wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie przygotowujemy ściereczkę na którą zaraz po upieczeniu wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego(...)malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję do akcji
MiksturownikTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka(...)misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml
Zabawa smakiemPrzesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao dodać do ciasta.Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o wym. 36x26 cm.Pieczemy 40 min w temp. 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Pralina ze słonecznikiem. Wszystkie składniki zagotować i dodać słonecznik. Gotować 2 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temp. 200ºC na złoty(...)uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comfiletu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie(...)uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe kawałki i każdy osobno zawinąć w ciasto
Monia miesza i gotujeroku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)dużej miski, dodać przyprawy i sodę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę, cały czas mieszając. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wałkować ciasto na grubość 5 mm, wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 200 st. C. przez 6-10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDługo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem
Jadło i czytadłojakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)proszkiem do pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. 8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut
Okiem Blondynki by McBlondiNa gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim
Via GustoMój mąż jest wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju galaretek – owocowych, żeby nie było, czy budyniów. Kompletnie oszalał na punkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie
Mieszam w GarnkuPyszne, mięciutkie i znikają z talerza w mig:) Nie są słodkie i w sam raz na jeden, no góra dwa kęsy. Uzależniające:) Uwielbiam je robić, ale
Niebieski kubek z kawaAksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową
moj przepis naWalentynki, wszędzie czerwone serca, brak wolnych stolików w restauracjach, wyznania miłosne i pierścionki zaręczynowe... A do tego ciastka - pyszne, maślane, rozpływające się w ustach... Składniki: 150
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik. Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można
Ala piecze i gotujewyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki(...)zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki
Czerwień i błękitunoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków(...)proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera. Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy. Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera). Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód
Słodkie okruszki