bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1124/3453)

PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 212

elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 20 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony piernik zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie przygotuję(...)równe części, następnie przekładam wystudzonym powidłem. Ostatni kawałek piernika kładę spodem do góry, żeby góra piernika była równa. Tak przygotowany piernik zawijam w folię aluminiową (można w papier do pieczenia), kładę na nim deseczkę (można położyć deskę do krojenia, tylko cienką i nie za ciężką), dodatkowo na deseczkę kładę grubszą książkę. Następnie piernik wstawiam do lodówki na około

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z jabłkami i masą orzechową 163

Basi- sto lat! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżki oleju Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie

Domowe ciasta
Muffiny z brzoskwiniami 161

/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki).  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180-190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić

Di gotuje
Pieczone pączki z borówkami i jagodami 178

Już jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku. Jako, że mamy lato choć deszczowe postanowiłam zrobić lżejszą wersję czyli bez smażenia na oleju. Miałam w lodówce jeszcze świeże jagody i borówki, nadziałam więc nimi pączki. W lodówce zawsze mamy jajka, mleko i masło, w szafkach mąki i inne(...)dodatki, więc takie pączki można śmiało zrobić bez wychodzenia do sklepu. I to własnie w sierpniu u mnie królują jagody i borówki, bo o dziwo w lasach jagody jeszcze są. A połączenie leśnych i ogrodowych owoców jest rewelacyjne. Jeśli nie piekliście jeszcze pączków to zapraszam i jedzcie jeszcze ciepłe bo wtedy są najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Daktylowiec z orzechami 212

Moja kolejna propozycja świątecznego wypieku to Daktylowiec z orzechami. Już podczas jego pieczenia piękny piernikowy aromat unosił się po całej kuchni.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g suszonych daktyli bez pestek MAKAR, 300ml wody, 70g masła, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta soli. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka mleka kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone daktyle przekładam do głębokiego naczynia. Dodaję pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotowuję. Gorącą wodą zalewam daktyle. Mieszam, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do przestudzenia. 2. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z owocami 236

bezą. Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem(...)Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.    Ciasto jest upieczone.    Przygotowujemy bezę  - do ubitych białek dodajemy cukier i szczyptę kwasku

Maminek kulinarny
Ciasto jaglane z orzechami laskowymi 153

Ciasto jaglane piekłam pierwszy raz i stwierdzam, że jest pyszne. Jest to ciasto bez dodatku mąki. Dzięki kaszy jaglanej długo utrzymuje świeżość. Można dodać więcej cukru, dla mnie było w sam raz, takie nie za słodkie. W cieście są wyczuwalne grudki kaszy, chyba, że uda Wam się ją idealnie zblendować to ich nie będzie. Swoje ciasto wzbogaciłam prażonymi orzechami(...)cukru 50 g masła 82 % 2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag )  pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 4 kopiaste łyżki kakao 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   Dodatkowo: 80 g orzechów laskowych prażonych od  HELIO     Wykonanie pysznego ciasta z kaszą jaglaną:   1. Kaszę gotujemy według przepisu

Izabelawkuchni
Cytrynowa pychotka 1157

małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa budyniowo-cytrynowa: 3 budynie śmietankowe bez cukru 750 mleka 100ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn (sparzyć) 200g cukru 200g masła extra 1 galaretka cytrynowa Poncz(...)listki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort bezowy z truskawkami 173

zewnątrz, w środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)wierzch. Białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut, • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezy przez 2,5 godziny. Krem • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować

To co kocham
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 217

składniki 2 łyżki śmietany 2 białka 3-4 sztuki bezglutenowych biszkoptów (musimy je upiec dnia pierwszego)       oraz 1 jajko + łyżka mleka do wysmarowania rogali przed pieczeniem Dekoracja: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie odrobina wody posiekane migdały lub orzechy Wykonanie: Dzień pierwszy: Zaczynamy od upieczenia bezglutenowych biszkoptów. Polecam według przepisu Lisiej(...)Polecam prześledzić instrukcje u Słodkiej Babeczki . Niestety, nasze rogale nie będą ani tak duże ani tak zgrabne, ale będą tak samo pyszne :-) i bez glutenu!  10. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za drugą część ciasta, którą rozwałkowujemy na coś na kształt prostokąta i postępujemy podobnie, dzielimy na pół, wykrawamy trójkąty, smarujemy

Kawa z mlekiem
Pieczona owsianka ze śliwkami 210

zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze tego dnia serwują. Poczułam się jak w restauracji; w dodatku całkiem niezłej. Gdy po posiłku podziękowałam, popatrzył na mnie uważnie i stwierdził, że wyglądam na zdziwioną. Byłam, więc przyznałam się bez ogródek. Później przegadaliśmy chyba(...)miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Lekko przestudzić przed podaniem. Smacznego! Akurat, gdy pisałam posta, do drzwi zapukała koleżanka. Czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zebra budyniowo - krówkowa 218

krówkowa Składniki : Ciasto jajka - 5 szt olej - 1 szkl woda gazowana - 1 szkl kakao - 2 łyżki mąka 2,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Masa budyniowa : 4- szkl mleka  1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo(...)puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian

Kuchnia Danusi
CHLEBEK PITA 8939

trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu wyrośniętego ciasta, wykombinowałam, by nie trzeba było ciasta naciągać przy przenoszeniu. Moje krążki odkładałam na kawałki (arkusz przecięłam na 4 części) papieru do pieczenia, na nich łatwiej było mi przenieść potem pity na wygrzaną płytę do piekarnika. Wystarczy też nagrzać mocno blachę z piekarnika, gdy nie mamy szamotu. Inspiracją był ten przepis, jednak(...)szamotem lub kamieniem do pizzy. Moje wyrastały ok. 20 minut (czas mnie naglił...) Ostrożnie przenosimy kawałki papieru z ciastem do piekarnika i pieczemy w piekarnika nagrzanym do 230*C ok. 8-10 minut , na programie góra-dół bez termoobiegu.  Pity powinny mocno wyrosnąć ( choć nie wiem od czego to zależy, ale moje 3 nie wyrosły. ..), mogą się delikatnie

Smaczne Zdrowe
Rabarbarowe muffiny pod bezą 244

przepisami  z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą   - przepis Rabarbar: 2-3 łodygi rabarbaru 1/2 szkl. wody 2/3 szkl. cukru Rabarbar pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 szkl. oleju 1 szkl. maślanki(...)energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie. Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek. Beza: 2 białka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tofu w sosie pomarańczowym 161

zrumienienia. Dzięki temu na tofu tworzy się pyszna, chrupiąca skorupka, do której fantastycznie przylepiają się wszelkie sosy. Tofu w sosie pomarańczowym przygotowujemy nieco inaczej – zamiast smażyć ser, pieczemy go w piekarniku. W ten sposób cały obiad jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Jakie tofu wybrać? Najlepsze do tego dania będzie najbardziej klasyczne, twarde tofu naturalne . Twaróg mocno nasiąka smakiem aromatycznego(...)Tofu w sosie pomarańczowym to pyszny pomysł szybki obiad bez mięsa. Sos jest słodko-cytrusowy i pełen aromatu. Dzięki niemu tofu jet po prostu wspaniałe! Posiłek obiad Kuchnia azjatycka Słowo kluczowe jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, orientalny obiad, pieczone tofu, pomarańcze, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty

Na-talerzu.pl