bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1125/3453)

BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 204

mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie, nie warto kupować. Pokuście się o zrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍 Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta

Walijskie Pichcenie
Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd 163

orzeźwiający. Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .  Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale nie jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości.  Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka   od szarlotki. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych(...)przygotowania: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy   na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy,   tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa okręgi o podanej

Wanilia i Kardamon
Babeczki z rabarbarem 188

kształcie Spidermana. Kwitnące drzewa wystrzeliły w tym roku tak szybko i pięknie. Nie pamiętam, kiedy kwiecień był tak słoneczny! Choć czerwone tulipany były i już ich nie ma, bez jeszcze jest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem(...)pomocą drewnianej łyżki, do momentu połączenia się składników.  Dodajemy rabarbar i delikatnie łączymy.  Ciasto przekładamy do papilotek i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 170 st. z termoobiegiem (lub w 180 st. bez termoobiegu) przez ok. 5 minut.   Odstawiamy do wystudzenia. Smacznego

bistro mama
Sernik dwukolorowy z sera koziego 156

wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu przelać na upieczony spód, a następnie masę serową z kakao. Piec przez 60 minut w 180 stopniach

Truskawkowa Fiesta
Kruche ciasto z rabarbarem 264

mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie - kilka łyżek konfitury np.truskawkowej Kruszonka: 125 g masła 190 g mąki pszennej(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę

Opowieści z piekarnika
Ciasto bez cukru, z owocami 245

jest całkowicie bez cukru. Wyszło przez przypadek bo po prostu zapomniałam go dodać, ale o dziwo było smaczne! Polecam wykorzystać przepis z bardzo słodkimi owocami, dojrzałe brzoskwinie idealnie się tu sprawdzą. Ciasto wykonałam przy użyciu widelca :). Składniki na formę 18 x 23 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu(...)dołu, piec 30-40 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem, jeżeli okaże się mało słodkie. Smacznego! Ciasto bez cukru, z owocami Ciasto bez cukru, z owocami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

moj przepis na
Jogurtowe kukurydziane z sezamem 139

kukurydziane z czarnym sezamem. Smacznego Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na drobnych oczkach lub łyżeczka aromatu pomarańczowego   Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki(...)wyższych wymiarach 30 x 11 cm też piekłam. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu. W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut. Na koniec wsypuję czarny sezam i skórkę z pomarańczy (lub aromat). Mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, piekę ok. 40 minut

Zasmakuj Kuchni
Kostka kawosza 185

cukrem do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy masę jajeczną do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzony napar z kawy (bez fusów) i dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne musimy je przekroić na dwie połówki, a jeśli zrobiła(...)miksujemy ją z mleczkiem skondensowanym. W drugiej misce ubijamy śmietanę i kiedy ją dobrze ubijemy dodajemy do niej porcjami kawowy krem. Najlepiej dolny blat ciasta umieścić w formie do pieczenia, aby łatwiej nakładało się piankę. Na dolny blat wykładamy tężejącą piankę i przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło

PatiGotuje
Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC 2064

Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 100ml oleju 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia 60g suchego maku, niemielonego 50g wiórków kokosowych 2 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 190-200ml mleka 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego) Krem: 700ml mleka(...)malinowej (można użyć dżemu jagodowego) 200g konfitury z czarnej porzeczki Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak aby papier wystawał troszkę poza blaszkę. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie

Mała Cukierenka
Borówkowy las 209

części dodaj kakao. Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Zetrzyj kakaową kulę na tarce o grubych oczkach na dno blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około(...)gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy jesiennym ognisku. :) Palonym oczywiście całą

Garniec Magalie
Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 233

Nagle znika, tak samo szybko jak przychodzi. Lato oczywiście. Znalazłam w tym pewną zaletę. Dla osoby, która, tak jak ja, lubi pieczenie niezwykle ważną. Gdy spada temperatura,  łatwiej grzać się w kuchni i przy  piekarniku. Dobrze grzać się już od rana. Słuchałam kiedyś porad dietetyczki rozprawiającej nad przewagą ciepłych posiłków na śniadanie, szczególnie dzieciom(...)serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę z wszystkimi sypkimi

I tu będę miała takie te
Marmurkowa drożdżówka 171

Drożdżówka w marmurkowy wzorek. Czemu nie? Marmurkowa drożdżówka Normalnie zrobiłabym zwykłą drożdżówkę bez dodawania kakao czy barwnika ale stwierdziłam, że zaszaleję. Tym bardziej, iż w domu mam kilka kolorowych barwników, które zostały mi po ostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta(...)bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie wyrobić. Jedną część ciasta pozostawić bez dodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 178

Drożdżówka w marmurkowy wzorek. Czemu nie? Marmurkowa drożdżówka Normalnie zrobiłabym zwykłą drożdżówkę bez dodawania kakao czy barwnika ale stwierdziłam, że zaszaleję. Tym bardziej, iż w domu mam kilka kolorowych barwników, które zostały mi po ostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność. Wracając do samej drożdżówki i ciasta(...)bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie wyrobić. Jedną część ciasta pozostawić bez dodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować

mecooks
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1184

ziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec

Lekcje w kuchni
Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie 3233

cukru trzcinowego (ewentualnie białego) 150 g śmietany 18% 2 jajka (rozmiar L) 30 g kakao ciemnego (bez cukru) 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki miodu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli na lukier: 2 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny około 100 g cukru pudru(...)minut. Po 30 minutach – pieczenie pierników: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Pieczenie: Pierniczki piekę w temperaturze

Uwaga Babcia Gotuje
rolada bezowa z bitą śmietaną 734

żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami. Jeśli wolicie bezę bardzo kruchą i dobrze wysuszoną to w tej roladzie jej nie znajdziecie. Tutaj beza jest właściwie delikatną, miękką pianką, tylko lekko chrupiącą na wierzchu, dzięki czemu bardzo łatwo daje się zwinąć w roladę, a jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. składniki: 6 białek(...)ocet. Dobrze ubita piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Masę przekładam na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmuję bezę i zostawiam na chwilę do ostygnięcia. Następnie przekładam ją na dołem do góry na czysty papier, a papier z wierzchu delikatnie zdejmuję

babka w formie