Na podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2
Stare Garypowstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około
Smakowity Blog KulinarnyDodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto
Malinowa Kawiarenkapachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka(...)prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy
Wypisz Wymalujotrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż(...)Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut
Gorący kąsekotrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko ciut strachu w momencie "pykania"pokrywy.Ponoć trzeba miską zakręcić..ale ja o tym zapomniałam .Ciasto praktycznie po pierwszym pyknięciu jest gotowe(...)być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę .Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski
Moje domowe kucharzeniewypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu(...)masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzaczyna mnie nosić po domu. Ruch daje mi dużo radości, zdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami sumienia.Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek(...)dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko
Wanilia i KardamonMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJapozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która ten ostry smak równoważy(...)śmietanę, zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćPowoli - po łyżce miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka.(po jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc(...)naszych drobinek. Kto białego maku nie zna, ma ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu
Wypisz Wymalujognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_MOddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy(...)się rzadki, rozprowadźcie w miseczce 2 łyżki powstałego sosu z dodatkową łyżeczką skrobi i dolejcie do rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia.3. FORMOWANIE BUŁEK (2 min)Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 6 części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem
Nerds Kitchen