Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami , o idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna Kaszę możecie wzbogacić
Słodkie okruszkidiecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu(...)czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika
Wędrówki po kuchniTen jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić
Kuchnia PokoleńDziś nastał wielki dzień zmian! Od dziś działamy z nowym logiem, które specjalnie zaprojektowałyśmy 💗 Zmiany zbiegły się z naszymi urodzinami, a skoro Pandki mają urodziny to
Candy Pandaskażdy placek ułożyć na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić - placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do zrumienienia - placki po upieczeniu ułożyć na blacie lub kratce, przycisnąć z góry czymś ciężkim, np. tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia - po upieczeniu wszystkich placków można(...)śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana wyglądała świeżo (ja zrobiłam to od razu, ale oprószone czekoladą boki "zamaskowały" ewentualne podeschnięcie śmietany) - wierzchni placek powinien być również posmarowany masą, dzięki temu zmięknie tak samo jak reszta placków - wierzch ciasta (ja posypałam też boki) posypać startą na wiórki czekoladą lub pokruszonym plackiem - ciasto przykryć, najlepiej specjalnym kloszem lub schować
Smakołyki Berenikiksiążki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek śmietany. Morele dodałam od siebie, możesz je pominąć. Ciasto upiekłam w zdrowszej wersji, bez cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol. Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach. Koniecznie do upieczenia! Składniki na blaszkę 23x23 cm: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła(...)ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć wypestowane morele przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180`C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki(...)czasie weź jedną z blaszek i posmaruj drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki ostudź. Jeżyny na lukier włóż na małe siteczko i naciskaj grzbietem łyżki, aż wyciśniesz z nich sok (powinno być
Delicious Placeciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie: Białka dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, przy pomocy np. łyżki jak na lukier. Gotowym lukrem smarujemy przy pomocy np. pędzla każde kółeczko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy(...)lekkie zrumienienia się lukru. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo: ulubiony dżem do przełożenia np. morelowy, malinowy… wiórka do obtoczenia wykonanie: Wystudzone ciasteczka smarujemy dżemem od strony bez lukru/bezy, łączymy dwa. Boki również smarujemy dżemem i obtaczamy w wiórkach
Domowy Smak Jedzeniawyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię(...)wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki Teff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy(...)podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkamotywem bajki Frozen. Moja czteroletnia bratanica jest wielką fanką tej bajki i wszystko musi być z Frozen :). Chciałam aby babeczki nie były trudne i każdy sobie z nimi poradził, bez lepienia i bawienia się lukrem plastycznym, dlatego babeczki przygotowałam z opłatkiem. Linki do sklepów, co gdzie kupiłam, na samym końcu postu. Babeczki są delikatnie cytrynowe, wilgotne i pięknie pachną(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml
Mała CukierenkaPierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa(...)oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki. Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką
Smak mojej kuchnipowstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki(...)mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju. Ciasto wymieszać chochlą, nabrać porcję ciasta i wylać na gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć
Even Better Foodwrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch) i rozdrobnić za pomocą wałka. Przesypać do miseczki. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy i mocno dociskając oblepić dno i boki foremki. Najlepiej robić to małym wałeczkiem ale można też prostą szklanka bez ucha. Następnie wstawić do lodówki na godzinę(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPorzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej 50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła(...)włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk