bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:750/1508)

Tarletki z borówkami 189

Coś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami

Lawendowe Niebo
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 312

rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając

Monia miesza i gotuje
Makowiec drożdżowy 242

brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut(...)makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita

mojewypiekiinietylko
Ciasto Bounty- smak raju 472

Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki czeskie 217

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich

Kuchnia domowa Ani
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 224

grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w  kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut.Mała rada: jeśli kiedyś zostanie(...)kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.Smacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 234

łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze

Basia w kuchni
MAGDALENKI 173

więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam(...)okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów

Walijskie Pichcenie
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 192

podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek)  z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st(...)minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki  masła

Walijskie Pichcenie
Tęczowy sernik z ricottą 207

Jako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych

sama złodycz
Sernikowa krówka 275

przecież akceptować    siebie i  cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakaotabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurki kokosowe do koszyczka 383

odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku

Przysmaki Karolki
Bułki pszenne z ziemniakami puree 239

osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala, przygotowuję swój chleb i bułki. Kupuję wielkie wory mąki w Młynie Oliwskim i piekę. Chleb, bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami(...)wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam w kulę i włożyłam do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazowałam (czyli wyjęłam z miski na blat

Posadzone i zjedzone
Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) 250

mojprzepisna.pl | Kokosowa rolada z malinami (bez mleka) Moja pierwsza w życiu w pełni udana rolada Juppi. Upiekłam ją dla mojego synka, który po prostu uwielbia ciasto biszkoptowe. Miały być biszkopciki, ale podczas wykładania na blaszkę, wszystko zlało się w jeden placek. Postanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser, stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec

moj przepis na
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 830

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają powstać małe paszteciki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez 10-12 minut obserwując(...)przypaliły się za bardzo ale były złociste. Po upieczeniu wyjąć ciasto i lekko przestudzić a następnie pokroić na kawałki tworząc paszteciki. Podawać na ciepło np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami. Smacznego! — BTW całości: 765 g, 1420 kcal, B 87 g, T 101 g, W 21 g. W 100g: 186 kcal

Ola la LCHF