Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...oryginalny wypiek. Oponki pieczone , a więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale nie jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie(...)uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto żółte: Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Postępujemy jak wyżej
Kolorowy Przepisownikużyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego, • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie łyżeczki sody, • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, • ½ łyżeczki soli himalajskiej. Ziarna owsa, masło, mąka kokosowa
Leśny Zakąteknóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić(...)być wykorzystywany także do filetowania. Charakteryzuje się wąskim niezbyt długim (około 14 cm) ostrzem. nóż do trybowania nóż do krojenia w plastry - używany do krojenia w cienkie plastry wędlin, pieczeni i mięsa. Ma zazwyczaj długość od 16 do 20 cm i cienkie, bardzo ostre precyzyjnie tnące ostrze. nóż do krojenia w plastry Wymienione powyżej rodzaje noży uważam za absolutnie niezbędne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało...W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto.Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ Wielkanocą kojarzy nam się stół zastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna
Szybko Tanio Smaczniebędzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :)zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki(...)pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy
charlotte gotujepieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa(...)będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek, odcedzone ziarna i wlewamy 300 g wody o temperaturze 30 stopni C. Następnie ciasto wyrabiamy przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb, u mnie była to keksówka
Kulinarne przygody GatityCoś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i
DefinicjaSmakuA skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam
Ostra na Słodkodelikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 50g masła 100g bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru(...)pieczenia. Przygotować masę. Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki. Ostudzić. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z twarogiem oraz proszkiem budyniowym. Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeprzepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest bez kruchego spodu(...)pieczenia 50 ml soku z pomarańczy sól 1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką cukier puder masło + mąka do obsypania foremki *250 ml Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękakao i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do masy mleczno żółtkowej. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek, delikatnie mieszać do połączenia składników. Silikonową foremkę (u mnie 20x20cm) lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować olejem (aby omlet nie przywarł), przelać do niej masę, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec 20 minut w 180 stopniach. Porady(...)osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia i mąki bezglutenowej (np. ryżowej) jeżeli zdecydujecie się na mąkę owsianą możecie ją łatwo uzyskać poprzez zmielenie płatków owsianych osoby z nietolerancją laktozy powinny użyć mleka bez laktozy lub roślinnego kakao można zastąpić również karobem Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówszkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt * żółtko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * drobny cukier – 1 szkl * cukier ze skórką(...)BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier i cukier ze skórką cytrynową. Pojedynczo dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Ostra na Słodko