Szarlotka super łatwa i szybka znana bardziej jako szarlotka sypana, ciasto z PRL-u. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ciasto bez jajek. Ciasto : szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zmrożonego masła (w oryginale 250 g), jabłka : 1,5 kg kwaśnych jabłek, cukier waniliowy lub cynamon, Jabłka obrać
królestwo garówCzekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera . Ciasto
Moja Delicjaefekt pieczenia w wysokiej temperaturze. Często w hiszpańskich knajpach nazywany jest przez to “spalonym sernikiem”. Oryginalnie wytwarzany jest z bardzo słonego lokalnego serka, ale na nasze potrzeby wystarczy słony serek kanapkowy (nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji z twarogu). Ja piekę go z przepisu rozkoszny.pl – gdzie dodatkowo sernik ma spód (oryginalnie nie ma spodu i jest pieczony(...)herbatników (mogą być w czekoladzie) spód: 3 łyżki masła Tortownicę o średnicy 24-26 cm (u mnie 24) wykładamy papierem do pieczenia (tak, aby papier wystawał nad brzegi tortownicy). Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu). Masło roztapiamy. Ciasteczka rozkruszamy w malakserze lub mikserze z hakiem na pył i dodajmy płynne masło. Mieszamy. Mokrymi okruchami wygniatamy
Poezja smakuwyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz w 190°C przez 12 minut. Na podpieczony spód wylej przestudzony krem i dalej piecz 18-20 minut. Po upieczeniu zaczekaj, aż tarta całkiem wystygnie, a krem mocno zastygnie. Udekoruj bezami i listkami tymianku. Ingredients: (form with a diameter of 25 cm.) Cream: 3 lemons
Delicious Placegórę możemy udekorować owocami, ja na budyniu ułożyłam borówkę amerykańską. Blachę z drożdżówkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę około 16 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Drożdżówki z budyniem są gotowe, życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia Piecze ChlebOstatnio to moje ulubione ciasto- puszyste, mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru
Kraina Miodem Płynącapotrawami. Cukinię można przecież przyrządzać na wiele sposobów. Przepisy na kotleciki lub placki z cukinii to jedne z ciekawszych propozycji. Cukinia pieczona lub smażona, cukinia jako składnik zapiekanek lub zup –możliwości jest wiele, zatem każdy z nas bez problemu powinien znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie. Bez względu na to, na jakie przepisy postawimy, jedno jest pewne – dieta
ProstePesto.plpełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem Jeżeli masz ochotę na coś pysznego bez wielu godzin spędzonych w kuchni, to danie jest dla Ciebie. Gorąco polecam! przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 50 min czas całkowity: 1 godzina Składniki: Shawarma i ryż 800 g mięsa z nogi kurczaka 1 opakowanie przyprawy
Pełny talerzpieczenia. Następnie drożdżówki nakrywam folia spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Na blasze mieści się jednorazowo około 5 drożdżówek, więc następne drożdżówki formuję dopiero jak pierwsze wkładam do piekarnika. Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier i miękkie masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie drożdżówek: Przed(...)górę możemy udekorować owocami, ja na budyniu ułożyłam borówkę amerykańską. Blachę z drożdżówkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę około 16 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Drożdżówki z budyniem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego
Uwaga Babcia GotujeKawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy nie może obyć się żadne spotkanie - towarzyskie czy biznesowe, a dorównać popularnością może jej tylko herbata po turecku . Kawa jest w Turcji obecna we wszystkich dziedzinach życia i to do tego stopnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapure z dyni (u mnie Hokkaido) – 1 banan (ok 100g) – 1 kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru – opakowanie proszku do pieczenia – 1/3 filiżanki oleju słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer) W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz
Szybko Tanio Smaczniepiekarnik do 230°C. Tuż przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bagietkę pod kątem 45 stopni w odległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo. Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 – 12 minut bez pary. Studzimy na kratce. Smacznego
Tajemnice Smakuodległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo. Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 – 12 minut bez pary. Studzimy na kratce. Smacznego
Tajemnice Smakuciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym bulionem i przyciskamy mniejszym żaroodpornym talerzykiem, żeby nie wypłynęły. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170°C – 175°C. Możemy również gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia około 1,5 godziny, aż większość bulionu wyparuje. Podajemy dolmy na ciepło z sosem pozostałym w naczyniu lub na zimno
Tajemnice Smaku