bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:778/3453)

Kurczak pieczony - blady 100

kupuję całego kurczaka i piekę go na blado, bez przypraw i chrupiącej skórki. Takie mięso jest idealne do sałatek, wrapów, kanapek.. Delikatne mięso możesz polać dowolnym sosem i posypać dowolnymi ziołami, by za każdym razem smakowało inaczej. Taki kurczak jest również idealny dla Dzieci :-) Czas przygotowywania:  5 minut Czas pieczenia:  60 minut Ilość

AniaGotuje.pl
#28 Błyskawiczne owsiane ciasteczka - bez glutenu, jajek i mleka (z czekoladą) 131

Ciastka idealne - bez najpopularniejszych alergenów , błyskawiczne (3 minuty miksowania i 15 minut pieczenia - można przygotować nawet przy gościach :) ), bez potrzeby brudzenia miliarda misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy),  no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze(...)krótko miksuję. Przygotowanie Następnie należy uformować z masy kulki i rozpłaszczać je na blasze. Ja w swoje powciskałam dodatkowo kolorowe czekoladowe draże (zamiast nich można użyć czekoladowych groszków). Ciastka pieką się ok. 15 min w 180*C. Wpis walczy w durszlakowym konkursie. Prowadzę bloga, żeby zapisywać co ciekawsze przepisy i móc do nich wrócić w przyszłości. Jednak zdecydowanie wolę papierowe

Kuchnia w szuwarach
ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 131

skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak i jest naprawdę pyszne. Kiedy ostatnio spróbowałam kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 224

sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który dla laika myślę będzie nie do odróżnienia. Dla osób na diecie bezglutenowej, to wręcz wybawienie i namiastka normalności. Chleb na samych naturalnych składnikach, bez dziwnych dodatków utrzymujących strukturę chleba (które dla mnie są nie do przyjęcia). Wreszcie mam chleb, który się nie kruszy i długo pozostaje świeży, a to nie lada wyczyn. Polecam(...)wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.65 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z form silikonowych chleb wyjmuję zaraz po upieczeniu, z metalowych po ok.10 minutowym ostawieniu. Pozostawić do wystudzenia na drewnianej desce. Przechowywać w papierowej torbie

Smaczne Zdrowe
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 545

błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku(...)Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie

Mia Cucina Sofieta
Najlepsze muffinki z owocami na maślance 159

jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl maślanki 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców  1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól(...)cały czas miksując.  3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto).  5. Piec do suchego patyczka

Kto ugości moich gości?
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 70

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe

Moja Delicja
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 872

www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich(...)rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2581

www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich(...)rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Mała Cukierenka
Kalafior pieczony w panierce (wegański) 96

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę . Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas panierowania, znacznie przyspiesza pracę! Przepis na kalafior pieczony w panierce Składniki główka(...)może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Artykuł Kalafior pieczony w panierce (wegański) pochodzi z serwisu WegePrzepis

WegePrzepis
Wieniec wiśniowo brzdącowy 182

łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą, i zaczynam dodawać po łyżce cukru stopniowo. Kolejna łyżka jak poprzedni cukier rozpuści się podczas ubijania. Jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita, dodaje ocet winny i mąkę, i mieszam mikserem. Pianę przekładam do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia odrysowuje koło(...)pomocą szprycy wyciskam małe koła bezy, tak żeby przylegały do siebie. Wstawiam do piekarnika i piekę 5 minut, po czym zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki. Bezę suszę kilka godzin. Można zostawić ją przez noc. Brzdąc: Śmietanę przelewam do garnka, i zagotowuję. Kakao rozpuszczam  w kubku dodając część śmietany. Wlewam do reszty

wesoła kuchnia
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 213

pieczenia tego wspaniałego chleba wprost przez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to taki czas w moim życiu, że pasje i inne zajęcia, którym nie tak dawno beztrosko oddawałam się bez reszty, jeszcze nie wróciły na pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później(...)piec! Oprócz Amber , udział wzięły: Anna - Życie od kuchni Anna Maria - Kucharnia Aga - W sezonie Margot - Kuchnia Alicji Atina - Tak sobie pichcę Bożena - Smakowe kubki Ewelina - Around the kitchen table Ewelina - Przy kubku kawy Gosia - Kocham gary Joanna Ziętarska Jola - Smak mojego domu Kamila - Ogrody Babilonu Kaprysia - Kapryśnik Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylko Lidia - Kucharzenie i pieczenie

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z rosą II - niezawodny 204

ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy masę serową. Składniki(...)końcem pieczenia wyciągnąć delikatnie z piekarnika. 3 białka z pół szklanki cukru zmiksować na pianę. Rozłożyć na masie serowej. Dopiec w piekarniku. Nie doprowadzić do powstania bezy. Dlatego ten końcowy proces pieczenia należy śledzić. Wyciągnąć sernik, odłożyć do wystygnięcia. Po jakimś czasie pojawią się na serniku krople złotej rosy. Idealny na drugi dzień i prosto z lodówki. Inspirowałam

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada bezowa 153

jest stanowczo za słodkie, więc pewnie powtórka będzie nieprędko. Ale jeśli ktoś lubi bezy i takie słodkie ciasta to wcale nie taki diabeł straszny i udało się zawinąć przy pierwszym podejściu. Takie ciasto świetnie pasuje do gorzkiej kawy, bo swoją słodyczą równoważy jej smak.  Beza: 4 białka 230 g cukru 1 łyżeczka octu (winnego / jabłkowego / ryżowego) 2 łyżeczki mąki(...)Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra - dół + termoobieg). Blaszkę o wymiarze około 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy zachowując 1 cm odległości od brzegu, bo w trakcie pieczenia ona wypełni tę przestrzeń. Pieczemy 20-25 minut.  Wyciągamy bezę z piekarnika dajemy jej 3 minuty na ostygnięcie. Przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i obracamy tak, żeby się

Emskie Smaki
Biscotti – włoskie ciasteczka 98

kawie lub słodkim winie np. włoskim. Składniki: 1 jajko 90 g drobnego cukru do wypieków lub cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 100 g całych migdałów bez skórki   Wykonanie: Jajko lekko ubić z cukrem, następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny(...)wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać migdały, ale wmieszać je do ciasta łyżką, bez użycia miksera. Z ciasta uformować mały „chlebek”, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C na 25 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić i zrobić twardsze. Wyjąć i odłożyć na kratkę do ostudzenia. Następnie „chlebek

Pasja Smaku
Pavlova 137

się, moja pierwsza beza się udała;)  Nie tylko ja miałam wielką radochę z jej przygotowania ale także moi domownicy ;)  Się rozpisałam, ale już koniec gadania ;)  Składniki beza: 10 białek 560 g cukru kryształu  1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1.5 łyżki octu  2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza  banan(...)koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę i uformować okrąg. Gotową bezę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ją w tej temperaturze przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i suszyć bezę przez około 2 godziny. Gotowa beza będzie sucha

Krakowskie smaki Ani