chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej
Roślinna - blog wegańskijagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy(...)ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając
Cooking for EmilyRobiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naJednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na
Zdrowie i pysznie na talerzuuniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel(...)starsze. Imbir dokładnie obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, podobne grubością do monety. Ważne by wszystkie kawałki miały podobną grubość. Na blacie położyć papier do pieczenia, postawić na nim kratkę do studzenia ciastek. Imbir wrzucić do rondla o grubym dnie i zalać wodą - tylko tyle by woda równo przykryła imbir. W moim przypadku było
maniapieczeniaCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić
głodny alergikprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka
mojewypiekiinietylkowiebicielką chałek, pachnącego i mięciutkiego słodkiego pieczywa. Różniste chałki już wypiekałam, na blogu zebrałam już niemałą ich kolekcję. Jak do tej pory wszystkie piekłam na drożdżach. Dlatego ochoczo przystałam na upieczenie pierwszej chałki bez drożdży, chałki na zakwasie. Chałka jest nieco bardziej zwarta niż tradycyjna drożdżowa i ma leciutko kwaśnawy, zakwasowy posmak, ale zapewniam smakuje doskonale. Chałka(...)resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 3 części, następnie każdą rozwałkować na kształt wałka. Zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY(...)masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki
kolorowotorcikowoLżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest
Upiecz sobie babeczkępapierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto. [caption(...)attachment_7714" align="aligncenter" width="685"] murzynek[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta: Piegusek Z Owocami (I Chia) Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Szybkie Ciasto Z Dżemem Jogurtowy Murzynek Z Malinami Ucierane Ciasto Z Owocami Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka Artykuł Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnesklepie Kuchnie Świata Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie
Cztery Fajerylimonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam(...)gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu
Słodkie okruszkioprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster(...)powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około
Rozpustne gotowaniemożna się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę(...)odrobiną cukru pudru. Wykonanie Roztrzep jajka z ksylitolem. Dodaj serki homogenizowane i roztrzep wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do kubka wodę i włóż
Eat me! Fit me!