bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1060/3453)

Rolada Żyrafa 396

papieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie: Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia. Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. : Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę

Czerwona Porzeczka
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 245

cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny a przepis prosty. Niestety nie było mnie w domu i do pieczenia tejże chałki przystąpiłam dopiero dzisiaj. Jest genialna! bardzo łatwa w przygotowaniu, wygląda nieziemsko apetycznie, tak też smakuje. I jest całkowicie bez mleczna!!! Przepis wart wypróbowania! pochodzi z TEJ strony, a  TU możecie zobaczyć filmik :) Zakręcona chałka(...)Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut. Chałkę delikatnie smarujemy jednym ubitym jajkiem. Wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto biszkoptowe z owocami. 137

minut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Gdy powstanie błyszcząca piana (taka jak na bezy) dodać żółtka i nadal mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem

Pani domowa
Piernikowe babeczki na maślance 198

łyżki płynnego miodu dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy płynny miód, olej i wlewamy maślankę. Mieszamy składniki (tylko

Słodkie okruszki
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI, PISTACJAMI i CZEKOLADĄ 236

gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem,  przestudzonym masłem lub olejem

cool and minty
Magiczna tarta z kokosem 346

Składniki: okrągła forma o średnicy 23 cm 1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390 200 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 4 jajka 50 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła, temperatura pokojowa 50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj(...)przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut. Moja tarta była gotowa po 30 minutach. Upieczone ciasto odchodzi lekko od brzegów. Lekko wyrasta ale opada po wyjęciu

codojedzenia
Dietetyczne frytki ziemniaczane - bez tłuszczu:) 157

roku :D Dla innych może się wydawać dziwne, jednak dla mnie to norma - wolę porcję kaszy czy strączków. Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Frytki! Pieczone w piekarniku, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Bez dodatku tłuszczu. Obsypane solą morską i czarnym pieprzem. Smakują na prawdę bardzo dobrze! Szybkie w przygotowaniu, sycące, do podania samodzielnie lub z dodatkiem dobrej(...)Zapraszam! :-)  Składniki: dowolna ilość ziemniaków sól morska i pieprz lub ulubione przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki obierz, oczyść i pokrój w kształt frytek.  Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 15-20 minut

Zdrowie na języku :P
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 185

rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki(...)być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych wskazówek. I muszę nieskromnie przyznać, że mój pierwszy wypiek - i to w dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso?  W zasadzie rzadko

My simple kitchen
Szarlotka 161

czasie odciskam je z nadmiaru soku, ewentualnie doprawiam cynamonem. Przygotowuję formę do pieczenia. Smaruję ją tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wracam do ciasta. Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas(...)lekko uklep tarte jabłka. Ciasto wkładam do piekarnika. Piekę równo 70 minut. Lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem. Szarlotka jest maślana, krucha, idealna! Smacznego! Przepis znalazłam na blogu u Ani .   Wypróbuj także kilka innych przepisów na szarlotki z bloga: Szarlotka z gruszkami Szarlotka z suszonymi morelami HELIO Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) Szarlotka (jabłecznik

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti z dyni aglio e oglio 72

jest po prostu magia! Pieczesz dynię, a potem robisz z niej makaron. Świetne danie na lunch do pracy lub lekką kolację. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Każdy wie co to jest squash – gra w piłkę ze ścianą W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw(...)stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku

Niedzielny kucharz
Spaghetti z dyni aglio e oglio 121

jest po prostu magia! Pieczesz dynię, a potem robisz z niej makaron. Świetne danie na lunch do pracy lub lekką kolację. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Każdy wie co to jest squash – gra w piłkę ze ścianą :-) W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw(...)stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku

Niedzielny kucharz
Domowa pizza z kukurydzą, kurczakiem, papryką i ogórkiem 143

następnie wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce na 1 h. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem (dzięki temu spód pizzy jest fajnie chrupiący). Ręką, którą smarowaliśmy papier wykładamy ciasto na blachę i ugniatamy na kształt pizzy. Ciasto smarujemy

Słodkie okruszki
Parmezanowe chipsy (Chips di parmigiano) 134

Ulteriore: pepe nero, origano o rosmarino secco PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Parmezan możemy przyprawić pieprzem, suszonym oregano lub rozmarynem. Chipsy możemy przygotować wyłącznie z sera bez żadnych dodatków. Z parmezanu formujemy 12-15 okręgów. Aby parmezan nie rozsypał się przy formowaniu chipsów, możemy wykorzystać okrągłe wykrawacze(...)ciastek, do których wsypujemy 1-2 łyżki parmezanu. W ten sposób formujemy resztę chipsów.  Chipsy pieczemy ok. 3-5 minuty do uzyskania złotego koloru. Upieczone chipsy wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Chipsy przechowujemy w szczelnym pojemniku. **** PREPARAZIONE Riscaldate il forno a 180 gradi. Foderate una leccarda con carta da forno. Distribuite il parmigiano formando 12-15 mucchietti

La grande e la piccola cuoca
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 236

śmietany kremówki 30% 70 g masła 50 g cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką do ucierania zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się(...)Beza:białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna. Ubite białka przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i nałożyć kleksy na ciepłe podpieczone tartaletki z masą czekoladową. Włożyć do ponownego podpieczenia. Tym razem w 200 stopniach z funkcją grilla na około 6 minut.  Studzić na metalowej kratce. Razem ze mną piekły

Ala piecze i gotuje
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 244

zbędnych kawałków tłuszczu. Będziemy go piec na płasko, metodą spatchcock.   Ta technika pieczenia mięsa na płasko jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można(...)smarujemy mięso po skórce, z zewnątrz. Zostawiamy na godzinę do zamarynowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje i od razu

Karo in the Kitchen