bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:178/234)

Rozstrzygnięcie konkursu :) 164

uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki , w tym szczególnie dzieciaczków. Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie(...)olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena

Kto ugości moich gości?
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 152

cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.  Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki(...)Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Rozprowadzić nadzienie serowe na cieście. Warstwa powinna być cienka, by się nie wylewała po pokrojeniu. Jeśli używamy dżemu lub powideł, trzeba rozprowadzić je w miarę równomiernie i cienko. Ja przesadziłam z grubością ;) Złożyć ciasto na 3, jak pokazuje zdjęcie. Pokroić na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 143

urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę(...)odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny, ale zwykle czeka na włożenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki pszenne 203

jestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka(...)Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut

dom-agi.pl
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 137

tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza HawajskaPosiłek IXNie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata(...)każdym po jednej płotce. Do środka ryby włożyć zioła, dodać 1/4 łyżeczki masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego!Płotki piczone w folii z rozmarynemJeżeli miałabym określić jakość knajp we Władku

Słodkie Przyjemności
Dokladke poprosze ;) 286

przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial(...)bardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny!Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniemskladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm 2-3 lyzek stopionego masla cukier puder serek mascaropne 250g 50g bialej czekolady skorka i sok z 1 limonki maliny wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta filo. Kazdy kwadrat smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Dyniowa krajanka 130

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo

Kraina Miodem Płynąca
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 204

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to

W kuchni Karmel-itki
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 176

miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone(...)Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa

kulinarnyswiatdomi
Chocolate chip cookies 214

cienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody(...)zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka "rozleją się" na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało

Ciastkozercy
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 202

mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec(...)mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik

peanutbuttermonster
Rodzaje mąk bezglutenowych 159

muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu....Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę mogła bezpiecznie używać nadal...a z niektórymi ostatecznie się pożegnałam ;(Ale wracając do tematu...w mojej(...)produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy

NaKońcuJęzyka
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 159

więcej czasu niż zazwyczaj. W tym przypadku trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości ;) Ale zapewniam, że warto, bo na koniec smakują i prezentują się obłędnie. :) Na dodatek są poręczne, więc bez większych problemów można je zawinąć jak wrapa  i zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati(...)Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać  kilka minut dłużej. ponadto: 2 kostki mrożone

Kuchnia Ellie
Chleb na mleku 133

Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście

W kuchni wieczorem
Pâte fermentée razowe 147

ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi(...)godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej niż tydzień. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj

Grahamka, weka i kajzerka
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 150

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 

kulinarnyJa
Paszteciki na piwie. 170

szklanki zimnego piwa      Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej do smażenia(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 446

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 144

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe(...)ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko przygniatamy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi 204

kuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło  pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało(...)waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności