bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:649/3453)

Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao 115

równe części, najlepiej rozlewając ją do osobnych naczyń. Jedna masa pozostaje bez zmian i bez dodatków, do drugiej wsyp gorzkie kakao, do trzeciej mak, a czwartą wymieszaj z kisielem owocowym. Każdą z mas wymieszaj dokładnie z dodatkami. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki w podanej powyżej kolejności, zaczynając od białej masy bez dodatków(...)u0144. Jedna masa pozostaje bez zmian i bez dodatk\u00f3w, do drugiej wsyp gorzkie kakao, do trzeciej mak, a czwart\u0105 wymieszaj z kisielem owocowym.","text":"Mas\u0119 podziel na 4 r\u00f3wne cz\u0119\u015bci, najlepiej rozlewaj\u0105c j\u0105 do osobnych naczy\u0144. Jedna masa pozostaje bez zmian i bez dodatk\u00f3w, do drugiej

ProstePesto.pl
Kurczak pieczony nasz ulubiony 267

świeczniku byłby kurczak. I tu zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi(...)przypomina towarzysząca w kuchni córka Zosia. Co ja bym bez niej zrobił     Całość dokładnie wymieszaj.     Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.     Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez

kuron.com.pl
Kaczka z figami 137

przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. W razie konieczności ponownie przyprawiam. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały na patelni sos. Piekę mięso w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół(...)minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne. Na początku pieczemy około 30-40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową lub pokrywką od naczynia), następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa. Niecałe 20 minut przed końcem dodaję przekrojone na pół umyte figi oraz tradycyjnie umyte jabłka pokrojone

Zasmakuj Kuchni
Kacze udka ziołowe pieczone 147

przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. W razie konieczności ponownie przyprawiam. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały na patelni sos. Następnie piekę mięso w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół(...)minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne. Na początku pieczemy około 30-40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową lub pokrywką od naczynia), następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 113

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki(...)oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza

Moja Delicja
Kruche ciasto ze śliwkami 117

minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 300 g mąki pszennej 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 średnie jajko 160 g masła 1 łyżeczka imbiru mielonego 40 g wiórków kokosowych Dodatkowo 650 g śliwek bez pestek 3 łyżki tartej bułki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczcki imbiru mielonego Instructions Do miski miksera(...)góry. Śliwki posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Na wierzchu rozsypać pozostałą część ciasta wcześniej startą na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut bez termoobiegu jeśli zdecydujecie się na pieczenie ciasta z termoobiegiem to obniżcie temperaturę piekarnika o 10 st C. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przed podaniem posypać

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 445

jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. Jak widzicie piec wyposażony jest w dwa pokrętła. Jedno to skala temperatury, a drugie to timer. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Najważniejszy element pieca to kamień ogniotrwały. To właśnie(...)dzięki temu nagrzanemu kamieniowi (oczywiście jego temperaturze) pizza wyrasta nam w tak krótkim czasie i jest tak chrupiąca! Kamień po zakupieniu pieca będzie idealnie biały, jednak z czasem, ze względu na pieczenie będzie zmieniał kolor na ciemniejszy. Nie wpływa to jednak na jakość pizzy. Piec posiada także kilka elementów grzewczych – na górze i dole oraz otwory wentylacyjne

Kuchnia Bazylii
Makaroniki Ci nie wychodzą? 129

powietrza. – Nierównomierna temperatura w piekarniku. Na jeden raz pieczemy tylko jedną blachę. – Beza nie była odpowiednio ubita . Bezę ubijamy do utworzenia sztywnych wierzchołków. Makaroniki mają mokre środki i przywierają do blaszki. Autor: ElaineMiller‎. – Niedopieczone makaroniki. Należy zwiększyć temperaturę, lub wydłużyć czas pieczenia. – Zbyt mokra masa makaronikowa. Sprawdź wilgotność powietrza w swojej kuchni. Gdy przekracza(...)utworzą sztywne nieopadające szczyty a beza przyklei się do ścian naczynia. – Przebita beza . Białek nie ubijamy dłużej niż to konieczne. Czekamy aż utworzą się nieopadające sztywne wierzchołki a beza przyklei się do brzegów naczynia. Ubita beza nie powinna unosić się sztywno wraz z końcówką miksera lecz delikatnie z jej zwisać. Ubijając bezę włoską przestajemy ubijać, gdy białka wrócą

SmartBake.pl
1453.Babeczki słodko -kwaśne 204

babeczek: 125 g masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić. Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę. Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Makowiec z bezą na kruchym cieście 266

kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez(...)błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka. Czas przygotowania: 60’ + 70’ pieczenie Ilość porcji:12 Trudność: łatwe Kaloryczność: 480 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Ciasteczka praskie 205

drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze(...)łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny mieć złotawy kolor. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 204

Jednak nie byłabym kobietą, gdyby mnie szlag z zazdrości nie trafiał. Inni umieją, a ja nie. Co jest do cholery?! Pomijam bajzel jaki potrafię wyprodukować, no ale bez jaj!! Też chcę piec! Minął dzień i minęła noc. I żywi pozazdrościli umarłym. Czy jakoś tak. Wkroczyłam do kuchni z postanowieniem zrobienia ciasta. Poczytałam przepisy, szlag mnie trafił i entuzjazm(...)rzadko widzimy (kochanie, to nieprawda, że nie lubię Twojej mamusi! :D). Wracając do ciasta. Tak mnie naszło, że sobie nawrzucam wszystko do miski, wymieszam, dodam proszek do pieczenia, wsadzę do pieca i rozpocznę modły. I chyba musiałam się modlić intensywnie, bo wyszło całkiem fajne ciasto. Rodzina spożyła, a Najcierpliwszemu została prezentacja via Skype. Szczęście nowicjusza. Tak sobie pomyślałam

ladykitchen
Pełnoziarniste czekoladowe babeczki 189

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki cukru trzcinowego muscovado (jeśli nie będziecie podawać babeczek z polewą ilość cukru można zwiększyć) 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 1 pełna łyżka kakao – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 1 jajko klasy L 1 szklanka mleka 100 g masła do podania(...)żurawinę lub posiekaną czekoladę). Po dodaniu dosłownie z raz mieszamy. Masę napełniamy papilotki na muffinki (tak do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości babeczek, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babeczki najczęściej pieką się około

Słodkie okruszki
PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 185

się rozpaść ) KREM Z PALONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ: 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Drugie 100g siekamy w drobną kostkę, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 10-15 minut ( bez mieszania! ) w piekarniku nagrzanym do 180C ( ma być zrumieniona ). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną roztopioną białą czekoladę, mieszamy na gładki krem. Wrzucamy przestudzoną pieczoną(...)wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. FRYTOWANE ORZECHY: Zblanszowane wcześniej orzechy gotujemy w syropie wody i cukru przez ok. 30 minut, odcedzamy, smażymy kilka minut, suszymy. CAŁOŚĆ: Profiterolki przecinamy. Na spód wyciskamy krem z białej czekolady, układamy banany, przykrywamy bezą włoską i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! BEZ ORZECHÓW SĄ PYSZNE! Z ORZECHAMI JESZCZE

Ostra na Słodko