Ciasto drożdżowe ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki: 7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru
kuron.com.plJedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z
W Moim Magicznym DomuCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJaDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho!Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i
Ostra na Słodkowody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste(...)tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec
Candy Pandasciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Obiad gotowydzieci -idealny,synek był zachwycony i jak nigdy zjadł aż dwa kawałki,a o to chodziło.Za to ciekawe bardzo w tym przepisie jest to ,że obeszło się bez ponczowania a jest bardzo wilgotny,bo placki nie są biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę(...)zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego) 563 g mąki pszennej 6 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 530 ml mleka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Swojskie jedzonkotutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki z dodatkiem alkoholu nie mają efektu „gumy” i naleśnika przy jedzeniu – zostają bardzo delikatne(...)Białka oddzielamy od żółtek i w czystej, suchej i pozbawionej tłuszczu misce ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. To właśnie piana, razem z proszkiem do pieczenia dodanym do mąki, uniesie ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko
Karo in the Kitchenspodów) 100g masła 2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka Do garnka dajemy masło,cukier(...)osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na na 6 kawałków i formujemy z każdego prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same. Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C. Krem 500ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii(...)mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby
Kuchnia u Krysiwolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być rzadka, nie ma potrzeby zagęszczania przez dodatek mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Możemy posypać(...)pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
KucharzycaOsobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami . Idealne na każde przyjęcie, również to sylwestrowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. Warto tak osłodzić dzień Spróbujcie. Składniki: (na 4-5 sztuk; ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) 300 g mąki pszennej 3 żółtka 140 g ziemnego(...)łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 5 czubatych łyżeczek kajmaku – u mnie śmietankowy migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto
Słodkie okruszkimistrz powiedział, że..napowietrzanie sernika jest bez sensu. Jest to tak ciężka masa, że te wszystkie piany, są zbędą fatygą. Ponieważ z prawami fizyki się nie dyskutuje. Powiedział jeszcze jedną ciekawą rzecz, wysypywanie formy bułką to ujma dla ciasta. Każdy szanujący się cukiernik robi to mąką lub jakimś składnikiem ciasta, np wiórki, orzechy, sezam itp. Nie ukrywam(...)wysypujemy mąką lub wiórkami. Wylewamy 60% masy, a do reszty dodajemy kakao i kleksami układamy na białej masie. Wierzch posypujemy połamanymi biszkoptami i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, nie uchylamy przez 10 minut, następnie robimy małą szczelinę i pozostawiamy tak na godzinę. Teraz wyjmujemy z formy, kładąc stroną
Dieta moja pasjaResztą ciasta wylepić tortownicę. Jedno i drugie ciasto schłodzić w lodówce ok 15 minut. W tym czasie umyć owoce i wydrylować mirabelki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, cały czas miksując, na koniec przesianą mąkę. Na ciasto wyłożyć owoce, pianę z białek i cukru, na koniec zetrzeć resztę ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Trufelkowoniezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca. Składniki: BEZA: 7 białek(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo
Gotuj z Mąkądodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód: 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo(...)białkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Krem waniliowy Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej do rondelka, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio
Food Squaretego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek. Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie(...)kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami czarnuszki. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z ketchupem i musztardą
Bullioskóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków(...)otrzeć skórkę z pomarańczy. W naczyniu umieścić suche składniki: mąki, karob, sól, przyprawy i sodę – wymieszać i przesiać przez sito do osobnego naczynia. Formę na ciasto delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 o C(T). Banany przełożyć do misy i zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę – w trakcie miksowania dodać olej i skórkę
Even Better FoodMimo tego, że placuszki są bez dodatku jajek to są mega puszyste . Mam wrażenie, że bardziej niż te, które robię z jajkami. Ponad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :) Składniki: 60 g płatków(...)ryżowego naturalnego (Amandin) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka pasty z migdałów (Amandin) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę. Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka
Zdrowie na języku :Psłodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło, więc spokojnie można(...)szklanka mąki 1 opakowanie (40 g) śmietankowego budyniu w proszku 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć
Simply Foodpamiętać. Szklana pokrywa: Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku. Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem(...)wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania. Co w niej przygotowałam? Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto
Ala piecze i gotujeciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej(...)łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę
Wędrówki po kuchnisię w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie barwnik spożywczy Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją. Ubijamy białka przez chwilę mikserem, dodajemy(...)obciętym rożkiem, jeśli jednak chcemy, żeby miały konkretny kształt warto wykorzystać tylkę. Ja użyłam tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki, chciałam, żeby bezy wyglądały jak różyczki. Ubitą pianę przekładamy do worka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można przykleić go używając odrobiny piany na bezy. Wyciskamy bezy na blaszkę zostawiając między nimi nieco miejsca – jeszcze urosną podczas pieczenia/suszenia. Bezy pieczemy
CiastkozercyCałe szczęście należę do grona szczęśliwców, których dzieci jedzą (prawie) wszystko i (prawie) bez grymaszenia, a to już duży sukces. Sama jednak w dzieciństwie byłam niejadkiem i wiem, że moja mama próbowała różnych trików, żeby poprawić mój apetyt. Jeśli macie w domu niejadka albo po prostu chcecie zrobić swojemu dziecku śniadaniową niespodziankę mam dziś dla Was propozycję na naleśniki(...)homogenizowany lub wiejski, dowolne owoce do dekoracji, u mnie: truskawki, borówki, banany, mandarynka, awokado (można zastąpić kiwi), marchewka Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu . Na brzuszki zajączków piekłam placuszki z jednej łyżki ciasta, na głowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich
Ciastkozercykokosowym aromatem. Posiadają mięciutkie wnętrze i nawet na drugi dzień - nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany. Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść. (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże(...)pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem - na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodać jajko i wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około
Di gotujeinnego.. Więc sama wykombinowałam sobie te cuda w domu! W zdrowej wersji. Składniki do środka mogą być dowolne.. od kurczaka do baraniny. Z warzywami, lub bez. Więc nic tylko zajadać się zdrowym KEBSEM! Składniki na 6 pit: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 20g drożdży 1 łyżeczka soli himalajskiej(...)sól. Dodajemy olej, wodę i zaczyn. Wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h. Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę ok. 12-15cm. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut
Czarnawisienkaciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość 2 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Pozostałą kruszonkę mieszamy z migdałami i również wkładamy do lodówki. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu(...)aromat waniliowy i skórkę z cytryny. 3. Na schłodzony spód wykładamy dżem i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie wylewamy masę serową, a następnie posypujemy kruszonką z migdałami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
My Culinary Artciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych składników, a zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne! Jeśli(...)cukru 1 jajko 70 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawie jak pizza tylko bez sera Podejrzewam, że doskonale smakować będzie również z cebulką czy suszonymi pomidorami. Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka. Myślę, że kolejny wypiek zrobię na zakwasie pszennym i zobaczymy, czy uda się w wypieku tego chleba uniknąć zupełnie drożdży. Do pieczenia chleba wybieram oliwki(...)wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski
Mieszam w Garnkuzewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić(...)dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wykonanie: Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce
wcinaj topszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 300 ml chudego mleka 100 ml wody mineralnej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: 1. W jednej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. 2. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem(...)dodać wodę i ekstrakt waniliowy. 3. Składniki mokre przelać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). 4. Ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 3-4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami
Domowa Cookierenka Agiprażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut
apetytnapieczeniebez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny. Przygotowanie pizzy: Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto(...)przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem. Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut
Trzeci talerzkawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki Ci nie odpowiadają, nie bój się chili. Słodki smak sosu sprawia, że ostry smak papryczki jest(...)plastry świeżego ananasa (5-7 mm grubości) 3 łyżki oleju kokosowego 4 plastry ciasta filo cukier puder do posypania 1 laska wanilii 5 łyżek syropu klonowego 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni rozgrzej płaską łyżeczkę oleju kokosowego. Plastry ananasa smaż na złotobrązowy kolor
Roślinna - blog wegańskielement świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy(...)razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki
Roślinna - blog wegańskitakie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy(...)jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibabeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :Pnajlepiej będzie Wam zaproponować to ciasto jako weekendowy wypiek. Choć i tak zrobicie, jak będziecie chcieli. Zapraszam Was na Truskawkowo-czereśniowe kruche ciasto z bezą. Warte grzechu i chwili zapomnienia.Składniki:Kruche ciasto:200 g mąki pszennej80 g cukru (lub 80 g ksylitolu)150 g masła (schłodzonego)2 żółtkaBudyń waniliowy:400 ml mleka2 żółtka2 łyżki cukru (lub ksylitolu(...)czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180`C i pieczemy około 15 minut.W
Słodkie Przyjemności