chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie. Ten sos chrzanowy przygotowuje się bez wysiłku w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;) Składniki: 4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan
Codziennik Kuchennytoskańska focaccia z ciemnymi winogronami Schiacciata all'uva to rodzaj focacci, słodkiego chlebka drożdżowego, które piecze się z dodatkiem oliwy i ciemnych winogron z okazji winobrania. Przygotowuje się go głównie w Toskanii. Ważny jest wybór winogron, powinny być jak najmniejsze i najlepiej bez pestek. Jeśli nie możecie dostać winogron, możecie też do zrobić ze świeżą żurawina. Z powodu dużej(...)godzina wyrastanie + 40 min. pieczenia Składniki / na formę o średnicy 27 cm/ 8 porcji: 400 g mąki typ 00 (można zastąpić pszenną poznańską) 1 torebka drożdży instant - 7 g lub 15 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy + więcej do polania 250 ml letniej wody 2 kiście drobnych, ciemnych winogron, najlepiej bez pestek - 600 g 6 łyżek cukru
Chilli Czosnek i Oliwa400 g mąki orkiszowej lub pszennej, najlepiej chlebowej typ 750 lub 650 250 g jogurtu (szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego 1
Kucharzycapełnoziarniste Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 250 kcal Składniki 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 2/3 szklanki) (użyłam typ 1850) 250 ml mleka (użyłam 1,5 % bez laktozy) 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych) 50 g masła 30 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 żółtko jajka 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu(...)układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Bagietki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie żółtko jaja wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj nim bagietki. Następnie posyp sezamem. Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij bagietki i pozostaw
Przepisy na widelcuosobno białka i żółtka) - 1 szklanka suchego maku - 1 szklanka cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy) - 2/3 szklanki oleju - 2 łyżki soku z cytryny - skórka otarta z jednej cytryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - opakowanie cukru waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy ) W misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawiamy
Smaczne Zdrowełopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy (33x23 cm) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, czekoladę rozsypać na wierzchu. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem(...)łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy 33x23 cm papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, posiekaną czekoladę rozsypać na wierzchu. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem
SprawdzonaKuchnia.plcynamonu! Cynamon, kakao i marchewka? Te połączenie wygrywa wszystko! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 100 g banana bez skórki 50 g mąki orkiszowej 20 g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g obranej marchewki 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, mąkę, proszek
Truskawkowa Fiestapatelni kilka minut bez użycia tłuszczu. Do miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami. Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku. Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie
IzaGotujebez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta *pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy wszystko do połączenia. Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
Słodkie okruszkicukrami do uzyskania szklistej bezy. Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy rózgą i delikatnie wlewamy olej. Wykładamy na blaszkę 25x35 lub o podobnych wymiarach wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy KEKSÓWKĘ o wymiarach 12x25, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej upieczony biszkopt
Moje Słodkie Piekiełkobędzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę(...)piekę 10-12 minut na złoty kolor. Od razu delikatnie zdejmuję upieczony na kratkę do ostudzenia, pomagam sobie długim płaskim nożem. Krążki są gorące i wówczas miękkie, szybko zrobią się, łapiąc chłód, podobne do dużego, kruchego herbatnika. W ten sposób po kolei piekę wszystkie 5. Wystudzone przekładam przygotowanym kremem rabarbarowym. Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez
I tu będę miała takie tewałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa(...)smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie
Kto ugości moich gości?Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przekroić ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania. Zawijać jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec. Końcówkę, która była nierozcięta można dociąć przed uformowaniem. Ja używam do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennanależy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia jest czasem sugerowanym, w tym wypadku polecam kierować się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona, nie jak w Pavlowej, ale nie spalona :) PS Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami(...)cały czas ucierając masę. Będzie ona gęsta i plastyczna, a nie lejąca. Beza 3 białka 80 g cukru pudru Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i miksować jeszcze kilka minut. Dodatkowo wafle orzechy do dekoracji Formę (u mnie blaszka o wym 27x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie wafle. Na to wyłożyć masę orzechową
Słodkie inspiracjedawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl. mleka dżem wiśniowy 8o g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży sól białko(...)wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni
Moje domowe kucharzenie