bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:813/1508)

Muffinki kukurydziane + truskawkowy milkshake 162

Sezon na truskawki czas zacząć ;) Jak nie wykorzystać 4,99 zł/kg?   Shake zapewnił mi śniadanie. Czułam się totalnie najedzona ;)   Przepis na mufinki kukurydziane

W kuchni bez szafek
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 229

pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju(...)wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują również z dobrym masłem i dżemem Łowicz czarny bez lub innym

DefinicjaSmaku
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 121

końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić. Masa budyniowa: - 400 ml mleka - 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego - stewia/słodzik/cukier Gotujemy budyń według przepisu

Zdrowie na języku :P
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie 146

wodą dodać mąki i dobrze wymieszać (bez soli).2. Przykryć folią i zostawić na 45 min.3. Dodać sól i dobrze wyrobić.4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę.5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę.6. Przykryć folią(...)Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec

UgotujmyTo.pl
Kozia Pascha 159

Wiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to

moj przepis na
Jaglana szarlotka 231

Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub owsianej Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki erytrytolu (można pominąć, jeśli macie bardzo słodkie jabłka(...)koniec smażenia dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć 2/3 kaszy jaglanej, na kaszę wyłożyć jabłka, przykryć pozostałą kaszą i oprószyć łyżką cukru kokosowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (termoobieg) lub 180 °C bez termoobiegu przez ok. 50-60 min. Po ostudzeniu szarlotkę można posypać cukrem

Domowa Cookierenka Agi
czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light 186

się podoba! :) Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej(...)jajka ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka) ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody

chili & sugar
Ciasto z truskawkami 143

blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana(...)się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła

Ciastkozercy
Sernik z malinami 190

mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć(...)lekko zmiksować). Następnie wszystko krótko zagniatamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą

Oryginalny smak
Szarlotka z orzechami włoskimi. 114

masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony

DominikaDolci
Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową 263

Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać(...)dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać mikserem. 4. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania

Mała Cukierenka
PYSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 128

cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo sypkie, więc jeśli tylko składniki się połączą przekładamy je na stolnicę (blat kuchenny) i zagniatamy kulę. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde(...)docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche, więc ja przenosiłam je na blachę przy użyciu noża - udało się to bez problemu. Pieczemy je w 175 st około 12 minut (powinny być blade, z lekko złotymi brzegami

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej+dodatki=idealne danie na wynos 123

wręcz nie wyobrażam mojej diety bez takich dni chodź raz w tygodniu.😁 Domowe szybkie ciasto z kaszy i kakao jest super sycącym posiłkiem, do tego witaminki w postaci owoców, białko w twarogu, a na koniec gorzka czekolada dla łasuchów.😍  I pewnie teraz myślicie..jak to takie rzeczy można jeść na diecie? Ciasto?  Podwójna porcja? Oczywiście(...)tylko z 3 składników, które możecie przygotować w każdej chwili. Ja piekę całe ciasto dla siebie, dziele je na pół i mam 2 przepyszne posiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam do podobnego przepisu, praktycznie z tych samych składników, tylko od razu całość jest zawarta w cieście  TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: forma tarty

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka Świętego Mikołaja 209

łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli  Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku 153

posypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać np z domowej roboty ketchupem. A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje(...)pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu! Smacznego! P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser, to polecam pyszne, bezglutenowe Brownie , czy jak kto woli – ciasto czekoladowe Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 328

przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego(...)żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka

Opowieści z piekarnika
Oponki bez sera na śmietanie. 212

pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka spirytusu 6 żółtek 12 łyżek kwaśnej śmietany to tak około 400 g olej do smażenia cukier puder do oprószenia WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy : żółtka, śmietanę, cukier,cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes 138

Bez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również jako słodkie śniadanie.   Składniki: Ciasto: 200 g zimnego masła 310 g mąki pszennej 10 g cukru 4 g soli 100 ml maślanki Nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ok. 350 g jagód świeżych lub mrożonych Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz(...)użyć malaksera. Owiń w folię  spożywczą i chłodź w lodówce przez godzinę. Dużą blachę „od piekarnika” wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Podziel ciasto na 6 części ( możesz na więcej wtedy wyjdą serio mini mini tarty). Każdą z części rozwałkuj zachowując kształt koła.W razie potrzeby posypuj mąką ciasto. W miseczce wymieszaj mąkę

Rusty Fork
Żeberka z miodem 210

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z wiśniami i... pieprzem! HIT!!! 206

Pieprz do sernika na słodko? Tak! Spróbuj, bez obaw, a na pewno miło się zaskoczysz! :)  Sernik z wiśniami jest doskonały, a pieprz podkręca smak

Kolorowy Przepisownik
Rolada serowa 261

tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce

Smaki Na Talerzu
Blok czekoladowy z bakaliami 502

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z 

Marta Gotuje
Karmelowe ciasto z orzechami. 267

dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej  - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody  - 200 g margaryny - 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) 222

misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy je na kwadraciki, najłatwiej nożem do pizzy. Wkładamy na około 5-7 minut(...)nadal nasze paleo płatki śniadaniowe są zbyt miękkie, to możemy wrzucić je do piekarnika ustawionego na 50 stopni, aby jeszcze trochę je podsuszyć. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygną. Przechowujemy bez dostępu powietrza do tygodnia czasu. Paleo płatki śniadaniowe można podawać również z owocami. Smacznego!   Artykuł Paleo płatki śniadaniowe cini minis (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 187

190oC i dalej piec 25 minut (cały wypiek 30 minut). Można też upiec ten chleb w garnku (ja tak właśnie piekłem). Czas pieczenia wydłużyłem do 45 minut (30 minut z pokrywką + 15 minut dopiekania bez pokrywki). Po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu wodą za pomocą pędzla. Studzić na kratce. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na maślance 160

pokojowej na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Po około 4 godzinach zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tych kilkunastu godzinach uformować z ciasta okrągły chlebek. Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć kuchenną ściereczką i obficie obsypać mąką. Chlebek włożyć(...)Przykryć wystającymi bokami ściereczki i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania.   Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Chleb przełożyć na dużą, płaską blachę (tą z wyposażenia piekarnika). Ostrym nożem naciąć chlebek kilkakrotnie. Piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Fit mazurek czekoladowo-śliwkowy z masą orzechową 167

jednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie(...)świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć

Chocolate Muffin Blog
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 134

słodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem(...)marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem

Moja smaczna kuchnia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 139

Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć taka polewę. Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową

greenscarf
Biszkopt malinowy 175

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie(...)serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy

Domowe Torty
Odwrócony sernik bez sera 184

 Dziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu

Cynamonowe szczęście
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 127

poszłam o krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą(...)kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki

Domowa Cookierenka Agi
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 177

Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę .   Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy dachówko naleśniki. Śmietankę leciutko ubijamy trzepaczką z jajkami cukrem i cukrem waniliowym . Zalewamy naleśniki . Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut mają być złociste.   Podajemy na ciepło ze śmietanką i cukrem waniliowym. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 309

zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku(...)uznania) przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość

codojedzenia
Szarlotka z kardamonem 169

rozpadły się!  8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić

Kuchnia Prezydentowej
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 206

kardamonu i/lub cynamonu,   M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem,  mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona  chia  i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany.   Oddzielnie ubić b iałka  z solą.    Nasiona  chia  zaczną pęcznieć więc(...)białka i  delikatnie wymieszać ruchami od dołu.   Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron.   W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i  Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu,  aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny  przetrzeć

SzczyptaSmaQ
Tarta ze szpinakiem i serem feta 154

sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 %  250 gram mąki(...)zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz,  oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy

Mój Smak na Życie
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 127

skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób(...)Szkoda,  że takich piekarni jest już coraz mniej...  Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu

Zapiski Młodej Żony
Tarta dyniowo-mandarynkowa 150

bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie. Ciasto(...)przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z dynią i bakaliami 169

trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody)  Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp(...)dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać. 2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

UgotujmyTo.pl