bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:86/234)

Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 227

Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka(...)wrzątkiem, a następnie przekładamy do słoika i zalewamy rumem lub innym alkoholem, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy

Smakowy Raj
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 635

zrobić rozczyn.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.°Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce(...)rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski , powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powrót do codzienności - chleb na poolish 178

ciasta podłużny bochenek, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Chleb naciąć po skosie w trzech miejscach, skropić wodą. Razem z chlebem na blasze ustawić małe naczynie z wodą.Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia(...)ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pianką na kruchym spodzie 236

jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik i bardziej wysuszycie piankę białkową, to jest szansa, że za jakiś(...)jest na dużą blaszkę (25×35 cm), sernik sam w sobie nie jest wysoki, ale z białkową pianką i owszem Sernik z pianką na kruchym spodzie to idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na szybki chleb 194

tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.Przepis na szybki chleb – składniki:100 g mąki żytniej(...)godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek

UgotujmyTo.pl
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 186

miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki(...)dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki) . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. inspiracja

FitKot
Korzenne ciasto dyniowe 2534

tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy(...)piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha

Smakołyki Bereniki
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 208

czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i kilka razy zagniatamy do środka, formujemy bochenek w kształcie garnka i przekładamy na ręcznik podsypany mąką (łączeniem do spodu) i odstawiamy na 1-2h do wyrastania. Ja przekładam ręcznik z chlebem do garnka o kształcie zbliżonym do tego, w którym będzie się piekł chleb, wierzch ciasta przykrywam ręcznikiem i odstawiam(...)zsuwam delikatnie chleb z ręcznika do wygrzanego garnka. Garnek zakrywam i wstawiam ostrożnie (bardzo gorące!) do piekarnika. Piekę 50 minut w temp.230-240*C z przykryciem, na programie góra-dół, następnie garnek wysuwam, zdejmuję przykrywkę i piekę dalej, już bez przykrycia ok.20 minut, w tej samej temperaturze. Chleb wyjmuję z garnka i studzę na drewnianej desce, można również na kratce

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 246

wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki(...)Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut, do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka

maniapieczenia
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 308

Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według podanego(...)Mozzarellę kroję na plasterki Włączam piekarnik do nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego

Ale Proste
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 151

zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia

Mania Wypiekania
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 213

małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem

Grunt to przepis!
Czekoladowa pianka 161

Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 244

RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie

Zofiana
PYCHOTKA 170

małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli

Walijskie Pichcenie