bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1199/3453)

Ciasto ,,Kawoszek''. 541

pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml mleka 25 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 7 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku  śmietankowym Pianka(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze

Izabelawkuchni
Ciasto z cukinii 437

cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku - jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne

Smakołyki Bereniki
Pomidory na zimę 275

ustawić na blaszce do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na maksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.     Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty

Matka Żywicielka
Smażony ryż z kalafiora czyli ostatni hit w mojej kuchni 155

Smażony ryż – bez ryżu zrobiony z kalafiora jest bezsprzecznie jednym z ostatnich hitów i odkryć w diecie bezpszennej i niskowęglowowodanowej. Jakiś czas temu moja osobista córka jako nastolatka trochę przy kości postanowił zrzucić trochę kilogramów, a ja jako matka postanowiłam jej w tym pomóc mieć nad tym pieczę. Dziewczę... Smażony ryż z kalafiora czyli ostatni hit w mojej(...)kuchni is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 163

pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!); - formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni, aż się zarumienią - [UWAGA-bez termoobiegu, gdyż mogą się zrobić jeszcze bardziej twarde!]. SMACZNEGO

MintTaste
Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) 140

Bardzo lubię cykorię. Czy to ma surowo - w sałatce, czy to na ciepło - duszoną, gotowaną czy pieczoną. Poza dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej robię ją na grillu z niewielką ilością masła. Smakuje obłędnie. Dlatego postanowiłam ją też spróbować zrobić w wersji bez tłuszczu i powiem Wam, że wyszła super. Mam nadzieję, że grillowana cykoria z salsą pomidorową posmakuje(...)warzywno-owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 176

białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka Sposób wykonania :   Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem

Przepisy i porady kulinarne
Makowiec najłatwiejszy 285

migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać(...)trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni

Praktyczna pl
Szarlotka z budyniem 906

mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier(...)cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki

Smak mojego domu
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 360

skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy(...)odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać

Kuchnia Pokoleń
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 197

naprawdę jeden z najsmaczniejszych serników, jakie miałam okazje zjeść. Delikatny, aksamitny, z lekką, kawową nutką.  Bez potrzeby rozpisywania się -pozycja obowiązkowa :) Składniki 250 g mascarpone 250 g serka śmietankowego 150 ml śmietanki tortowej 30 % 100 g drobnego cukru trzcinowego  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)Przygotowanie Przygotujcie tortownicę 21 cm, wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia.  Ciasteczka zmiksujcie razem z roztopionym masłem na "mokry piasek". Wyłóżcie nim przygotowaną formę do pieczenia mocno dociskając do dna (np spodem łyżki). Wstawcie na kilkanaście minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 150 st bez termoobiegu, z termoobiegiem do 130 st. W wodzie rozpuśćcie kawę

OliveandThyme
Pieczone jabłka z gryczaną nutą 227

Czasem mam takie dni, w których chodzę bez celu po domu i szukam nie wiadomo czego . . . Dziś przeżywałam to  ! Miałam ochotę na coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego żeby nie mieć wyrzutów sumienia. Przeglądając wszystkie szafki kuchenne oraz lodówkę, wpadłam na pomysł: "A może pieczone jabłka ?! "  To był strzał w 10-tkę ! Idealny deser na chłodne i pochmurne

Życie na widelcu
Drożdżowa gwiazda z makiem 221

podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe okręgi. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia . Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się(...)Ciasto pokroić na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. (najłatwiej podzielić na 4 i ponownie każdy fragment 2 razy na pół). Każdy nacięty kawałek przekręcać raz w lewo, raz w prawo żeby wyszedł wzorek gwiazdy (niżej zdjęcia). Sklejać ze sobą na dole po 2 fragmenty. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

W kuchni bez szafek
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 521

Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe(...)pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić

Poezja smaku
Bananowe babeczki pachnące wanilią 129

jajko M 70 ml oleju rzepakowego 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy na mus. Potrzebujemy 300 g bananowego musu. Do miski(...)przekładamy bananowy mus, dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki szpatułką do połączenia (nie za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy wszystko do tzw. suchego patyczka (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek

Słodkie okruszki