bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:781/3453)

Pavlova z kremem cytrynowym 170

przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia, ale warto spróbować i upiec. żródło mojewypieki.com Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 200ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru lub więcej(...)Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 130 stopni  i piec około 1,5h Piekarnik wyłączyć lekko uchylić i pozostawić

O kuchni z uczuciem
Wegańskie muffinki z karobem 200

się to wszystko nie uda, nie będzie żadnych zmian... Cóż, nie ma sensu się rozwodzić, lepiej przejść do konkretów - dzisiaj przepis na proste muffinki :) Pierwszy raz piekłam z przepisu wegańskiego, bez jajek i przyznam, że wyszły naprawdę bardzo dobre, puszyste i z pewnością będę jeszcze eksperymentować z innymi wersjami na podobnej bazie. Polecam ;) Wegańskie muffinki z karobem(...)oleju lub łagodnej oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia i od razu przełożyć do foremek muffinkowych. Piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka. źródło przepisu

FitKot
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 136

Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 500 g rabarbaru Beza: 3 białka 150 g cukru 40 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę ubijamy z cukrem(...)Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie i równomiernie rozproowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wkładamy do piekanika, tym razem na 20 minut, aż beza się zezłości. Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, można w czasie pieczenia położyć kawałek papieru. Ciasto dodaję

My simple kitchen
Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami 103

Feta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować

Moja Delicja
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 227

różnią się i to znacznie, przepis tak naprawdę jest inspiracją, można ilości zmieniać i modyfikować. Gdy piekłam go pierwszy raz dałam 100g tłuszczu i 5 jajek, miałam też mięsa bez wieprzowiny oraz dodałam 110g warzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam(...)pieprzem oraz solą (ja daję 1,5 łyżeczki soli himalajskiej). Wszystko dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.1,5h lub na programie z termoobiegiem w tej samej temperaturze ok.50 minut (u mnie z parą wodną

Smaczne Zdrowe
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 302

chce Wam się iść do sklepu? A poza tym – przecież słodycze są takie niezdrowe… To są naprawdę zdrowe ciastka. Bez cukru, bez jajek i bez mąki. Bez dodatku tłuszczu – mocne w smaku i przepyszne. To są chyba najszybsze ciastka świata. Ich podstawa to tylko dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bezcukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków(...)powinien być krojony zbyt grubo żeby ciastka się nie porozpadały – masa jest dość luźna. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (z folii aluminiowej ciastka się nie odkleją, pamiętajcie o tym!). Masę dzielimy na 8 części i na blasze formujemy ciastka wysokości około 1,5cm – cieńszych

Karo in the Kitchen
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 190

składniki (bez wyrabiania, bez zaczynu) i odstawiamy na min. 12h. Tak wyrastający ma zupełnie inny smak. Po tak długim czasie, te drożdże są jakby przegarowane. Ten chleb ma bajeczny smak i aromat. I choć skórka jest raczej miękka (zależne od użytych mąk), to miąższ jest super elastyczny i długo pozostaje wilgotny. My zajadamy się nim ostatnio bez(...)minut. Wygrzany garnek wyjmujemy z piekarnika (UWAGA: BARDZO GORĄCE), delikatnie zsuwamy do garnka nasz wyrośnięty chleb. Naczynie zakrywamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 240*C na programie góra- dól, bez termoobiegu,  na drugim poziomie od dołu. Następnie przykrywkę zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok. 10-15 minut lub dłużej . Chleb powinien się przyrumienić

Smaczne Zdrowe
SZARLOTKA Z BEZĄ 167

duże kwaśne jabłka, łyżeczka cynamonu, opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), sok z 1/2 cytryny, łyżka cukru waniliowego. Składniki na bezę: 5 białek, szklanka cukru, szczypta soli, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto(...)stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia. Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty

JejKuchnia
Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami 189

patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 205

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)gęsta, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem

Mienta blog
Brioszka 89

odmian brioszki ze względu na dodane składniki i formę pieczenia (np. bułeczki odrywane, kształt warkocza czy podłużnych bułeczek). Najczęściej brioszkę pieczemy z utworzonych kul ciasta o podobnej wielkości i ułożonych ściśle w formie, prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy. Brioszkę można porównać do naszej drożdżowej i puchatej chałki. Brioszkę przed pieczeniem można nadziewać konfiturami, powidłami, dżemem, serami, owocami kandyzowanymi(...)chowając dżem do środka. Ułóż je obok siebie w foremkach, odstaw na pełną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Brioszki przed pieczeniem posmaruj mieszanką żółtka i 2 łyżek mleka. Zrób to za pomocą pędzelka kuchennego. Brioszki piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Skórka z wierzchu

Zasmakuj Kuchni
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 168

szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu(...)minuty, po czym zalewamy wodą, solimy i dusimy pod przykryciem, około 10-12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy kasza jest miękkawa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia. Pieczarki obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, po czym wrzucamy pieczarki i cebulę. Całość

Smakowy Raj
gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną... 144

Składniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć(...)rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto przekroić

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwkowiec błyskawiczny bez użycia miksera 113

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła  około 70 dag śliwek węgierek kruszonka: 1szklanka mąki 1/2 szklanki cukru szczypta cukru waniliowego 100 g masła szczypta proszku do pieczenia  blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie(...)mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta. Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta i nie powstanie zakalec. Masło zagniatamy z cukrem, mąką,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na kruszonkę.  Następnie posypujemy po śliwkach

Sama słodycz i szczypta chili