żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, uforować bezę odrobinę mniejszą od średnicy otrzymanego koła. Wierzch posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy wydaje ci się, że znasz już wszystkie serniki, bo w końcu pieczesz je od wielu lat. Więc myślisz sobie, że nic nie jest cię w stanie zaskoczyć...😅😅 Do czasu... Aż ktoś wyprowadza cię z tego błędu, jak moje najstarsze dziecię, podsyłając przepis na kolejny sernik. Z zapytaniem: mamo znasz ten sernik? Myślisz sobie- sernik jak sernik(...)boki formy (przesmarowane lekko masłem) wykładamy 2 arkuszami papieru do pieczenia tak, by wszędzie wystawał dłuższy kawałek papieru. Dzięki temu rosnący sernik nam nie ucieknie. Do formy wylewamy masę serową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230* i pieczemy ok. 40-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 45 minut. Sernik mocno wyrośnie, lekko
Smaczne Zdrowerozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia(...)posypuję płatkami migdałowymi. Całość piekę 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 70 st. C i całość pozostawiam w piecu na kolejne 30 minut. Jeżeli beza się przypieka to wykładam na nią ochronnie folię aluminiową
Receptura smakubardziej smarowny, idealny także na kanapkę, ale można dać tłuszczu niewiele, wówczas będzie wersja dietetyczna. Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach- keksówkach, o wym. 27x8cm (dół formy) Składniki: - ok.1350-1400g pieczonych, gotowanych i/lub smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g(...)przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej masy. Gotową masą napełniam wyłożone papierem do pieczenia keksówki, ubijam farsz i wyrównuję łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 90 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu (tak piekłam dotychczas) , albo w temperaturze 200*C, na termoobiegu, z uderzeniem pary "1" ok.50
Smaczne Zdrowetort bezowy. Przygotowałam go na majówkę. Nie obyło się bez błędów ale w rezultacie był bardzo smaczny. Beza ładnie się piekła do momentu, aż gdzieś wyczytałam że lepiej ją piec na termoobiegu ! ! !Przestawiłam i zaczęło się pękanie :-/ Nie róbcie tego i pieczcie na ustawieniu góra-dół. Jakoś tą bezę uratowałam, przecież w kuchni się nie poddaję. Efekty widoczne(...)połączyć z białkiem. Na koniec dodać ocet winny. Masę wyłożyć na papierze do pieczenia o średnicy ok 22 cm, uformować tak aby po środku był dołek. Włożyć do nagrzanego do 150*C piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 120*C. Ustawienie góra dół. Piec przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka
Jemy Pijemyburaki o podobnej wielkość, najlepsze są podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne. Buraki można upiec wcześniej, np. przy okazji pieczenia mięsa. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec obok brytfanki, w której piecze się mięso. Buraki po upieczeniu bez obierania można w lodówce przechować przez 2 - 3 dni i wykorzystać, wtedy kiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas(...)przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz sól do smaku Sos musztardowo-miodowy: łyżeczka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy sok z cytryny lub limonki Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym? Buraki bez obierania zawinąć w folię
Gotuj w domulasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami(...)łyżki sosu na wierzch lasagne, aby nie wyschła. Lasagne przykryj folią aluminiową lub pokrywą formy i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij folię lub pokrywę, na wierzchu ułóż ser żółty lub wegańskie plastry i piecz jeszcze przez 10 minut (już bez przykrycia). Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź profil
Via Gustomnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru, 20 dag wiórków koksowych, Poncz: 100ml rumu, sok z połowy cytryny, Masa: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę
Tradycyjna kuchnia Kasiboki), na spód wysypujemy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, pieczemy 15 minut. W tym czasie robimy bezę i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. BEZA: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier łyżka(...)łyżce (powinna być sztywna i błyszcząca). Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Tak przygotowaną bezę wykładamy na ciasto i pieczemy 20 minut w 150 stopniach. Studzimy. Na koniec możemy posypać wierzch ciasta płatkami migdałów. Smacznego! Artykuł Orkiszowa tarta z jabłkami i bezą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongszklanki cukru szczypta soli ½ kostki masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18 % Masa serowa: 1,200 kg sera białego (najlepiej tłustego) ½ szklanki oleju 6 żółtek 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 1 – 1 ½ szklanki mleka (ile zabierze) Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g kokosu (1 opakowanie(...)delikatnie wymieszać z masą serową. Przelać masę na ciasto i piec 35 – 40 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia). Beza: Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wsypać cukier i kokos. Bezę przelać na ciasto i piec kolejne 20 – 25 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia). Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Rozwałkować ciasto
KuchniaWeDwoje.plwyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj . Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Blondie(...)Kaloryczność obliczona dla wykorzystania erytrytolu. Z powyższego przepisu powstaje 15 porcji. Źródło inspiracji Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka
WegePrzepispieczemy 30 minut w 180 °C 5. Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia 7. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo(...)cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C 9. W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę 10. Batony kruszymy i łączymy
Kulinarna Chwilacukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić
RAROSSAdwóch trzech partiach dodać cukier, nadtępnie żółtka całości dokładnie połączyć. Do piany dodać obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia. Biszkopt przekroić na trzy
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić biszkopt
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około 15 dag borówek
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAdalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie galaretki rozpuścić
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić biszkopt
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą galaretkę rozpuścić
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie(...)umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie delikatnie chwytając balon, układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie nacinamy lekko balon, i ostrożnie wyjmujemy go z czekolady. Koszyczek umieścić na środku ładnie będzie prezentował się z małymi jajeczkami
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAprzy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej Polsce najpopularniejsze są zawijane makowce. Jednak na północy Podkarpacia lasowiackie gospodynie zawijańce pieką równie często z innymi dodatkami: z kakao, cynamonem lub marmoladą. Przepis(...)brzegi pozostały puste. Zwijamy roladę delikatnie, ale ściśle. Końce zawijamy pod spód. To samo robimy z drugą połową ciasta. Zawijańce układamy obok siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, gdyż ich średnica znacznie się zwiększy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym białkiem. Dzięki temu
Trzeci talerzIdealna wegańska beza nr 6 ponieważ dopiero za szóstym podejściem moje bezy wyszły idealne – chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne i puszyte w środku. Dobrze, że jestem osobą, która nie poddaje się łatwo, pomimo zaliczonych porażek. Poniżej dzielę się moimi porażkami w walce z niewinną bezą(...)pieczenia. Blachę z bezami włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80-100ºC. Smacznego! Wskazówki Miska, ubijaczki i wszystkie narzędzia używane podczas pracy z aquafabą powinny być idealnie czyste i suche – nawet najmniejsza ilość tłuszczu spowoduje, że aquafaba się nie ubije. Miska powinna być metalowa lub szklana – beza
Vegan Tasterodzynki. Każdy pasek złóż na pół wzdłuż i zroluj, a następnie zwiń. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 220ºC). Piecz bułki na złoty kolor przez około 8 minut lub wedle piekarnika. Zagotuj wodę z cukrem. Posmaruj bułki syropem i posyp perłowym cukrem. The post Szafranowe bułeczki
codojedzeniaSmarujecie roztopionym masłem gęś, układacie ją w gęsiarce lub foremce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz
GRUBY WAŁEKcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie upuścić
RAROSSAcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSASmarujecie roztopionym masłem gęś, układacie ją w gęsiarce lub foremce do pieczenia na boku. Jeżeli korzystacie z foremki, pod gęś warto podłożyć jakąś kratkę, żeby nie leżała w wytapianym tłuszczu a na dno piekarnika inną foremkę, na wypadek gdyby tłuszcz się wylewał. Pieczecie (cały czas bez przykrycia!) około godziny, potem zmieniacie bok, pieczecie kolejną godzinę. Potem odlewacie tłuszcz
GRUBY WAŁEKcukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSA