bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1537/3453)

Jak możemy poprawić nasze trawienie? 85

przepisy do niezbędnego minimum, tzn. gotuj potrawy w prosty sposób (grillowane, gotowane na parze, pieczone itp.), unikając gotowych dań i innych ultraprzetworzonych produktów, które zawierają duże ilości tłuszczu i soli. Problemy z gazami? Ostatnia wskazówka, jak poprawić trawienie, związana jest ze sposobem jedzenia: żuj powoli, bez pośpiechu, aby uniknąć połykania zbyt dużej ilości powietrza. Unikaj gumy do żucia, picia(...)soków żołądkowych podczas trawienia. Zdarzają się jednak sytuacje, w których usta nie zamykają się prawidłowo i dochodzi do zjawiska, które znamy aż za dobrze — refluksu. Refluks ten powoduje uczucie pieczenia w gardle lub klatce piersiowej, co nie jest tożsame ze zgagą. Z kolei zgaga znajduje się w żołądku i jest spowodowana nadmiarem kwasu w sokach żołądkowych, co powoduje dyskomfort

ProstePesto.pl
Pieczony budyń z ricotty i migdałów (Budino di ricotta e mandorle) 183

ulubionych deserów. Budy ń  przypomina w smaku pieczony serniczek o smaku migdałowym. Do tego świeże owoce, dekoracja z serka mascarpone i mamy cudowny deser na letnie podwieczorki. Sm acznego :) SKŁADNIKI (na 4 budynie) 200 gr ricotty 35 gr migdałów bez sk ó rki 40 gr cukru 2 jaja(...)żółtku, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy z ricotty. Całość delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem. Masę przelewamy do foremek. Budynie pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu budynie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godzin.   Budynie udekorowałam zmiksowanym mascarpone z cukrem pudrem

La grande e la piccola cuoca
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 366

200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej 350g masła w temperaturze(...)budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się

Mała Cukierenka
Bezowe gniazdka z kremem 222

Słodko, słodko, słodziusieńko ! Bezy z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, obsypane pestkami granatu, to deser dla prawdziwego łasucha. Składniki ( na około 25 szt. ) * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 250 g serka mascarpone * 100 g białej czekolady * granat Wykonanie: Białka lekko podbić, na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ( około 2 łyżki ) cukier. Ubijać, aż piana(...)gęsta i szklista, a cukier niemal zupełnie zniknie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego, z końcówką o kształcie dużej gwiazdy. Pianę wyciskać, tworząc gniazdo - wyciskajcie pierwsze podstawę, zaczynając od środka i okrężnymi ruchami zawijajcie  ku górze, formując gniazdko. Bezy należy suszyć w temperaturze 100 stopni C około 5 godzin. Krem do bezowych

kolorowotorcikowo
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 143

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 147

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort retro cappuccino 122

przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru. Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny

Słodki sentyment
Faworki trydenckie. Przepis na faworki bez śmietany. 245

rolce Stella wszystko jakoś idzie szybciej i sprawnej. Polecam Wam takie ściereczki. Kiedyś w tym miejscu zawsze był u mnie papier, ale teraz już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych ściereczek. A co w nich takiego wyjątkowego? Jak dla mnie przede wszystkim wygoda, można je używać na sucho i na mokro, idealne przy porządkach w kuchni(...)koszalińska Młyny Stoisław ) 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka (u mnie 2%) mała szczypta soli 1 jajko (u mnie M) 1 łyżka wódki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżka oleju kilka kropel aromatu pomarańczowego Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia faworków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Słodkie okruszki
Pieczona ciecierzyca 193

osób odchudzających się) i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ciecierzycę pieczoną można przygotowywać z ulubionymi przyprawami - na słono,pikantnie - ale też na słodko  (np. z cynamonem i syropem klonowym). Moja ulubiona wersja - lekko pikantna  z wędzoną papryką. SKŁADNIKI (całość - 617 kcal) 400 g ciecierzycy (bez zalewy - lub 2 szklanki gotowanej) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki(...)zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy. W misce mieszamy oliwę z przyprawami - dodajemy cieciorkę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciecierzycę. Pieczemy przez około 30 minut, co 10 minut mieszamy. Smacznego :)  Cała przekąska - 617 kcal  - białko - 19,4 g - tłuszcze - 38,4 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto francuskie zawijane z boczkiem. Przepis krok po kroku. 152

Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody (10ml).     Posyp ulubionym serem, w moim przypadku był to oscypek ale możesz użyć praktycznie każdego rodzaju. Piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.     Pole(...)popisu   Ciasto francuskie zawijane z boczkiem możecie przygotować w podstawowej wersji, nawet bez żółtego sera, albo wzbogaconej. To danie daje pole do popisu, można je przygotować w wersji wybuchowej z płatkami chilli, z ziołami prowansalskimi, cheddarem lub z moją ulubioną czarnuszką. Ogranicza Was tylko wyobraźnia   Jeżeli

kuron.com.pl
Brownie ze śliwkami 144

czekoladowe ciasto bez mąki. Brzmi pysznie? No raczej :D 12 porcji 500 g czerwonej fasoli konserwowej (2 puszki) 90 g gorzkiej czekolady Goplana 50 g masła klarowanego, zimnego 2 jajka 150 g ksylitolu 70 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kucharzyca
Food pairing – food & whisky 158

Whisky Lounge w Sopocie. Zupełnie incognito przyglądałam się, jak uczestnicy degustacji reagują na przystawki. Podziwiałam wykonanie swoich potraw przez kucharzy hotelu Sheraton w Sopocie. Przystawek próbowałam i popijałam mojito bez rumu (bo rumu też nie piję… i nie prowadzę po alkoholu!). Coż tam sobie wymyśliłam? Daktyle z masłem orzechowym i szynką parmeńską. Zdecydowany nr 1 dla wszystkich. Podano(...)pomarańczą. Zdecydowany nr 2. Zagrało pięknie z Omar Bourbon Cask Single Malt Whisky. Pieczony burak z rabarbarem i fetą. I numer trzy. Zagrało z Omar Sherry Cask Single Malt Whisky. Wielkie uff na koniec. Przystawki wyglądały wspaniale i tak samo smakowały. Nie obeszło się bez małego zamieszania, jednak to tylko pokazało, jak wielkie znaczenie ma dobór alkoholu do spożywanej

Kucharzyca
Proste ciasto ucierane z truskawkami 105

Polskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste ciasto ucierane z truskawkami z delikatną nutą cytrynową

Moja Delicja
Szwedzkie ciasto z cynamonem 230

cynamonem jest boski. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie spotkałam jeszcze szwedzkiego ciasta, które sprawiałoby mi trudności. Bardzo lubię szwedzkie wypieki właśnie za ich prostotę w pieczeniu. Szwedzkie ciasto z cynamonem jest gotowe w 40 minut. Udaje się za każdym razem. Cynamonowe nadzienie do ciasta przypomina to w cynamonowych bułeczkach . Ciasto jest bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone(...)roztopionego masła 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Nastaw piekarnik na 165ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Odważ mąkę i cukier. Wsyp do naczynia. Dodaj kardamon i roztopione masło. Zmiksuj, a następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wylej masę do formy. Wyrównaj manewrując formą. Roztop masło w kubeczku. Wymieszaj

codojedzenia
Babka na oleju babci Basi 221

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od znajomej Ewy K , która ma świetne wypieki i podzieliła się ze mną tym oto właśnie przepisem na babkę(...)łyżeczki) Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . -tak było w przepisie ( ale oczywiście , w każdym piekarniku, wypieka się inaczej !) Składniki : 6 jaj, 1,5 szklanki cukru , wszystko to ubić ok. 5 min na gładką masę 1 szklanka mączki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 3/4 szklanki oleju

Pysznosci Babci Basi