bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:769/3453)

Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie 87

Tarta z cukinią , szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię , który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda

Moja Delicja
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 110

nadzienia dodawaliśmy też namoczoną czerstwą bułkę, ale już od jakiegoś czasu pominęliśmy jej dodatek i jest również wybornie. W trakcie pieczenia kaczki w piekarniku miałam dość czasu, by przygotować domowe pyzy, u mnie ostatnio bywają te bez mleka , ale te z mlekiem również są pyszne. Polecam też naszą ulubioną kapustę . Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik z borówkami 180

jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem(...)dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie). Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić

dom-agi.pl
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWE - NAJLEPSZE 190

nich nie robię. Za to moja Rodzinka wprost uwielbia ! Ponieważ już od dawna nie kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki(...)było widać łączenia). Uformowane bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15-20 minut w celu napuszenia. Przed pieczeniem ja swoje nacięłam pośrodku tępą stroną nożyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut, na programie góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze 220

środku delikatna.  I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety z łososia 1 łyżka oliwy  sól morska  biały pieprz  1 cytryna Sos musztardowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku   1 łyżka gorczycy(...)cydrem, zredukować sos, dodać sok z cytryny, musztardę oraz jeden plaster masła. Na koniec czerwony pieprz. Łososia przełożyć na papier do pieczenia, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć białym pieprzem. Piec w 200 stopniach około 20 minut bez przykrycia. Faza końcowa, czyli przed podaniem. Ułożyć na talerzach po jednym filecie, oprószyć je solą morską, polać sosem musztardowym, do tego

Wino Francja Kuchnia
Ciasto kokosowo-ananasowe czyli pinacolada 174

słodkie, delikatne, idealnie zrównoważone.  Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa ananasowa: puszka ananasa opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej kostka masła beza kokosowa: 4 białka 200 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek(...)dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając miksowania.  Do bezy wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach jak biszkopt i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach. Bezę studzimy, i delikatnie wykładamy na masę ananasową. Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego

na moim stole...
Kruchy placek z rabarbarem, truskawkami i bezą 291

wstawić do lodówki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem. Piec przez około 15 - 18 minut w temperaturze 180°C, na jasnobrązowy kolor. Nadzienie: Rabarbar umyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( łodyg nie trzeba obierać ). Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połowę, a duże na 3 części. Rabarbar i truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Beza: Białka ( najlepiej w temperaturze(...)wyłożyć ubite białka, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i obniżyć temperaturę do 140°-150°C, piec przez około 1 godzinę ( piekłam trochę dłużej ), do momentu aż wierzch bezy stanie się suchy, wypieczony, nawet lekko popękany. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Tort grylażowy. 171

tort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej(...)stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy.      Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.      Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy . Gotowe

Rozpustne gotowanie
Zdrowe soki Victoria Cymes i owsiane babeczki – nasz tradycyjny kosz wycieczkowy 112

mieszankę mąk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia niespełna pół szklanki cukru trzcinowego (można dać mniej lub zamienić na inny lub pominąć, ale wówczas polecam dodać np. kawałki banana, jabłka itd) 2 jajka 3/4 szklanki naturalnego jogurtu 0,5 szklanki oleju łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier (jeśli używamy). Mieszamy składniki(...)jajka, dolewamy olej. Mieszamy składniki do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę do 3/4 wysokości. Owsiane babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy nasze babeczki. Babeczki najlepiej smakują w towarzystwie soków Victoria Cymes Smacznego

Słodkie okruszki
PIECZONE JABŁKA z nadzieniem (wegańskie, bez cukru) 202

Na długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis

Via Gusto
Kokosanki na dwa sposoby 234

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Z termoobiegiem piekłam ok. 30 minut w temp. 150C. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę i sok z cytryny. 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, resztę dodawaj stopniowo i mieszaj delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, zachowaj(...)minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce piekarnika.   Kokosanki II Składniki z oryginalnego przepisu Pyszne 25 : 250 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Masło włóż

Zasmakuj Kuchni
składany sernik z bezą i miodem 253

papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut aż będą rumiane.  W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć(...)wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.  Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty chleb z siemieniem lnianym 83

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej , wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne(...)uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów 🙂 ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Wyciągnąć

Moja Delicja
Świąteczne Pierniczki z Lukrem i Ozdobami 77

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta tuż tuż… A to oznacza, że pora na świąteczne pierniczki ! Pieczenie pierniczków to bożonarodzeniowa tradycja, bez której nie wyobrażam sobie świąt. U nas w domu, co roku pieczemy je całą rodziną. Robi się je bardzo szybko i łatwo, wystarczy kilka podstawowych składników oraz różnego rodzaju dekoracje i ozdoby. Świąteczne pierniczki to nie tylko smaczna

Przepiski.pl
Ciasto kokosowe 152

przygotowania biszkoptu. Następnie wiórki kokosowe delikatnie musimy uprażyć na suchej patelni. Uwaga, żeby ich nie przypalić ale tylko delikatnie zarumienić. Następnie mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do tego połowę cukru pudru, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca piana. W oddzielnej misce musimy ubić żółtka z resztą cukru(...)całość stopniowo dodajemy do białek, cały czas mieszając łyżą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 45-50 minut. Bez termoobiegu (góra-dół) pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie, musimy przekroić go w poziomie. Dół zostawiamy cieńszy, natomiast góra powinna być grubsza. Następnie przygotowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułki śniadaniowe prowansalskie 201

Domowe bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia.  Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw

AniaGotuje.pl
Pani Walewska 428

suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie