Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła(...)temperaturze pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.) Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, podgrzewamy ciągle mieszając, aż mak się sparzy, a mleko odparuje. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy
Rozpustne gotowanieostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru truskawkowo(...)kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki , być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki. A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani? Składniki 70 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła sól pieprz tłuszcz do smażenia Panierka 2 jajka mąka bułka tarta Sposób Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić. Cebulę
Kuchenne aromatydodać purée z dyni i dokładnie zmiksować - do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym - na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę - przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto(...)jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę. Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni i jej efekty
Smakołyki Berenikitakiej akcji czuję się jak prawdziwa Matka Żywicielka, która upolowała coś dla rodziny. Przyjemne uczucie. Piękną i świeżą rybę należy traktować najprościej - w dziedzinie prostoty można bez końca inspirować się pomysłami Jamiego Olivera . Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart. Potrzebujesz: porcję łososia ze skórą cukinię paprykę(...)żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy, ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą. 5. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180 C. Jeśli chcesz piec bez przykrycia rybę ułóż skórą do góry
Matka ŻywicielkaDzisiaj zapraszam na żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową . To nic innego jak mini rustykalne tarty pieczone bez użycia formy. Proste, idealnie kruche, pyszne… I zawsze się udają! Niezależnie od pory roku to niezawodny deser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear(...)Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest niskokaloryczna, a zawartość owoców to aż 80 % ! Sklep SFD oferuje szeroką gamę frużelin, warto zerknąć. Muszę przyznać, że Apple & Pear
Oryginalny smakSchab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu. Podaję z sosem np. chrzanowym, przygotowanym na bazie pozostałego mleka z pieczenia. Polecam :) Składniki(...)całą noc ). Po tym czasie mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam zimnym mlekiem, tak aby 2/3 jego wysokości było przykryte. Naczynie z mięsem wkładam do zimnego piekarnika i piekę bez przykrycia, około 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony schab zostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny schab delikatnie osuszam papierowym ręczniczkiem i zawijam w folię aluminiową. Przechowuję
Kuchnia z widokiem na ogródrozumie się on z truskawkami, bo też jest delikatnie kwaskowaty. I jeszcze słowo w sprawie kurczaka i pesto. Danie super smakuje z gotowanym kurczakiem, ale możesz również wykorzystać resztki pieczonego kurczaka, jeśli masz takiego w lodówce. Jeśli chodzi o pesto to możesz go użyć do wielu potraw, np. do makaronu, albo po prostu jako dip do maczania dobrego pieczywa, albo(...)truskawek pochodzi z bloga asmallkitcheningenoa.com Spróbuj innych naszych przepisów z truskawkami: Chłodnik z truskawek Wytrawne quiche z truskawkami Prosta tarta truskawkowa z patelni Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia Składniki: 1 pierś z kurczaka Garść truskawek Duża garść sałaty lub szpinaku Pęczek rzodkiewki ½ czerwonej cebuli Pesto Szklanka bobu 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oleju Mały tarty ząbek
Niedzielny kucharzdelikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe ptysie (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut , aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące *** *** Upieczone ptysie odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę(...)pół i na dolne części wykładamy krem *** *** Przykrywamy górnymi częściami i posypujemy obficie cukrem pudrem *** *** Gotowe ptysie przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ptysie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCiasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest idealne w smaku. Koniecznie wypróbujcie na weekend! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm. Składniki(...)około 300 g herbatników maślanych 200 g masła 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 3 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru kryształu 3 i 3/4 szklanki mleka 1 słoik dżemu malinowego (450 g) 3 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 3 szklanki mleka wlać do rondelka. Wstawić na gaz i zagotować
Danka Pichcityle nazw?! Kulki proteinowe , kęsy energetyczne, kulki mocy … Może jest ich nawet więcej? Bez względu na to, jak je nazwiemy, jedno jest pewne – są to jedne z najlepszych przekąsek jakie możemy mieć pod ręką, które są smaczne i zdrowe i możemy je podjadać bez obaw. Część z nas ma pewnie swoje ulubione batony proteinowe zakupione w sklepie(...)proszku, kakao, masło migdałowe, miód, orzechy i wodę. Mieszamy do momentu aż powstanie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki o wielkości 2 cm. Kulki kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2 godziny. Każdy z nas lubi podjadać, a te zdrowe, proteinowe kulki są idealną przekąską nawet po treningu. Przepis
Zdrowy Styl Joannykrówkę. Wyszła pyszna i okazało się, że nie tylko ja miałam na nią zachciankę, więc postanowiłam podzielić się i z Wami moim pomysłem. Kokosowa Krówka. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe dla miłośników kokosu i krówek. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) Masa - 500ml śmietanki 36% - 4 łyżki cukru pudru(...)szklanki wrzącej wody. Do lekko przestudzonej dodaję łyżkę ubitej śmietany dokładnie mieszam, aby nie było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na papier układam warstwę herbatników, na herbatnikach równomiernie rozprowadzam masę śmietanowo-kokosową, wierzch wyrównuję.Układam drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładam masę krówkową, wierzch wyrównuję i posypuję kokosem. Gotowe ciasto
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki / 6 porcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki ( u mnie 30% bez karagenu) – świeże lub mrożone maliny, borówki i porzeczki – mięta do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (góra – dół). Ubijamy białka na pianę ale nie idealnie sztywną żeby uniknąć „ przebicia piany(...)sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy 12 małych krążków. Formujemy je w ten sposób że w środku robimy delikatne zagłębienie. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec bezy przez ok. 40-50 minut. Bezy powinny być kruche z wierzchu
I LOVE LIFEtwarzy ukochanej Mamy. Składniki na ciasto: 150 g mielonych migdałów BlackMitt 50 g wiórków kokosowych Kresto łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kakao 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 150 g cukru Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej konfitura jagodowa Przygotowanie: Cukier ubijamy mikserem na puszystą pianę(...)składniki mieszamy razem, pamiętając by kakao przesiać, i dosypujemy do jajecznej piany. Mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na kwadratową blaszkę lub tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni (góra- dół). Przestudzone ciasto (podczas pieczenia może się środek zapadać) odkrawamy
Karczma Honoriettypełnych łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko olej do smażenia cukier puder do posypania *** Jajka rozbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i całość miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy jogurt oraz cukier i ponownie przez chwilę miksujemy *** *** Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta *** *** Całość krótko miksujemy – do połączenia(...)średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuszki jogurtowe z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempojemniczkach czy słoikach. Smalec domowy z cebulą doskonale komponuje się z keto pieczywem takim jak keto bułki w wersji z nabiałem czy bez laktozy , razowym chlebem bez pieczenia, bułkami z kalafiora lub brokułu, „ białym” chlebem czy chlebkiem z patelni . Do tego oczywiście porcja białka, zieleniny lub kiszonek albo innych warzyw, gdy macie większą pulę węglowodanów(...)kcal, B 2 g, T 75 g, W 1 g. Artykuł SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF