każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy. Czyli ogólnie razem 6 razy. Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)chyba nawet cieńsze zrobiliśmy). Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm (my zrobiliśmy podstawę 15 cm). Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej
Marder&Marder Manufacturesernik powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny(...)utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min. Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej
Ciasteczkowy PotwórWczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;) Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych(...)suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości. Składniki masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity) 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy 5 jajek 60 g miękkiego masła 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć(...)Spód pod ser: Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta. Orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię. polewa: Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową. masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Ma być
Kuchcik gotujecytryn 4 żółtka 5-6 łyżek cukru na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem(...)cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wylać krem i włożyć
Kuchnia w opałachSkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru(...)ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13) i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy
mojewypiekiinietylkoproszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo(...)przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie
Walijskie PichcenieMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynekteraz wystarczy tylko rogaliki zwinąć..i odstawić do wyrośnięcia..a potem do piekarnika...a potem ..no cóż..tylko jeść... Używanie rogalomanii naprawdę sprawia przyjemność i ułatwia pracę ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię..polecam ..bo naprawdę warto.. 50 dkg mąki 4 dkg drożdży(...)żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzeniesumie tak jakbym zwykły najprostszy pszenny chleb jadł, tylko o wiele smaczniej. Znaczy gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej(...)łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 8 godzin. U mnie chyba nawet 12 było. W tym czasie ciasto nam urośnie. Znów troszkę je wyrabiamy i przekładamy
Marder&Marder ManufactureWkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę. Jeśli mamy naprawdę duże buraki możemy ten czas wydłużyć nawet do 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można raz je obrócić. Upieczone buraki odwijamy ostrożnie z folii i studzimy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki (jeśli buraki są dobrze upieczone to skórka powinna sama z nich odchodzić(...)Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe kwadraty. Na każdy z nich nakładamy mniej więcej 1/3 łyżeczki farszu
Dieta bez mlekaskładniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak JedzeniaZdrowe słodkości na zdrowej kaszy jaglanej z marmoladką jabłkową domowej roboty. Ciasto pachnie cynamonem, jest kwaskowe i chrupiące żurawiną. Składniki: • 1 szklanka kaszy
To co kochamFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla
Szybko Tanio Smacznie