bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:244/1508)

TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 214

cudownie poprawia nastrój. I w dodatku coś, co jak większość genialnych przepisów, jest ponoć absolutnym dziełem przypadku! Pewna amerykańska gospodyni piekąc ciasto czekoladowe zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia (i chwała jej za to!). Ciasto nie wyrosło tak, jak oczekiwała, ale postanowiła go nie wyrzucać i podała pokrojone na kwadraty. Tak oto na stół trafiło ... brownie . Długo szukałam idealnego(...)wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Za pomocą

KUCHARNIA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 267

ciastem wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik  można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec.  Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około

RAROSSA
Ciasto czekoladowe z bezą 273

upieczeniu. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Kiedy boki biszkopta odejdą od blaszki i patyczek wbity w ciasto jest suchy tzn że biszkopt jest upieczony. Ciasto przełożyć na kratkę i wystudzić. Beza czekoladowa : białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i ubijaż, aż piana będzie(...)cukier puder. Poncz : wodę, wódkęi sok z cytryny wymieszać ze sobą. Biszkopt umieścić w blaszce do pieczenia i nasączyć go ponczem a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem ze śmietanki i mascarpone a na wierzch ciasta delikatnie położyć bezę czekoladową. Schłodzić w lodówce. Ciasto czekoladowe z bezą By Published: Total time: Calories per serving

Pieguskowa Kuchnia
Kostka kawosza 147

kawy (bez fusów) i dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimne musimy je przekroić na dwie połówki, a jeśli zrobiła się nam „górka” na środku ciasta to musimy ją ściąć. Piankę przygotowujemy dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Żelatynę zalewamy(...)kawa się wystudzi miksujemy ją z mleczkiem skondensowanym. W drugiej misce ubijamy śmietanę i kiedy ją dobrze ubijemy dodajemy do niej porcjami kawowy krem. Najlepiej dolny blat ciasta umieścić w formie do pieczenia, aby łatwiej nakładało się piankę. Na dolny blat wykładamy tężejącą piankę i przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy

PatiGotuje
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 174

Kiedy Maggie mówi, że znalazła smakowite ciasto, pierwsza podnoszę rękę do wspólnego pieczenia. Kiedy Maggie mówi, że zrobiła pyszne ciasto, wierzę jej bez zastrzeżeń. Mamy bowiem zbliżony gust w kwestii kulinariów, i w 99% to, czym ona się zachwyca, smakuje i mi. Nie inaczej było tym razem, choć muszę przyznać, że był moment zwątpienia...Kiedy podrzuciła(...)wyjdzie, to się poddaję. Wystudziłam, rozkroiłam - i odetchnęłam z ulgą. Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta zachodu.Je

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 135

najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami , ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto. Ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą smakuje(...)wyśmienicie. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Łatwe w pieczeniu, zawsze się udaje. Masło sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Idealne ciasto do kawy. Upiekłam je na niedzielę ale czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka! Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie

codojedzenia
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 169

Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam! składniki 1 szklanka ryżu arborio(...)arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm) roztopione masło do smarowania ciasta forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm przygotowanie Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed  pieczeniem. Następnego dnia umieścić rodzynki w misce, zalać

Stare Gary
Karnawałowa szarlotka z pianką 249

rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało.  Podpiec w piekarniku mocno nagrzanym do 250C przez ok. 10 minut - aż nabierze złotego koloru . Piec w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez termoobiegu .  Po podpieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia - po przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci(...)ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Po wierzchu posypać go lekką warstwą cynamonu i znowu cienko bułka tartą. Całość przykryć ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu - u mnie grzałka góra-dół i bez

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bez mąki 116

ustach ciasto. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to wykorzystując czerwoną fasolę. Kto by pomyślał ;) Zamiast białego cukru można użyć innego zamiennika, co kto woli! A jeśli macie ochotę na inne warzywne smakołyki zajrzyjcie do Naszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne" . Składniki na małą keksówkę: puszka 240g po odsączeniu fasoli(...)łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą

Życie zaczyna się w kuchni
kostka kawosza 1373

obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kawowe: 3 jajka 250 g cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 30 g kakao 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy na krem: 300 ml śmietanki kremówki(...)wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć a resztę ciasta przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z brzoskwiniami 134

żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: * 1 kg mielonego sera białego * 1 puszka brzoskwiń * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy * olejek śmietankowy * 1 szklanka mleka * 1/2 szklanki oleju * cukier waniliowy 16 g * 4 żółtka Na bezę: *  białka, które pozostały z ciasta i sera - 9 sztuk * 1 szklanka cukru * 2 czubate łyżki mąki(...)ścinać się wierzch. W tym czasie ubiłam białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Wyłożyłam bezę na ser a na górę starłam na tartce o grubych oczkach drugą część ciasta. Piekłam tak jeszcze ok. 35 minut. Jaki aromat mógł się rozchodzić po całym domu....bajka. Ciasto tak jak pachniało tak i smakowało. Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Murzynek Bambo ze słonecznikiem, imbirem, suszoną śliwką, dżemem wiśniowym i owocami goji (bez jajek, bez margaryny, bez miksera 215

Pyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu

upichcona
Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 153

takiego "czekoladowego", który u mnie w domu był pieczony z mieszanką kakao, orzechów i cukru. Pozmieniałam po swojemu, jest bez cukru i dzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki(...)olej kokosowy Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w miseczce i dokładnie zmieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Ułożyć kilka kawałków oleju kokosowego na wierzchu sypkiej mieszanki i zwinąć ciasto. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem

FitKot
Skubaniec 442

białek i pozostałej ilości cukru. Piana powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Na przygotowany spód układamy owoce, przykrywamy ubitą pianą z białek i wyrównujemy szpatułką. Na pianę kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 50 minut do godziny w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni. Podczas pieczenia piana może urosnąć i nieco popękać. Po wyciągnięciu z piekarnika opadnie

Ciastkozercy
Korzenne tiramisu z malinami 159

Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi  maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone

Wanilia i Kardamon