bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:840/1508)

Bezglutenowy murzynek z dżemem 348

To jest moje ulubione ciasto.  Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej

Ze smakiem bez glutenu
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 158

wygląda to w rzeczywistości, a zależało mi na pokazaniu Wam konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odstaw na godzinę pod przykryciem na fermentację wstępną. Po godzince wygląda tak: Ciasto należy teraz „złożyć”, czyli ponaciągaj do środka z czterech stron. Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat (ni trzeba go już specjalnie miętolić) podziel(...)posypanych płatkami owsianymi. Foremki przykryj ponownie szmatką i odstaw na ostatnią godzinę na wyrastanie. Jak widać, chleb wyrósł dwukrotnie. Piecz w zaparowanym piekarniku (rozgrzewając piekarnik wstaw na dolna półkę pojemnik z wodą i pozostaw go na cały czas pieczenia chleba) w temp. 210-220 C przez 35-40 minut.   Smacznego To czerwone to nie keczup, a konfitura pomidorowa

greenscarf
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 182

ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć(...)pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki

mecooks
TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ 169

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem. Masa : 500 ml śmietany(...)gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa

Niespełnione zdolności kulinarne
GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA 151

budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciastoPiec 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 268

babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest naprawdę pyszna. Niesamowicie pulchna, mięciutka i pachnąca cytrynami. Rozkoszna.  Ta babka cytrynowa ma w sobie 9 żółtek, bez białek. To gwarant naszego sukcesu. Nie mieszamy białek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę(...)Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.  Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm).  9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 186

pozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można

Candy Pandas
Beza z bita smietana i sosem malinowo-wisniowym 193

Składniki: taka lubimy ,z  wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza

w mojej kuchni
Dyniowe babeczki z czekoladą 214

Sezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;)     Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu  szklanka drobnego cukru(...)otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka

ChilliJemy
PROSTA KRUCHA SZARLOTKA 182

Na szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciasto czekoladowo marchewkowe 160

nadal całe wiaderko czekoladowych jajek czeka na wykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a  przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe(...)soku  Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek) dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3 dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s standardowo w misce wymieszać suche składniki zmiksować cukier z jajami

Gotowanie z pasją
Piknikowe ciasteczka z owocami lata 229

Zaczynamy się zdrowiej odżywiać, kawę pijamy z przyzwyczajenia, ewentualnie dla towarzystwa, a nie jak to w zimie- dla konkretnego pobudzenia ;)  Co niektórzy też są w stanie wytrzymać bez słodkości, zastępując je w zupełności świeżymi owocami, ale ja do tej grupy na pewno nie należę. Ja słodkie muszę mieć. Najlepiej w większej ilości. I najlepiej takie domowe, przygotowane przeze(...)małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu moich Najbliższych- Rodziców

Kuchnia w czekoladzie
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 195

konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze, w przepisie z książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego(...)cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia, w blaszce rozsmarować ciasto ręką umyte, osuszone tuskawki układać gęsto na wierzchu ciasta delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy jogurtowe z jagodami 152

łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki jagód łyżka stopionego, wystudzonego masła   Wykonanie: Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy

Smak mojej kuchni
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 192

zrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍 Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie:  Połowę migdałów siekamy drobno nożem(...)następnie formujemy wałek o średnicy 4 cm, który delikatnie spłaszczamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie

Walijskie Pichcenie
Makowiec 368

Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego

Bullio
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 237

bez okazji ;) Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie) 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia(...)mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową

zadanie-gotowanie
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 224

była zupełnie inna od tej tradycyjnej o tym samym typie. Chleb jaki piekłam klik był bez porównania delikatniejszy. Dawno takiej mąki nie widziałam w sprzedaży. W październikowej Piekarni chleb pytlowy z pestkami dyni. Chleby żytnie szczególnie te z mąki białej są moimi ulubionymi. Piekę je na co dzień bo są bezproblemowe i zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą(...)moczyć nawet 8 godzin. Nie zabierają wody z ciasta i są bardziej miękkie w upieczonym chlebie. Namoczone pestki dyni czy inne ziarna smakują jak świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli udział w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni Składniki

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania