bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:908/1508)

Tort cytrynowo - bezowy 223

Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo

maniapieczenia
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 162

Staramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z  Arabii  Saudyjskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny pączkowe z cukrem cynamonowym 157

pieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec(...)temperaturze pokojowej, przez okres do 1 tygodnia. Muffiny są idealne do zamrożenia. Wystarczy jedynie po upieczeniu oraz obtoczeniu w maśle i cukrze cynamonowym, jak i również same tj. bez maślanej otoczki cynamonowej, włożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea ), umieścić w zamrażalniku i przechowywać w ten sposób przez okres do 1 miesiąca

Gospodyni Miejska
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa 169

kolorowe i lekkie przekąski. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszną, lekką salsę pomidorową. Idealna do domowych nachosów oraz pieczonych ulubionych i kolorowych warzyw. Salsę pomidorową przygotowałam na bazie pomidorów z puszki firmy Łowicz. To produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Pomidory w puszce Łowicz to doskonałe źródło potasu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu(...)olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. PIECZONE WARZYWA marchewka bataty szparagi cukinia sól

Pieguskowa Kuchnia
Brownie 124

dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny… i tak zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej(...)przestudzona, ale nadal plynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj mąkę i kakao. Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika. Gotowe możesz posypać kakao. W przepisie zasmakowałam i znalazłam tutaj

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki pszenne z dynią 121

pszenne z dodatkiem dyni są doskonałą podstawą każdego śniadania. Z dżemem, miodem, serem czy ulubioną wędliną, możecie je jeść z czym chcecie … a nawet same, bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Wypróbujcie… Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek pszennych z dynią: 500g mąki pszennej (typ 650), 220g ciepłej wody (niepełna szklanka(...)cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiam bułeczki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Smaruję bułki

Gotuj Się Kto Może
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 198

ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych

Ugotowane pozamiatane
LEKKI TORT ORZECHOWY 180

pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.  Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach(...)reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą.  Smarujemy dżemem.   Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. ROBIMY POLEWĘ : Żelatynę zalewamy

Pani na deser
Tort Snickers 330

patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę(...)paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy kawą i smarujemy masłem orzechowym (można rozrobić je z wodą, żeby miało nieco rzadszą konsystencję). Następnie nakładamy krem i posypujemy orzeszkami. Do środka tortu zużywamy około połowy kremu. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód zostawiamy bez ponczu. Do pozostałego kremu

Ciastkozercy
Ciasto biszkoptowe z malinami i bitą śmietaną 567

dalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu(...)śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki. Bardzo mi będzie miło

Cukiernia Pychotki
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 217

ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 204

zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy(...)słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka

sierotka maRysia w kuchni
Tosty a'la pizza 179

baaardzo smaczne.  Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę  Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja   nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego   Przepis  tutaj . Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 343

mleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części(...)jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie

Rozpustne gotowanie
Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 144

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki(...)napęcznienia.  Napęczniałą kaszę odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Zblendować, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania