już długo ale teraz mogę obchodzić imieniny Wojciecha, mojego zięcia. Wszystkiego najlepszego Wojtku. Dawno nie brałam udziału w naszym wydarzeniu cotygodniowym na FB Ciasto na niedzielę ale tym razem dodaję do wydarzenia Słodkości bez pieczenia ten oto deser. Szybki w zrobieniu, nie licząc czasu tężenia galaretek ale to można zrobić wieczorem dnia poprzedniego. Słodki, pyszny deser w pucharku
Moje Małe Czarowaniecukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm CZĘŚĆ BANANOWA Duży dojrzały banan 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 40g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 70g mąki pszennej
HealthyCreationsgdyby tak zrobić deser z dyni? Ciasto dyniowe, sernik dyniowy, trufle dyniowe? Tak, trufle z dyni bez pieczenia to jest dobry pomysł.... The post Trufle dyniowe – deser z dyni appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comBardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki nasion chia Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, aromat i mąkę stopniowo oraz nasiona chia. Ciasto wyrabiamy, nakładamy do maszynki i wyciskamy na blaszki bez papieru. Pieczemy do zrumienienia, ok 15 min. (obserwować
Gotowanie jest łatwewymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu). Pieczemy 60 minut, ale ok. 40 minuty sprawdzamy patyczkiem. Jeśli z góry zaczyna mocno brązowieć, przykrywamy papierem. Smacznego
bistro mamakoniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką. 3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy. 4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka
Gotowanie...to proste !mniej więcej o średnicy ok. 5 cm. Ja akurat miałam formy do makaroników, więc w nich poukładałam kawałki ciasta, ale spokojnie obędzie się bez nich. Wystarczy poukładać ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem każdy krążek ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, grzanie góra/dół 185 stopni C, na ok. 12 minut. Gdy krążki będą
gutfutCiasto: szklanka mąki gryczanej jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szklanka wody Ubić pianę z jajka. Do mąki dodać wodę, proszek i szczyptę soli. Do ciasta dodawać po łyżce pianę z białka. Piec w gofrownicy bez tłuszczu
AZgotuj!przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie! Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji i owszem. Zrobiłam bez korzystania z jakiegoś konkretnego przepisu, na cieście kruchym, które piekłam już nie raz, przy okazji robienia innych ciast. I powiem tak: pycha! Wciąż bardzo słodkie, ale słony smak w tym zestawie jest wyczuwalny
6niebolepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie
GRUBY WAŁEKprzepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru pudru
Moje Słodkie Piekiełkominionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami
My Chcemy Jeśćlepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie
GRUBY WAŁEKzagniatamy kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich ok 1/2 szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia
sierotka maRysia w kuchniprzepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne owoce a także inny czas
Pan i Pani Smith w kuchnimąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 55 minut do suchego dźgulca. Sama dynia, bez dodatków Piękny jesienny kolor masy Masa jest dość gęsta Gotowe! Można je jeść na ciepło- wtedy bardziej czuć smak dyni, można ukryć i zjeść następnego dnia. Ma przepiękny kolor i cudny cynamonowy aromat. W trakcie pieczenia tego ciasta w domu
les mirabellesskładniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu
Krakowskie smaki AniBezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy.Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino.Czytaj więcej
bistro mamamokrymi za pomocą łyżki, aż masa stanie się jednolita.Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez
Food SquareSpodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis. Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej(...)mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzejęłam i użyłam soli morskiej. Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest(...)łatwiej, nagroda wędruje do Amber. Dziękuję wszystkim za udział i zapraszam do odwiedzania bloga. Brzoskwiniowe tarte tatin Składniki: średnica 26 cm Ciasto na tartę 210 g masła, zimnego 150 g cukru 250 g mąki 10 g proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli morskiej 2 jajka Nadzienie brzoskwiniowe 150 g cukru 70 g masła 7 brzoskwini lub nektarynek Do podania bita
codojedzeniaopanować. Jak się zrobi samemu to przecież trzeba spróbować!:) Jeśli chcecie zrobić coś szybkiego, prostego, kuszącego, bez pieczenia i słodkiego to zapraszam do wykonania domowego snickersa. Naprawdę wiele nie trzeba, by je wykonać. Nie musimy też pilnować czasu pieczenia, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i .... czekamy. To trudne, ale czekamy.... Za to świetnie smakuje, czekanie się opłaca(...)Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru
Zasmakuj Kuchniprzepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 8 jaj 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej Połowę orzechów siekamy drobno nożem, drugą połowę mielimy w maszynce do orzechów. Wszystkie orzechy łączymy z proszkiem do pieczenie oraz mąką, po czym dzielimy(...)wymieszaniu, przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. 8. Pieczmy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 17-20 minut. 9. Po wyjęciu, zdejmujemy obręcz tortownicy, z pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry. Po zdjęciu spodu tortownicy, elikatnie odklejamy papier (zwykle odchodzi bez problemu
Okiem Blondynki by McBlondimałą foremkę (27cm x 18cm x 3 cm) , bo to jedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Szybkie ciasto kakaowe bez jajek Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżka dobrze zmielonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia (może być soda, jeśli komuś nie przeszkadza jej gorzkawo-pieprzny posmak) pół łyżeczki soli(...)goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu). Dodać owoce i wymieszać. Przelać ciasto do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 min. w temp. 175 stopni C. Najlepsze zaraz po ostudzeniu
Weekendy w domu i ogrodziebezie kropelek rosy takich samych jak w przypadku Sernika Złota Rosa . Spójrzcie na zdjęcia! Ja mam zawsze ogromną radochę, gdy widzę te złote kropelki ;). Składniki: (na ok. 6 sztuk) Ciasto kruche: 80 g zimnego masła 1 żółtko 150 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie pomarańczowe(...)małe jajko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 1 białko dużego jajka, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru pudru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około
Nastoletnie Wypiekanieciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś zostanie to na drugie śniadanie będzie jak znalazł. Polecam! Składniki na biszkopt z ananasem 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest
Rozpustne gotowaniemnie to symbol czerwca, którego nie wyobrażam sobie chociażby bez kawałka truskawkowego rarytasu Agaty. Kulinarne impresje mają swoją historię, którą warto opowiadać wciąż na nowo w kuchennej przestrzeni. Wyjątkowo smaczna i pachnąca to będzie opowieść. Przekonajcie się sami… Kruche ciasto z truskawkami i pianką Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki (ok. 500 g) 1 szklanka cukru(...)jasne bez cukru 5 białek 75 dag truskawek Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
KulinarneImpresje.pljagody, brzoskwinie, maliny czy inne ulubione (jednak pamiętajcie, by mrożone owoce ułożyć na ciasto bez ich rozmrażania). Ciasto jest przepyszne a co ważne szybko przygotowane, nie wymaga specjalnie dużo czasu. Polecam :) Składniki: Ciasto: * 3 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 5 żółtek * 250 g masła Pianka: * 5 białek * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka(...)połączyły się z białkami. Na końcu wlać olej, miksując dalej ciasto mikserem. Gotową piankę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzchu ułożyć owoce. Wyjąć z zamrażalnika mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na owoce na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec jeszcze przez 25-30 minut (do zarumienienia się ciasta na górze
Zrób to smacznieCzęsto piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Ladylaura.przy pieczeniu ciasta? Wychodzi wilgotne, długo zachowujące świeżość, wprost rewelacyjne w smaku. Za sprawą żonglowania dodatkiem różnorakich owoców i wielosmakowego jogurtu - nigdy się nie znudzi :) Zapraszam do podejrzenia moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania si ę od dołu . Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte, osuszone i pokrojone na połówki śliwki - przekrojoną stroną do góry . Posypać je lekko cukrem. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół
Grunt to przepis!połączenia. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i skórkę z pomarańczy. Startego batata dodawać do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem i wymieszać do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), po wyjęciu z piekarnika(...)tortownicę (z papierem do pieczenia), wyrównać wierzch i piec około 30 minut (po delikatnym zrumienieniu wierzchu przełączyć na pieczenie od spodu – dolna grzałka). Przestudzone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i przykryć upieczoną warstwą piankową. Przepis bierze udział z konkursie #OlejKonwenanse organizowanym przez #OlejWielkopolski Artykuł Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot1 jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy
Smakowity Blog Kulinarnylekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno. Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto. Beza: 3 białka 150 g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka(...)odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować lub wycisnąć wzory tylką na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy