bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1386/3453)

Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna! 641

Często słyszę od swoich rozmówców, że nie pieką ciast, bo to trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim

SMYKWKUCHNI
Piernikowy sernik z rosą 237

szczypta proszku do pieczenia - szczypta soli Masa serowa: - 750 g sera do serników  - 3 całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego - 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej - 400g nadziewanych pierniczków  w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki)  Beza: - 4 białka(...)nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min. Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 min tak aby beza się zarumieniła. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia. W tym czasie na wierzchu

happycreatiff.blogspot.com
Soczyste udka z kurczaka w rękawie 273

Rękaw do pieczenia jest świetną alternatywą dla niezdrowych, tłustych i ciężkich metod przygotowywania mięsa. W ten sposób mięso delikatnie dusi się bez dodatku tłuszczu, a jedynie w tym, które się niego wytopi. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza jest soczyste, wilgotne, absolutnie nie jest przesuszone i wprost samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem(...)szybkie!  Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso. Ja wolę mniejsze kawałki, dlatego każdą z ćwiartek przecinam dodatkowo na pół.  Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, zabezpieczamy z obu stron, pozostawiając trochę luzu w woreczku - w czasie pieczenia woreczek będzie rósł :) Pieczemy w temp. 200 st. przez 60 minut. Można po 30 minutach przekręcić

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Gołąbki bez zawijania. 142

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Wiem, że wśród Was jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak(...)Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Uwagi Ja do sosu dodaję passatę przygotowaną wg tego przepisu. gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam Artykuł Gołąbki bez

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto dyniowe z hokkaido 168

jajka 100 ml jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij dynię. Dynię(...)naczynia wbij jajka, dodaj cukier, sól, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wymieszaj balonową trzepaczką, następnie dodaj dynię i jeszcze raz wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i połącz za pomocą łyżki. Wysmaruj dno formy masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię

codojedzenia
Truskawki pod kruszonką 159

masła 60 g cukru najlepiej drobny 1 opakowanie cukru waniliowego 90 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 600 g truskawek lub maliny, jeżyny, jagody 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilii 🔪 Instrukcje Piekarnik(...)Przepis na kruszonkę nie jest typowy, kruszonka z dzisiejszego przepisu jest dość „ mokra ” i bez schłodzenia może przysporzyć trochę kłopotu z rozkładaniem jej na wierzchu deseru. Kruszonkę możemy przygotować w malakserze lub ręcznie, nie jest potrzebne chłodzenie jej przed pieczeniem, ale taki zabieg niewątpliwie ułatwi rozkładanie jej na truskawkach. Deser ten piekę od czasu pojawienie się

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 254

wyszło przepysznie. Składniki: CIASTO: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenie 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (spokojnie, białka wykorzystamy do pianki) PIANKA: 5 białek 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego DODATKOWO: 3/4 kg węgierek cukier puder Zaczynamy od ciasta. Masło pokroić(...)pozostałymi składnikami. Szybko i dokładnie zagnieść. Podzielić w proporcjach 40/60, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Gdy ciasto będzie zamarznięte bierzemy blachę 30x25cm smarujemy masłem, wyKładamy papierem do pieczenie. Ścieramy na tarce na grubych oczkach większą część ciasta, rozkładamy równomiernie w blasze i delikatnie dociskamy ręką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczony rabarbar. Pavlova z rabarbarem. 183

W ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków

Plate of Joy
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 162

kryzys i myślałam w pewnej chwili, że zaraz walnę głową o biurko;p Kiedy w końcu dotarłam do domu w drodze z dworca zrobiłam zakupy i zabrałam się za pieczenie ;) Jutro rano będę degustować, jeśli ciasto się udało to niebawem możecie spodziewać się przepisu ;)  Zapiekankę na którą podaję przepis robiłam już jakiś czas temu jak jeszcze pławiłam się(...)chwila, bo w tym tygodniu nie jadłam nic specjalnego. Z uwagi, że przygotowałam tą zapiekankę w polowych warunkach bez dostępu do piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Budyniowiec ze śmietankową pianką 255

cukru 3 jajka 6 łyżek wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Masa budyniowa: 3,5 szkl. mleka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego 200g margaryny Kasi 3/4 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Pianka: 0,5 l śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny(...)szkl. gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy wodę i olej. Ciasto przekładamy do blaszki (25x25cm) wysmarowanej masłem  i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka

Pyszności Słodkości
Ciasto, ktore musi sie udac 221

czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow. A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd sie przyznac(...)sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej ubita tym ladniejsza bedzie beza. Na koniec piane posypujemy pozostala czescia kruszonki. Jej ilosc ma byc niewielka, wystarczy tle by przykryc piane. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczmy przez okolo 40 minut. Na 10 minut przed koncem zwiekszam gaz do 190°C. Ciasto pozostawiamy

Przysmaki Karolki
pyszny sernik z gruszkami... 188

Składniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 2 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 20 dag, kakao 2 łyżki SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ser twarogowy 1 kg/wiaderko, gruszki 4 sztuki, bułka tarta 2 łyżki, galaretka agrestowa 1 opakowanie(...)wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką - ciasto przyklepać do dna blaszki, wylać masę serową na ciasto gruszki delikatnie bez wciskania ułożyć na masie serowej skórką do góry piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - sernik piec około 60 minut do ścięcia się masy serowej, sprawdzać patyczkiem, sernik zostawić do wysudzenia w blaszce najlepiej na kilka godzin

W Mojej Kuchni Lubię
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 231

śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie

Kuchnia MagdaLeny
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 113

Dzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju

Moja Delicja
Szarlotka z bezą 311

Niby zwykła szarlotka ale bez kruszonki na wierzchu i przez to lepiej się prezentuje a i lepiej smakuje ;). Szybciej znika z talerza niż się robi ;). Polecam Składniki na ciasto (blacha 20×33): 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść(...)Wykładamy je na podpieczone ciasto. Składniki na bezę: 5 białek łyżeczka octu 250g cukru odrobinę cukru wanilinowego szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Białka wykładamy na jabłka i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 50 minut

Mam apetyt na ...