Stęskniłam się za czekoladowym ciastem, a brownie w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam. Moja prawa ręka jest wciąż niepełnosprawna, ale brownie jest tak proste w pieczeniu, że jakoś sobie dałam radę. Mało tego, że upiekłam brownie to dodatkowo pokryłam je czekoladowym musem. Czekoladowy mus według przepisu poniżej zrobiłam pierwszy raz. Na szczęście przepis okazał się trafny(...)kremówki 1łyżka kakao Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między
codojedzeniazebra;) takie paski/prążki o jakie mi chodziło ;) pierwszy raz piekłam sernik w kąpieli wodnej ;] dziś połowę dnia spędziłam na uczelni, żeby tylko podbić legitymacje, "uwielbiam" to poszanowanie czasu studentów Składniki: 4 jajka 1 kg sera chudego białego (Emilka) 250g jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 30-35 rozkruszonych tabletek stewi (jak dla mnie był dość(...)blaszkę (moja miała około 25cm) owijamy dokładnie od zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do ciasta (chyba, że użyjemy formy silikonowej) formę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że to forma silikonowa, wtedy nie trzeba) na środku blaszki wykładamy 2-3 łyżki jasnej masy, na to (również na środku) wykładamy 2-3 łyżki ciemnej masy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdekoracja z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej i mrożone, orzeźwiające winogrona. To prawdziwie królewski tort! * SKŁADNIKI na formę 18-20 cm Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: duża kiść bezpestkowych ciemnych(...)maślanej masy, miksując na najmniejszych obrotach. Wraz z dosypywaniem mąki wlewaj powoli maślankę. Gotowe ciasto przełóż do formy pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na 3 równe blaty. Konfitura z winogron Winogrona umyj oderwij od gałązki i wrzuć
Food Squarebiałek. Żółtka, cukinię, lekko przestudzoną czekoladę i masło, śmietanę, zmielone orzechy i migdały i proszek do pieczenia zblendować do kremowej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem erytrytolu i delikatnie, łyżką wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 55 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Wartość odżywcza Kalorie: 1294 kcal Białka: 41 g Tłuszcze(...)Węglowodany: 40 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Brownie z cukinii bez mąki pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinaartykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny sposób, na domowym zakwasie, który wyrastał co najmniej 8 godzin - nie zawiera glutenu, ponieważ wychwytują go bakterie kwasu mlekowego z zakwasu. Po szczegóły odsyłam do artykułu Czy zjadłbyś pszenny chlebek na zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki
Kawa z mlekiemdół, bez termoobiegu. Na blacie rozkładam ciasto francuskie, posypuję 1 łyżką cukru pudru, rozprowadzam tylną częścią łyżki. Lekko rozwałkowuję ciasto, jednocześnie dociskając cukier do ciasta. Na rozwałkowane ciasto nakładam łyżką farsz serowy. Równomiernie, lecz omijając brzegi. Tak przygotowane ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższej części. Identycznie jak na zdjęciu. Ciasto smaruję 1 łyżeczką roztopionego masła. Gniazdo serowe piekę
Zasmakuj Kuchniubijając. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Gotową pianę wyłożyć na papier do pieczenia z uprzednio narysowanym okręgiem o średnicy 25-30 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ° C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem: 400 ml kremówki(...)świeżych malin 200 g borówek lub jagód 100 g czerwonych porzeczek garść czereśni Zimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu. * Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food Squarehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Polecam! Składniki: Normal(...)wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku
Wanilia i Kardamonpuszysty krem. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Mieszankę wmiksowałam partiami do masy jajeczno - maślanej. Białka ubiłam na sztywną pianę i wmieszałam delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyłam do kwadratowej formy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdziłam(...)wymieszałam z proszkiem do pieczenia i orzechami i wsypałam do ubitej masy. Całość delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy kwadratowej o takich samych wymiarach jak wcześniej i piekłam do suchego patyczka, ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjęłam i wystudziłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem cappuccino: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki
Waniliowe ImprowizacjeSłoneczny deser z mango i bezikami Za oknem pochmurno i ciągle pada deszcz. Jak poprawić sobie i domownikom nastrój? Jak przywrócić uśmiech na ich twarzach? Ja
Słodkie okruszkiwiaderka 1 szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru 40g.) ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki zimnego mleka 1,5 szklanki mleka w proszku 1 szczypta soli Przygotowanie: Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki. Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką
R'n'G KitchenWyciągam gorący garnek (smaruję go zawsze delikatnie olejem. Nie ma takiej konieczności, ponieważ chleb wyjdzie również bez posmarowania, ale wolę mieć pewność ), wkładam wyrośnięte ciasto do garnka, ciasto smaruję delikatnie ciepłą wodą, posypuję ziarnami, przykrywam pokrywką i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem 30 minut w temperaturze 250 stopni, a następnie ściągam pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 230 stopni
Słodki sentymentpiwa, jest to kartoffelsalat. Sałatkę taką często przygotowuje się jako dodatek do grilla bądź ogniska. Smak pieczonej kiełbasy z dodatkiem sałatki ziemniaczanej z boczkiem jest wyśmienity! Sałatka ziemniaczana do grilla zawiera w sobie ziemniaki gotowane w mundurkach bądź gotowane w całości bez skórki. Jeśli chcesz dodać ostrości sałatce możesz dodać zamiast zwykłej cebuli czerwoną, bądź więcej pieprzu do ziemniaków
To Musisz Wiedziećwianuszek. Zostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min. Na hasło CZARNA macie 7% zniżki na produkty D-nuts (zniżka obowiązuje do 23.12.20 r.) 😊 Sprawdź również przepis na: Mini bezy z karmelem Miękkie pierniczki z nadzieniem Migdałowe włoskie ciasteczka Babkę piernikową Piernikowe brownie z dżemem Mus chałwowy
CzarnawisienkaPiernik kawowy – kuchnia podkarpacka W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący, miękki, najlepszy! :) W Mokrzcu pod Pilznem panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilzneńskie” pieką na święta piernik kawowy. Jest mięciutki i pulchny, ale jednocześnie dobrze się kroi i trzyma kształt. Kawa dodana do surowego ciasta
Trzeci talerzjedno z tych ciast, które warto przygotować na święta. Jest prosta i szybka w wykonaniu, więc bez problemu upieczesz ją nawet wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu. Składniki: Ciasto szklanka wody szklanka mąki 125g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj Krem śmietana kremówka 1l 500g serka mascarpone cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób
Wasze Przepisyjajko i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Farsz Pieczarki pokroić w paseczki i usmażyć (bez tłuszczu) na patelni. Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką). Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak żeby zakryć dno i boki tortownicy z lekkim naddatkiem
Przepiski.plsoczewicy . Ja czasami gotowaną cieciorkę jem prosto z puszki. Można zrobić z wody z gotowania cieciorki bezę. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także mąkę, którą wykorzystuje się do wypieku placków, miałam okazję zapoznać się z tym produktem na warsztatach kulinarnych, gdzie piekliśmy różne pieczywa. Składniki na pikantną pastę z ciecierzycy, pasta z cieciorki: 1 puszka cieciorki ja przeważnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut
Słodki sentymentskładników jest bardzo udane i warto je stosować także w innych odsłonach. Świetną alternatywą może być łosoś pieczony podany z salsą z pomidorów i awokado . W wersji świeżej lub wędzonej można też podać go w formie sałatki używając dokładnie tych samych dodatków. Bez względu jednak na którą opcję się zdecydujecie, jedno jest pewne – łosoś w towarzystwie awokado i pomidorów
Modern Cave GirlKefir, olej, szpinak i żółtko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy cukier. Delikatnie szpatułką łączymy z masą szpinakową. Pankejki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, ewentualnie lekko posmarowanej olejem. Podajemy na ciepło z miodem, syropami lub owocami. Możemy także
Kuchnia w czekoladzieklasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały
SprawdzonaKuchnia.plServings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 170 g drobnego cukru 200 g mielonych migdałów 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Sos malinowy 300 g mrożonych malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Składniki na krem 300 ml śmietany 30% mocno schłodzonej 2 łyżki(...)kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 30-40 minut, po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe przez wbicie w jego środek patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek będzie suchy bez śladów surowego ciasta
SprawdzonaKuchnia.pldekorowaniem, aby krem nie rozmazywał się pod szablonem. Dekorowałam tort barwnikiem w proszku na sucho. Ale bez problemu można taki barwnik rozpuścić w odrobinie spirytusu i malować na mokro. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy krem orzechowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy
Słodki Pomysłpieczenia rysujemy koło ( np odrysowujemy talerz, na którym zaserwujemy deser) i układamy na blaszce do pieczenia. Na narysowane koło przekładamy pianę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C ( przy termoobiegu) i pieczemy dobrą godzinę po czym wyłączamy ogień i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia piekarnika. ( dobrze zrobić to wieczorem i zostawić na noc już w piekarniku) Kiedy beza dobrze
Kuchnia Pełna Emocjibloga Blue Raven . Kupiłam Zakwaski firmy Vivo i jogurt wyszedł idealny, jak kupny, tyle że bez żadnych ulepszaczy, zagęszczaczy itp. W najbliższym czasie w planach jogurt kokosowy lub na innym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba
Qlinarnie i Qlinarniesklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków. Składniki: 2 jajka 125 g margaryny 1 szklanka mleka ¾ łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 3 łyżki gęstej marmolady Na formę do babek o średnicy 24cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy Babcisklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków. Składniki: 2 jajka 125 g margaryny 1 szklanka mleka ¾ łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 3 łyżki gęstej marmolady Na formę do babek o średnicy 24cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy BabciSzybkie muffinki bez cukru. Składniki: (12 sztuk) 2 jajka, 2 banany, 1/2 szkl. mleka, 1/3 szkl. oleju, 1 i 1/3 szkl. mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu Wykonanie Jajka mieszamy z rozgniecionymi bananami, dodajemy mokre składniki a następnie suche. Wykładamy do papilotek. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach
słodki bratekCiasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie
Kulinarne przygodyczęści i każdą osobno przełożyć do okrągłej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25- 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować
Zrób to smaczniełyżkę masła. Wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, aż passata się zagotuje. Wtedy zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól
Niedzielny kucharzliść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól
Niedzielny kucharzłyżki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Suszone grzyby zalej 500 ml wrzątku i odstaw do namoczenia. Bakłażany umyj i pokrój na plasterki ok 0,5cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i wstaw do piekarnika na 40 minut. W tym czasie obierz ziemniaki
wiecejwarzyw.plprzepyszne a przy okazji bardzo sycące placuszki o smaku czekoladowo - bananowym. Bardzo proste do zrobienia, bez białego cukru, z mąki pełnoziarnistej, podane z chrupiącym masłem orzechowym i bananami. Składniki (8-10 naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli 2 duże dojrzałe banany 1 duże
Healthy food explorernastępnego dnia, lecz pojutrze, najlepiej będzie jak rybę zamrozisz. Zyskasz wtedy pewność, że doczeka twojego obiadu bez szwanku. Teraz kilka słów jak przechowywać ryby w lodówce. Rybę świeża dokładnie zawiń albo w folię spożywczą, albo w papier śniadaniowy, lub papier do pieczenia i wstaw na półkę z najniższą temperaturą. Jak już wspomnieliśmy ryby należy przechowywać w temperaturze poniżej
Niedzielny kucharzsłodki lunch. Naleśniki drożdżowe swoją strukturą zbliżone są do amerykańskich pancakes, ale zamiast proszku do pieczenia zawierają drożdże. Jeśli znudzą się Wam już tradycyjne naleśniki, to koniecznie wypróbujcie naleśniki drożdżowe. Naleśniki są łatwe do zrobienia i smaży się je prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu nie są z wierzchu tłuste, co podczas składania
Kuchcik gotujemąki krupczatki 6 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 większy banan olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie
Izabelawkuchniwpisują się w świąteczny nastrój. Ciasteczka upiec można zarówno z wzorkiem, pieczątkami, jak i zwykłe kształty, bez wzorów. Składniki: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru lub cukru pudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy
NiePieprz.plDzisiaj nic wyszukanego, raczek prosto i bez zaskoczenia czyli najbardziej lubiana potrawa na świecie czyli pizza. U mnie z dodatkami takimi jak salami, kapary, oliwki, czyli bardzo śródziemnomorska. Na cienkim spodzie. Pieczona na kamieniu, dzięki czemu jest chrupka od spodu i szybko dochodzi w piecu. Pyszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyrabiać, a następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Wierzch posmarować podgrzanym dżemem morelowym pozostawiając jeden bok bez marmolady. Zwinąć ciasto jak roladę, a następnie ostrym nożem kroić w plastry na ok. 2 cm. Kromeczki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe ślimaki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Udekorować
Gotujemy i jemydodatek świezych truskawek dodaje im świeżości i kwasowości. Zrobicie je w kilka minut i to bez miksera! Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki oleju 250 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20-30 dag. świeżych truskawek Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Liczba porcji: 12 muffinek
Analiza SmakuSKŁADNIKI *z proporcji wyszło mi 26 babeczek KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 2 szklanki mleka 200 g śmietanki 30% 1 opakowania budyniu (u mnie malinowy bez cukru 20 g ) 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu (u mnie
Cynamonowe szczęścieoprószyć cukrem pudrem. Jest pyszne! Za oknem deszcz…. polecam więc dziś do kawy brownie bez mąki, by osłodzić sobie ten czas. SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki umieszczam w misie
Zasmakuj Kuchniniewielkie kawałki wymieszaj 1/2 ciastek z masłem na dno kokilki wsyp drugą 1/2 pokruszonych ciastek (bez masła) na nich ułóż owoce – tyle, żeby wystawały ponad brzeg foremki – i posyp je cukrem i cynamonem wierzch przykryj pozostałymi pokruszonymi ciastkami (z masłem) piecz w 180°C przez ok 20-25 minut podaj gorące z kulką lodów na wierzchu Smacznego
SandraFrej.comoczyszczone, przefiltrowane masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast. Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu
Pomysłowa kuchniaorzechową. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40-50min. W małej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Całość możemy utrzeć łyżką, bez potrzeby użycia miksera. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem
Raj dla Podniebieniaciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Tortownicę
W mojej kuchnipomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem) aż naleśnik będzie lekko zrumieniony
W poszukiwaniu inspiracjisprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat. Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu. Zdrowe, pyszne, idealne ;) Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki ksylitolu 1 duże jabłko
Healthy food explorerlubicie ostre przyprawy, które można wykorzystać do grilla, potraw smażonych, czy pieczonych? Jeśli tak, to taka jest właśnie meksykańska przyprawa taco. Przyprawy, czy też marynaty to dla mnie ważny element w kuchni. Domowe przyprawy są najlepsze. Bez nich nie ma idealnych potraw. Stąd zdecydowałem się podzielić się z wami przepisem na meksykańską przyprawę taco. To kwintesencja kuchni meksykańskiej, która
Kuchennyviral.plBłyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie
Niedzielny kucharzKażdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny bez. Biszkopt szpinakowy 5 dużych jajek ¾ szklanki drobnego cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki
Jadło i czytadłoszparagami i ziemniakami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Jak gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu
Niedzielny kucharzcoś zjeść między posiłkami. Hummus można wykonać praktycznie ze wszystkiego z gotowanych batatów, marchewki, buraka, szpinaku, pieczonej cebuli, zielonej papryki, pietruszki czy rzodkiewki. Na półkach sklepowych znajdziemy różne odmiany hummusu, niemniej jednak każdemu cos brakuje. Domowy hummus nie tylko będzie zrobiony bez zbędnej chemii ale również dobrze doprawiony. Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podczas postu brakowało to możliwość spożywania jakichkolwiek olejów, oliwy, nabiału i jaj. Chyba nie mogłabym żyć bez oliwy z oliwek i jajek wiejskich ;-)))) Jeśli chcesz spróbować, to na blogu pokaże Wam kilka rzeczy jakie jadłam, czyli coś z niczego ;-))) Mus z pieczonego jabłka to pomysł na śniadanie, jabłka są dozwolone w diecie, oczywiście w określonej w/w ilości. Owoce sezonowe
SMYKWKUCHNIsamą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g
Karo in the Kitchenłyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych Oraz: łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 piersi z kurczaka ręczniki papierowe olej do smażenia Ze składników robimy ciasto, bez dodawania kokosu. Odstawiamy na 10 - 15 min aby sobie odpoczęło. Mięso kroimy na paski, lekko rozbijamy
Dieta moja pasjaSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy 1 dojrzały banan 2 średnie jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki miodu 3 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść jagód goi lub żurawiny dodatkowo na polewę potrzebujemy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% Wykonanie: do malaksera wkładamy : czerwoną fasolę, banan, jajka, cukier trzcinowy, miód, kakao oraz
Słodkie zapomnieniechleb przepyszny a każdy nawet "leń" zarobi ciasto i tylko będzie obserwował czy już piec czy jeszcze nie. Zatem zabieramy się za robienie chleba tyko kupcie dobry kefir, ja miałam Robico bo ten uważam za najlepszy. Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasła lub oliwy (wersja wegańska)przesmażamy cebule drobno pokrojoną. Kiedy pomidory są już gęste-dodajemy cebulę, wyciskamy pieczony czosnek, dodajemy bazylię i całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem ew. cukrem i octem balsamicznym. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub sera mascarpone-ew. bez
Kopystką po garachzaskoczę prezentowanym daniem. Wszyscy znacie sajgonki. Te są trochę inne, bo są bez tłuszczu, bez smażenia i dietetyczne. Jak widzicie dietetyczne wcale nie musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego chili ½ łyżeczki oleju sól(...)letnią wodę i pojedynczo zanurzamy papier ryżowy ( kilka sekund )). Wykładamy papier na deskę aby stał się elastyczny. Nakładamy porcję przygotowanego farszu. Składamy podobnie jak gołąbki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej sajgonki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 15-20 minut aż zaczną się rumienić. Delikatnie zdejmujemy je z blachy
Smaki Ewypierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności(...)szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi
Patchworknastępnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do kokilki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Spożywać na ciepło lub po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami. (*) Jest to proszek wytworzony w 100% z owoców rokitnika, bez sztucznych barwników i konserwantów. Owoce rokitnika są bogate w witaminę C, a jej zawartość jest często
Di gotujeHiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami
królestwo garówSposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. 2. Daktyle miksujemy (bez wody). 3. Orzechy ziemne rozdrabniamy (bardzo dokładnie – na pył) 4. Mieszamy daktyle z orzechami i wiórkami. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 6. Wykrawamy batony. Batony energetyczne są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek. ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika
Gotowanie jest łatwewstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem wycinamy kształt koła, np. przykładając duży talerz. Ze ściętych kawałków formujemy wałek i przyklejamy
cool and mintynatkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek. **** Per ultimo aggiungete il prezzemolo e l'aneto tritato. Amalgamate bene il tutto finché non risulterà un composto senza grumi. Form ę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy
La grande e la piccola cuocasiebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba. Ja serwuję bez dodatków. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Opis przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek
Ciastka i ciastadelikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić. Krem: ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie
Wanilia i Kardamonwygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się złote. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty na wierzch ziemniaków, u mnie jednak wersja bez :) Ważne jest aby ziemniaki i mięso były tak samo ciepłe przy układaniu naszej zapiekanki, także najlepiej zacząć robić
Klasyka Gotowania(oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu
Kolizje Smakówwarzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo potem. Tak zaczęliśmy wakacje :) Prosto i bardzo smacznie. A tak przy okazji- pieczony kalafior nie ma sobie równych… :) Składniki(...)łyżki masła kilka łyżek dobrego oleju/oliwy dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 210 st.( z termoobiegiem). Kalafior umyjcie, podzielcie na drobne różyczki. Przygotujcie formę do pieczenia, wlejcie do niej trochę oleju. Połóżcie na nim różyczki kalafiora, polejcie resztą oleju, przemieszajcie całość, aby różyczki połączyły się z tłuszczem. Posypcie kalafior solą (ja użyłam około 1 łyżeczki soli
OliveandThymeBez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiPieczona ryba jest pyszna, ale szybko może się znudzić. Alternatywą mogą być takie kotleciki, smażone na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowego) lub w ogóle bez niego:). Dzięki temu są lekkie i zdrowe. 300g filetu z łososia 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny 2 łyżki oleju
Szefowa kuchnimnie pycha! Składniki na 16 sztuk: • 1 puszka fasoli czerwonej • 150 g daktyli bez pestek/1 szklanka gorącej wody • 3 łyżki masła orzechowego typu crunchy • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mąki ryżowej • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • czekoladowe płatki Wykonanie: • Daktyle zalać wrzącą wodą i po 30 minutach zmiksować na gładką masę
To co kochamkokosowa keksówka dł. 29 cm 200 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka w temp. pokojowej 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g wiórków kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką(...)momentu połączenia się składników w całość. Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować czekoladą. Polewa: Uwaga: Ilość polewy starcza na pokrycie góry ciasta, bez boków . Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Gdy czekolada jest lekko ciepła
Posadzone i zjedzoneIdealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem
Słodkie okruszkiprzerobienie wszystkich darów natury. Mnie w tym roku postanowiły uszczęśliwić w ten sposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie
Posadzone i zjedzoneDaktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. 2. Banany miksujemy razem z daktylami (bez wody) na gładką pastę. 3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, kakao, sodę i delikatnie mieszamy. 4. Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min. 5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsuszenie. KROK 2: Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 40-50C (maksymalnie 60C). Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, by para wodna z łatwością uchodziła. Suszcie je na środkowych półkach bez termoobiegu. W domu będzie unosił się piękny grzybowy zapach. Możecie je także nawlec na nitkę
Zasmakuj KuchniMiodowe), pięć opakowań pralinek Rawnello (każde o innym smaku) oraz 3 rodzaje batoników Yummy Pominęliśmy natomiast niepieczone chlebki Happy, bo nic wspólnego ze słodyczami nie miały. Daruję sobie podawanie Wam pełnego składu i wartości energetycznej poszczególnych produktów – to znajdziecie sobie sami bez problemu, skoncentruję się natomiast na naszych wrażeniach smakowych. Rawnello – niewielkie, aromatyczne kulki przygotowane ręcznie na bazie daktyli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i piec do ścięcia - tutaj konieczna jest patelnia, którą można włożyć do piekarnika i np. ma odpinaną rączkę, można usmażyć pod przykryciem na małym ogniu upiec, bez wcześniejszego smażenia. Jeszcze kilka dni temu
Anioszek w kuchnichciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki
słodki bratekwykańczamy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 min. Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie
Spektrum Smakułyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki(...)Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchnigodziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi wszystko upiecze się idealnie, nie połamie podczas wyjmowania i świetnie się z tych form wyjmuje pasztet, bez zbędnego natłuszczania formy. Fabrycznie pokryta jest bowiem silikonem, a to wielki plus
Z Majeczką w kuchniprzykryta i wmieszaj mąkę, ocet, cukier i dopraw porządnie solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez 40 minut lub do miękkości i odcedź. Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj. Smacznego
karmelowychrupiąca czekolada. Kulinarne niebo, a dietetyczna katastrofa. Teraz możemy przygotować je w domu i jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja na jutrzejszy Tłusty Czwartek :) Spód: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki ksylitolu lub miodu Karmel: 1 szklanka daktyli 2 łyżki masła
Chocolate Muffin Blogambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 110 ml jogurtu greckiego masa serowa
6niebokiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek Wykonanie
Walijskie PichcenieIdealny przepis na racuszki bez dodatku drożdży, choć ja akurat lubię te na drożdżach. Składniki: 1 jajko ok 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 duże jabłko cukier puder olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. 2. Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę
Kuchnia domowa Anizwał tak zwał. Mógłbym jeść je na okrągło. Pod każdą postacią - na zimno, smażone, gotowane, grillowane, pieczone. Nieważne. Na sam widok dobrej kiełbasy ślinka mi cieknie. Nawet muszę walczyć sam ze sobą, żeby w sklepie nie kupić jakiegoś pętka. Przyznaję sie bez bicia , że zawsze przegrywam w sklepie z moim mięsnym apetytem i w koszyku wędruje kawałek kiełby
Right Behind The Kitchenzamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka
W Moim Magicznym Domuwykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków. Mogą być przechowywane (w zamkniętym pojemniku) przez
Di gotujemocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości(...)powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkdrugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i jeszcze piekę około 40 – 45 minut. W sumie piekłam chleb około 50 - 55 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebśmietankowego i jajek. Kiedy uzyskamy kremową masę dodajemy naprzemiennie mąkę oraz mleko. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniamieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniabrzegi zaczną się rumienić – 7-8 minut. Nie odchodźcie daleko, pilnujcie temperatury i kontrolujcie czas pieczenia. Upieczone ciastka wyjmujemy, zostawiamy na papierze na kratce do wystudzenia, a do piekarnika wkładamy kolejne. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przechowujemy w hermetycznym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Idealne do zdobienia lukrem Royal Icing , na choinkę, do dekoracji, na prezent. Odpowiednio przechowywane wytrzymają
Karo in the Kitchenprzypadnie do gustu wielbicielom prostych serników. To praktycznie sama masa serowa, wzbogacona odrobiną mlecznej czekolady. Serniki bez spodu mają to do siebie, że nie tylko wspaniale smakują ale też są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Tym bardziej polecam osobom początkującym w pieczeniu serników. *foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy) Składniki: 1 kg sera
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli. Składniki : 250 g mąki pszennej ok. 125 g zimnej margaryny (pół kostki) zimne jajko czubata łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 75 dag śliwek łyżeczka cynamonu szczypta mielonego kardamonu cukier puder do posypania Mąkę wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziejest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego
Monia miesza i gotujedwie mieszanki przyprawowe, jedna z lubczykiem, druga z suszonymi pomidorami, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, bez soli i glutaminianu. Delikatnie polać oliwą i włożyć do rękawa, szczelnie zawiązać z obu stron i w kilku miejscach nakłuć rękaw igłą albo wykałaczką. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu rozciąć rękaw i zostawić do przestygnięcia i odparowania. Rukolę dokładnie umyć
Przepysznik - BLW i nie tylkobogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo włóżcie papier do pieczenia. W dużej misce wymieszajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz. Dodajcie oba starte
Karo in the KitchenSkładniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka
Ugotowaćwyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki
Chocolate Muffin Blogmnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE
chili & sugarsobie w spokoju fermentuje i produkuje fetorek :) Przez ten czas ciasto trochę podrośnie, ale w sumie bez rewelacji. Ale luz, nie przejmujcie się. Moczymy dłonie (do mokrych mniej się lepi) i przekładamy ciasto do foremki (tak dla przykładu wyłożonej papierem do pieczenia). Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką (już nie folią i nie jakoś tak bardzo szczelnie) i znowu zostawiamy
Marder&Marder Manufacturepołówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą
Marder&Marder Manufactureprzepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek
codojedzeniaurlopu + weekend! :) Come back to Leszno City ;) Dzisiejszy obiad niemal wypalił mi kubki smakowe, bez wody się nie obeszło ;) UDANEGO WEEKENDU AMIGOS! :) Składniki (porcja): porcja makaronu niskowęglowodanowego garść świeżej bazylii garść świeżego oregano około 3 łyżek mieszanki ziaren Piekło-Niebo (ona dała ogień!;)) 2 łyżki sera feta około 5 suszonych pomidorów w ziołach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtapecie pyszna szarlotka, która kojarzy mi się z niedzielnymi popołudniami. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Szarlotka z bezą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 5 dag cukru, 15 dag cukru pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem
paapilotkaazabrałam się i zrobiłam Sernik dyniowy. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb. Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji(...)całe w masełku i nie powinny mieć suchych miejsc. Jeśli takowe są musimy rozpuścić jeszcze trochę masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem
Jedzeniomaniajeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2-3 szczypty soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka
GRUBY WAŁEKprzede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji). Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można użyć takiej z poprzedniego dnia, z obiadowych resztek na przykład. Do musu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodbiły podniebienia tych, co mieli okazję ich skosztować:) Przy pierwszym ugryzieniu ciasteczka mina jedzących była bez wyrazu, ale po chwili już mówiła sama za siebie - smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak. Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych blogów. Składniki na ciasto: 2 szklanki
In my kitchentakiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi
Jadło i czytadłokwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli
Jadło i czytadłocukier waniliowy , dobrze wymieszać. Polać makaron i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni . Piec około 30 minut . Ja po upieczeniu i nałożeniu na talerze polałam jeszcze kwaśną śmietanką wymieszana z cukrem i cukrem waniliowym . Ale można podawać już bez kwaśnej śmietany jak wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi i to co kto lubi.....SMACZNEGO
w mojej kuchniłyżka mąki migdałowej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: masło migdałowe banan kostka gorzkiej czekolady 90% Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować (bez oleju kokosowego). Następnie dodać białka i delikatnie zamiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wylać masę. Zmniejszyć ogień
Zdrowie na języku :Pskórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem. Koniec każdego paska, pozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu różyczki posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachserka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa
kgwjanczewoprzepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)" Składniki: 2 jajka 2 żółtka 30 ml espresso 160 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia
Słodkie Przyjemnościpaprykę, posypujemy tartym żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł). 4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli. Smacznego
Kuchnia domowa Aniproszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady
Codzienna kuchnia niecodzienna