bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1128/3453)

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 205

cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste) - 0,5 kg śliwek - cukier i cynamon wg smaku  * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego  Ze składników

CookYourself
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 575

się go nigdy, bo go się nie znało. W kręgu znajomych też jakoś nie kojarzę tego ciasta. W każdym razie warto bez wątpienia go zrobić. Skąd się bierze tak charakterystyczny wygląd metrowca, złożonego jakby z pionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce(...)dodajemy wodę i po łyżce olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ocet. Dodajemy 4 białka ubite na pianę. Mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka. Krem 1 szkl. mleka zagotowujemy

Mieszam w Garnku
Ekspresowe mini pączki 221

już coś smażę na głębokim oleju to przy okazji brudzę całą kuchnię:P). Poza tym, dzięki pieczeniu są mniej kaloryczne i można ich zjeść więcej A jakby tego było mało, bez problemu można zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy, a mleko krowie np. na mleko ryżowe. To co, kto się skusi(...)ekspresowe mini pączki :)? Ekspresowe mini pączki 200 g mąki pszennej 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g masła 45 ml mleka szczypta soli łyżeczka soku z cytryny + cukier puder do dekoracji W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Do suchych składników dodaj mleko oraz sok z cytryny

365 dni dookoła kuchni
Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych z dżemem Łowicz. 184

szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 6 łyżek mąki tortowej 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ Wykonanie:  1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut

Izabelawkuchni
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 270

przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając(...)rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika. Najczęściej tak bardzo rosną że się

Karo in the Kitchen
Sernik z sosem malinowym 301

sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że na drugi dzień musiałam piec drugi. Jego sekretem są: dobrej jakości ser, temperatura pokojowa składników, dobrze ubite białka i kąpiel wodna – czyli pieczenie sernika w towarzystwie parującej wody. Słodko-kwaśne przetarte maliny pasują(...)polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin + do dekoracji'; document.write(" "); Uwaga: Wszystkie składniki (ser, masło, jajka, mleko – powinny być w temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem). Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku

Poezja smaku
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 189

białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C. Krem nr 1: - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 2 szklanki mleka - 200 g margaryny Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch(...)blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie

SMYKWKUCHNI
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 219

użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C.   Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy

Słodka Strona
Ciasto Pupa Pawiana 172

Pawiana – składniki: Składniki na biszkopt: 5 łyzek cukru drobnego do wypieków 5 łyzek mąki pszennej tortowej(okolo 90 g) 5 jajek rozmiar M 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na nasączenie biszkoptu: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej wody Składniki na piankę: 50 g serka homogenizowanego waniliowego( 4 opakowania(...)żółtku. Wyłączamy mikser. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i przesiewamy. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przelewamy calość do blaszki o wymiarach 23× 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C I pieczemy biszkopt około 20 – 25 minut ( z funkcją góra- dół bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka) Biszkopt wyciągnąć

Olcia gotuje!
Ciasteczka owsiane 223

kawałki czekolady. Ciasteczka idealne na słodkie śniadanie oraz jako przekąska dla dzieci do szkoły. Ciasteczka piekłam już dziesiątki razy. Zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i szybkiego to przychodzą mi do głowy ciasteczka owsiane. Do tego ogólnodostępne pod ręką składniki. Nic tylko piec je chociaż raz w tygodniu :-). Ciasteczka owsiane są: proste i szybkie w wykonaniu, najtańsze(...)Ciasteczka umieszczam na blaszce z lekkim odstępem od siebie . Mogą się lekko rozlać na boki. Bezpiecznie jest zrobić odstępy około 2 cm między nimi. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół przez około 15 – 20 minut, aż się oczywiście zarumienią. Ciasteczka wyjmuję zaraz po upieczeniu i umieszczam

Ania gotuje
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką 141

małych rączek. A oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dużych jaj 1 i 1/3szkl. cukru 1 i 1/3szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2szkl. startej i odciśniętej cukinii szczypta soli ok. 2,5szkl. jagód mąka do obtoczenia jagód Kruszonka: 100g masła 180g mąki pszennej tortowej 100g cukru Sposób przygotowania: Cukinię obrałam, usunęłam gniazda(...)wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło przełożyłam do miski i rozcierałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam cale ciasto. Ciasto cukiniowe wstawiłam do piekarnika i piekłam około godzinę i 10 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto przestudziłam

Waniliowe Improwizacje
Tarta migdałowa z morelami 121

bez soli 6 dkg cukru pudru szczypta soli 2 duże żółtka Dodatkowo: odrobina margaryny oraz mąki do wyłożenia formy cukier puder do oprószenia tarty Krem migdałowy. 2 duże białka 25 dkg moreli (po usunięciu pestek) 25 dkg mąki migdałowej 100 ml mleka 2 jajka 10 dkg masła bez soli 8 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MeCooks
Babka cytrynowa – prosta i szybka babka 167

Wielkanoc bez babki się nie odbędzie A na poważnie, co roku piekę jakąś babkę, bo to chyba jedyny czas w roku, kiedy sięgam po foremki o tym kształcie. Dzisiaj zapraszam na przepis na babkę cytrynową. Babki czy to drożdżowe, czy to piaskowe często mają do siebie to, że szybko stają się suche. Ta babka cytrynowa dzięki dodatkowi śmietany

Mieszam w Garnku