przynosi świąteczne wypieki do posmakowania. W tym tygodniu nastawiłam się na pieczenie pierniczków. Pierniczki piekę do jedzenia ale również jako dekoracje na choinkę. Bardzo lubię dekorować pierniki , więc poszukuję co i rusz nowych inspiracji. Nie ma znaczenia ile ma się lat. Świąteczny wyrób pierniczków angażuje wszystkich bez wyjątku. Dzieci i rodzice zasiadają do wspólnego “ pierniczkowania “. Jest(...)Przymierzam się do upieczenia wianka z pierników. Pomysł na piernikowy wianek znalazłam tutaj . Śliczny wianek na ścianę lub na drzwi wejściowe. Prosty a zarazem bardzo dekoracyjny. Od kilkunastu lat piekę domki z piernika. Załapałam piernikowego bakcyla, kiedy to w szkole moich starszych dzieci organizowaliśmy świąteczne bazary z loterią i sprzedażą świątecznych wypieków i gadżetów. Domki z piernika cieszyły się dużą
codojedzeniaTaki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku(...)Obkładamy porem cebulą i marchewką. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni. Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można w trakcie pieczenia polać mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury. Schab po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewypiekarnika. W archiwum Niedzielnego Kucharza znajdziecie już przepis na pieczony ratattouille . Tym razem proponujemy Wam jednak mocno podkręconą wersję, na chrupko: z aromatycznym koprem włoskim i cieciorką upieczonymi al dente. Pomysł zaczerpnęliśmy od Marka Bittmana, dziennikarza kulinarnego i autora wielu kucharskich książek. Danie idealne do mrożenia To danie można bez problemu odgrzewać – dlatego świetnie nadaje się na lunch(...)pokrój warzywa w dość duże kawałki – oprócz cebuli i czosnku – posiekaj je dość drobno. Pomidory pokrój w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia, skrop dobrze oliwą, popierz i posól. Krok 2 Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, aż się upieką, ale nie do miękkości (chodzi
Niedzielny kucharzpiekarnika. W archiwum Niedzielnego Kucharza znajdziecie już przepis na pieczony ratattouille . Tym razem proponujemy Wam jednak mocno podkręconą wersję, na chrupko: z aromatycznym koprem włoskim i cieciorką upieczonymi al dente. Pomysł zaczerpnęliśmy od Marka Bittmana, dziennikarza kulinarnego i autora wielu kucharskich książek. Danie idealne do mrożenia To danie można bez problemu odgrzewać – dlatego świetnie nadaje się na lunch(...)pokrój warzywa w dość duże kawałki – oprócz cebuli i czosnku – posiekaj je dość drobno. Pomidory pokrój w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia, skrop dobrze oliwą, popierz i posól. Krok 2 Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, aż się upieką, ale nie do miękkości (chodzi
Niedzielny kucharztortownicy wyłożony papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy(...)ciasto. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki. 5. Krojenie: Zimny sernik kroimy. 6. Podanie : Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 21 cm. Budynie bez cukru
Izabelawkuchniczosnkowy Lubicie domową pizze? Z czym ją najczęściej podajecie? U nas dobór składników do pizzy zależy w większości przypadków od zawartości lodówki. Ale nie wyobrażamy sobie pizzy bez domowego sosu czosnkowego. Poniżej znajdziecie przepis na domową pizze na dużą blachę i pyszny sos czosnkowy. Spróbujcie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży szczypta(...)proporcje. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy. Kabanosy i paprykę również kroimy. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy
Słodkie okruszkiciasta jest bardzo proste, wystarczy dobrze posiekać masło z mąką dodać mielone orzechy oraz pozostałe składniki. Składniki zagniatamy, wyjdzie nam coś pomiędzy kruchym ciastem, a kruszonką. Naszą mieszankę przed pieczeniem musimy schłodzić, dlatego można przygotować ją dzień lub dwa przed planowanym upieczeniem ciasta. Wspaniałe i proste ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Mieszanka kwaśnego smaku z ostrym(...)młynku 220 g masła zimne pokrojone w kosteczkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 175 g cukru trzcinowego lub białego 1 średnie jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka imbiru świeżego startego na tarce o drobnych oczkach Budyń 600 ml mleka 65 g budyniu bez cukru 60 g cukru Dodatkowe składniki 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego
SprawdzonaKuchnia.plorkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło(...)rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER: białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę
SMYKWKUCHNIinnych przepisów, np. makaron z kurczakiem w sosie cukiniowym , placuszki cukiniowe , pieczone frytki z cukinii lub zupa krem z cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Toskański placek cukiniowy 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 120 kcal Toskański niezwykle chrupiący cukiniowy placek czyli scarpaccia(...)pieprzu. Wymieszaj tworz\u0105c jednolit\u0105 mas\u0119 bez grudek. Nast\u0119pnie powsta\u0142\u0105 mas\u0119 po\u0142\u0105cz z talarkami cukinii i cebuli.","text":"Do wody cukiniowej dodaj m\u0105k\u0119 pszenn\u0105 i kukurydzian\u0105, parmezan oraz odrobin\u0119 pieprzu. Wymieszaj tworz\u0105c jednolit\u0105 mas\u0119 bez grudek. Nast\u0119pnie powsta\u0142\u0105
ProstePesto.pltylko bardzo smacznie , ale i jak to u mnie bywa – ciekawie podane! Z pomocą przyszła mi nie tylko Mama , ale i przyjaciele – Ewelina i Rafał – bez Nich napewno nie dałabym rady – za co Im Wszystkim z całego serducha dziękuję! :* ****************************************************************** Więcej szczegółów? Ależ proszę! :D Nasza trójka zaczęła przygotowania już w sobotę! ;) Po pracy „zgarnęłam(...)wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką” - i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną” Czyż nie brzmi smakowicie? Przyznajcie
Ostra na SłodkoZiemniaki pieczone – maślane, ziołowe i delikatne, pieczone ze słodką papryką i cebulą. Ziemniaki w tej wersji, z dodatkiem warzyw wszelakich oraz ziół to zawsze świetny pomysł na samodzielne i zdrowe danie wege (np. do kubka domowego zsiadłego mleka jak znalazł;) lub dodatek do potraw z mięsa. Jeśli zdecydujecie się na młode ziemniaki, polecam ich nie obierać a dobrze wyszorować(...)młodych ziemniaków z piekarnika idealnie pasować będzie np. młoda kapusta. Ziemniaki pieczone można podać z sosem aioli lub czosnkowym albo zwyczajnie posypać posiekaną świeżą natką lub koperkiem. Pieczone ziemniaki SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 średnia cebula przyprawy: świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, słodka papryka, pietruszka suszona, czosnek suszony, lubczyk 4 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka masła
Zasmakuj KuchniZapiekane piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Piersi z kurczaka nacinamy nożem, w każde nacięcie wkładamy plaster pomidora i plaster mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą wymieszaną
Moja Delicjawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim(...)ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca. (Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.) Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut). Po tym czasie dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach
Di gotujebyć różny w zależności od warunków – około 1 h (u mnie ciasta rosną dużo szybciej, ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, choć pod koniec można go na chwilę włączyć, aby plecionki miały ładniejszy kolor). Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie na długi pasek(...)rodzaju ślimaczka, końcówkę zawijamy pod spód i dociskamy. Ja przeważnie każde ciasto robię ciut inne (lubię jak się różnią). Nasze piernikowe plecionki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Każdą plecionkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszki