bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1128/3453)

Babka cytrynowa 331

innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek . Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc. 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru pół kostki margaryny bezmlecznej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Białka

Dieta bez mleka
LUKSUSOWA SZARLOTKA 145

szklanki cukru Beza cytrynowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyni cytrynowych Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto(...)przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki cytrynowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Beza cytrynowa - z białek, cukru oraz budyni w proszku ubić pianę na sztywno.  Ja osobiście wszystkie składniki naraz dodaję i ubijam na pianę jeszcze mi się nie zdarzyło, aby piana mi się

Ciastka - domowe słodkości
KOSTKA BLACK FOREST 154

łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę masło i czekoladę. Stawiamy na małym ogniu, dodajemy

cool and minty
SZYBKIE, MAŚLANE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I CYNAMONEM 200

czeresni (lub innych owoców) 1-2 garście płatków migdałowych cukier puder do posypania Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Wydrylujcie czereśnie, roztopcie masło i odstawcie do przestudzenia, przygotujcie formę do pieczenia (może być klasyczna tortownica)- wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z sola, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jaja ubijcie

OliveandThyme
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 172

dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować(...)ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorów Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut

upichcic
Bezy 141

Bezy Znane chyba wszystkim, a jednocześnie idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostają nam po przygotowywaniu np. kruchych ciast.  Dwa składniki wystarczą, by przygotować te pyszne słodkie ciasteczka. Składniki: 3 białka (każde o wadze 40 g) 180 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Należy uważać by nie przebić białek, gdyż może(...)biała, lśniąca masa. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy. Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 60 min.  Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku. Smacznego

My sweet a life
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 238

stykał się z plecionką , delikatnie dociskam i poprawiam . Koszyczek przed pieczeniem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia . Przed wstawieniem do piekarnika koszyczek maluję rozmąconym białkiem. Pieczenie koszyczka : Miseczkę z koszyczkiem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut , spód mocno się spiecze ale boki będą(...)stać ). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu odstawiam na chwilę do przestudzenia i wyjmuję miseczkę z koszyczka. Formowanie ucha: Pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części i formuję dwa wałeczki . Wałeczki ze sobą skręcam i kładę na miseczkę , ucho maluję rozmąconym białkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto cytrynowe 187

Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe. Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru skórki starte z dwóch cytryn, na drobnych oczkach opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 szklanka(...)składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe

Zasmakuj Kuchni
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 202

dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 386

dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy

CookYourself
CIASTO CZEKOLADOWE Z PIANKĄ – jak WZetka 116

Ostatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko orzeźwiającym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo(...)truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA WINOGORONOWA: * serek „homo” naturalny – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka winogronowa przezroczysta

Ostra na Słodko
Tort Oreo 136

obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na biszkopt ciemny (średnica 23-24 cm): 3 jajka(...)koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku i mieszam na niskich obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 15-17 minut do suchego patyczka. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 ½ szklanki wody

Słodki sentyment
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 215

powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się(...)szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka startej marchewki ok. ½-2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki) słoiczek domowych powideł bez cukru cukier puder do posypania Przygotowanie biszkoptu marchewkowego: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy siekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowiec z owocami z kompotu 152

mąki pszennej 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1200 g jogurtu greckiego Dodatkowo: owoce z kompotu* Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, które aby być naprawdę kruche musi(...)takim razie, jeżeli masz malakser, po prostu pokrój masło, dodaj resztę składników i wymieszaj. 2/3 ciasta rozłóż na dużej standardowej blaszce do ciasta, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia, a 1/3 włóż do lodówki. Blaszkę z ciastem również włóż do lodówki. :) Jeżeli wykonujesz ciasto ręcznie, na blacie zrób kopczyk z mąki, cukru, cukru waniliowego i soli. Pokrój masło

MamaOskarka