Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami 136Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na świąteczny stół. Zazwyczaj pieczemy ją w wersji cytrynowej. Dlaczego jednak nie spróbować nadać jej pomarańczowego aromatu? Miękka, puszysta, po prostu pyszna. Przede wszystkim od święta, ale też na każde śniadanie. Bez wątpienia zasmakuje każdemu. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 220 g masła(...)średnich jaj garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb wiejski na kefirze 152chyba nie zaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże(...)bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną
W garach u Gosi
Chleb wiejski na kefirze 157chyba nie zaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże(...)bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną
W garach u Gosi
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 231szklanki drobno startej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 60 min. Po ostudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia nadziewana kaszą pęczak 216młode cukinie średnie bądź duże. Najlepiej jeśli będą dosyć grube, ponieważ takie łatwiej się faszeruje, dodatkowo lepiej by były dosyć proste, wtedy łatwiej ułoży je do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Każdą cukinię dokładnie umyć. Nie należy odcinać końców, pozwolą one na to, by farsz nie wypadł z cukinii. Każdą cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie należy delikatnie wydrążyć(...)może być „z górką”. Tak przygotowane cukinie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, grzanie góra – dół bez termoobiegu na 30 minut do miękkości cukinii. Jeśli lubisz, możesz kilka minut przed zakończeniem pieczenia posypać cukinie ulubionym serem np. mozzarella. Ja tego nie zrobiłam, więc sera nie podawałam z składnikach. Po wyciągnięciu z pieca obsypać
To Musisz Wiedzieć
Ciasto czekoladowe z mascarpone 207wanilinowy – szczypta soli – 4 jajka – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% krem: – 500 g serka mascarpone – 1/2 szklanki cukru – 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy – duża garść świeżych borówek amerykańskich i np. malin – opcjonalnie 20 g owoców leśnych w syropie(...)Biedronki Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, wlać 1/4 szklanki wody. Roztopić na minimalnym ogniu, wystudzić. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. Masło i cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy, która podwoi swoją objętość. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia
I LOVE LIFE
Rollsy z salami 201łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź(...)delikatnie na blasze po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość. Możesz podejrzeć jak ja robiłam podczas mojego live na Facebooku . Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe. SMACZNEGO! Artykuł Rollsy z salami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą 168chwili! Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko! Koniecznie spróbujcie. (około 14 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżeczki cynamonu (płaskie) 50g białej czekolady Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości
Di gotuje
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 270wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu(...)tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto
Różne smaki w kuchni
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 299zwala z nóg Składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki soli peklowej 1 czubata łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku 2-4 ząbków czosnku Jak zrobić pyszny schab pieczony? Sposób poniżej. Mięso od schabu myjemy(...)minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 496ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około
upichcic
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 439wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyzka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu(...)tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie
Słodkości i nie tylko
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 262może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca(...)pozostałe 2 pieczemy w całości. Jeśli chodzi o samo pieczenie, pamiętajmy, aby gołąbki przykryć dodatkową warstwą kapusty, a naczynie dokładnie zamknąć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. W przeciwnym razie groziłoby nam, że gołąbki staną się suche. Jeśli jednak przeprowadzimy ten proces poprawnie, będziemy mieli możliwość zjedzenia delikatnych i chrupiących, choć jakże prostych w przyrządzeniu gołąbków. Pieczone gołąbki
Kulinarna Pokusa
POLĘDWICA WOŁOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I KARCZOCHY Z CZOSNKIEM I CHILLI 173mnie i Chłopaków. Prawdziwa uczta karczochowa planowana jest jednak na jutro z Wężem, Rafim i Doboszami :) Do karczochów zrobiłam pieczoną w całości polędwicę wołową, wyszła genialnie miękka, rozpływająca się w ustach. No i oczywiście ziemniaczki, bo bez nich Wąż nie uznaje obiadu ;) Polędwica: 600-800 g polędwicy wołowej (robiłam dla trzech osób, dla 4 osób cała polędwica: wycięty środek(...)termoobiegiem. Polędwicę czyścimy z błonek, obtaczamy w oliwie i przyprawach. Obsmażamy na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 (rare), 25 (medium-rare) lub 40 min (well-done) - ale to wszystko zależy od piekarnika. Sos: 100 g masła sól morska szczypta brązowego cukru (lub ksylitolu) chlust dobrego balsamico chlust
Cytryna&Co.
Placuszki z batatów i cukinii 314Uwielbiam bataty we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, w formie puree i w formie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii(...)Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez korzenia) 2 jajka 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę 40g mąki
Book of spells
Jabłkowy smaczek 272żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy(...)ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto miodowe czyli miodu nigdy nie za dużo 288miodu 200 g pszennej mąki 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników 150 g włoskich orzechów 100 g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę(...)koniec wlej miód i zmiksuj składniki do połączenia. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z maślaną masą. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Źródło
codojedzenia
Bułeczki zakręcone 127szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru ½ płaskiej łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 130 ml mleka 1 żółtko 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki dyni, suszone pomidory, kminek… Uwagi do przepisu: Drożdże suszone możesz zastąpić 20 g świeżymi, postępuj wtedy(...)krótsze bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmaruj je mlekiem. Najlepiej zrobisz to przy pomocy silikonowego pędzelka. Bułeczki posyp suszonym rozmarynem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, grubą solą, pestkami słonecznika.. Zakręcone bułeczki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Upieczone i wystudzone bułeczki przechowuj zawinięte luźno
Zasmakuj Kuchni