bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:247/1508)

Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 132

szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam ok 10 na blachę 24 cm) Śliwki i daktyle przełożyłam do garnka, zalałam mlekiem ryżowym

nietadieta
Kantyczka 101

mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z gruszkami 104

pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi(...)temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt rzucany 214

małych obrotach. Dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia   (papier układam na wyjmowanym spodzie tortownicy, zaciskam obręcz i odcinam boki papieru)   Boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać Przelać gotowe ciasto   Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta

W kuchni bez szafek
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 245

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak z frużeliną porzeczkową 193

mąż natomiast pamięta je z dzieciństwa;)  Słodycz bezy w cieście została przełamana kwaskowatą porzeczką (u mnie z własnych zbiorów).  Polecam bardzo ;)  Składniki: 6 jajek 200 g masła 82% szklanka cukru  3,5 szklanki mąki pszennej  4 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli 700 g porzeczek czerwonych (ja użyłam(...)podpieczony spód, odstawić na czas wykonywania bezy.  Do misy miksera przełożyć białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne nie przestając miksować stopniowo dodawać cukier. Na sam koniec do bezy delikatnie wmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotową bezę wyłożyć na frużelinę porzeczkową a na nią zetrzeć zamrożone ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika i piec

Krakowskie smaki Ani
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 515

łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła  3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka

Sajkofanka smaku
Pychotka, czyli Pani Walewska 693

ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki. Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden

Calzonella.com
Murzynek z wiśniami z patelni 205

prostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty. Jak przygotować murzynka z patelni? Murzynek(...)pszenną Na samym końcu dodajemy wydrylowane wiśnie obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię. Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 30 minut (trzeba pilnować czasu) oznaką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 150

blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły do boju. Za cel obrały sobie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru 5 dag masła 3 łyżki sztucznego miodu Masło i miód rozpuścić w garnku i odstawić do przestudzenia. Resztę składników ze sobą wymieszać a następnie połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 177

orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy: ·         250 g mąki ·         2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę

Mania Gotowania
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 170

i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację obiadową dla mojego niemowlaka nazwałam wytrawnymi ciasteczkami. Jeśli bowiem odpowiednio je upieczemy,  to uzyskamy chrupiące ciacha dla nas, a przy innej temperaturze i czasie pieczenia - mięciutkie placuszki dla maluszka. Takie(...)całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNE CIASTKA OBIADOWE (WEGAŃSKIE, BLW, DLA NIEMOWLAKA I RESZTY RODZINY) 142

i/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację obiadową dla mojego niemowlaka nazwałam wytrawnymi ciasteczkami. Jeśli bowiem odpowiednio je upieczemy,  to uzyskamy chrupiące ciacha dla nas, a przy innej temperaturze i czasie pieczenia - mięciutkie placuszki dla maluszka. Takie(...)całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 260

puszystość). Dno tortownicy (u mnie śr.26 cm) wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam(...)dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia,wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek dżemu wiśniowego1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady  ajerkoniak do namoczenia pierniczków2-3 batony marcepanowe

W kuchni Karmel-itki
Ciasto na maślance i oleju ze śliwkami 524

jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka o pojemności 250 ml. Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny

Ala piecze i gotuje
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką 121

porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Jest teraz u nas bajkowo, bo takie ciasto rozpływające się w ustach jest naprawdę magiczne! SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe z rodzynkami 209

, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Do ciasta dodajcie opłukane i osuszone rodzynki. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni