucharzycaRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny(...)tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami
VioletoweKucharzenieciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia
Uwaga Babcia Gotujeforemki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia
Uwaga Babcia Gotuje