bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:260/1508)

Kruche ciasteczka maślane bez jajek 204

łaczyć składniki możemy ręcznie, ale ja ciasto na te maślane ciasteczka przygotowuję mechanicznie. Do misy robota wsypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym, wszystkie składniki mieszamy hakiem robota. Dodajemy do sypkich składników masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką macie rozwałkujemy dosyć cienko ciasto i za pomocą np. karbowanej obręczy wycinamy(...)Włączamy termoobieg. Maślane ciasteczka karnawałowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach gdyż lekko podrosną i pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!       The post Kruche ciasteczka maślane bez jajek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 257

szklanki mąki margaryna Beza: białka z 4 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe(...)części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia na ok 40 - 60 minut do zamrażalki. W "międzyczasie" blachę wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze

Taste Of My Day
Pani Walewska 189

słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą(...)wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie  blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 167

Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy(...)mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudekubic piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut  po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke jogurt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1945

drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek pozostaw bez nacinania. Chwyć po dwa kawałki ciasta równocześnie obracając je wokół własnej osi dwukrotnie pod spód. Jeden kawałek okręć w prawo, a sąsiadujący(...)wywiń pod spód. Tak powstanie ramię gwiazdy. Zrób to samo z pozostałymi. Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw na 10 minut do ponownego wyrośnięcia posmaruj ciasto żółtkiem rozbełtanym z mlekiem piecz w 180`C 25 minut do zezłocenia podawj posypaną cukrem pudrem lub lukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 190

odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne(...)jajka z cukrem i karobem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodać miód i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez

FitKot
Zdrowo ucierane z jagodami! 164

myślę, że co do jego stosowania nie muszę Was przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym.  Mąka jaglana. Używacie(...)początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane

SMYKWKUCHNI
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 164

składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty. Zostaw do ostudzenia na 10 minut

Lejdi of the house
Przepis na Ciasto Dziad 293

mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały . Pieczenie ciasta Dziad : Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką . Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest

Uwaga Babcia Gotuje
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 229

papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta z malinami: Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik z rosą 1873

szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza 5 białek 0,5 szkl cukru  Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec

Ala piecze i gotuje
CIASTO COCA-COLAdowe 243

POLEWA 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła WYKONANIE CIASTO :  Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. W misce roztrzepujemy jajka, stopniowo dolewając mleko. Dodajemy rozpuszczone masło lub olej, mieszamy(...)miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, mieszamy. Do suchych składników powoli dolewamy mokre i delikatnie mieszamy widelcem lub łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 38 minut, do suchego patyczka. POLEWA TOFFI : Do rondelka dodajemy wszystkie składniki i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy około

cool and minty
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 258

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek(...)innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę (u mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
ambrozja- składany sernik z bezą 292

połowę. Każdą rozwałkować  i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy(...)dodawać cukier. Pianę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem (lub dociąć papier na wymiar ciasta i upiec na tacy z wyposażenia piekarnika) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec około 2 godzin.  Jeśli beza będzie się zbytnio rumienić z wierzchu to należy jeszcze trochę obniżyć temperaturę. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 253

zrobić, żeby nic się nie wywróciło, nie odkleiło, nie popsuło i nie zniszczyło tego ważnego dnia. Upiekłam dwa ciasta biszkoptowe. Dolne ma 18 centymetrów średnicy, górne to 10 centymetrowy biszkopt pieczony w ringu (formie bez dna). Przepisu na biszkopt póki co nie podaję – każdy ma własny i sprawdzony.   Zawczasu warto przygotować i mieć pod ręką wszystkie potrzebne narzędzia(...)obrotowa podstawka pod ciasto. Wszystkie operacje powtarzamy z mniejszym ciastem. Schładzamy. Ustawianie pięter jest ważne nawet w tak małych ciastach jak moje dzisiejsze. Naszykujcie sobie trzy drewniane patyczki o średnicy około centymetra jeśli robicie większy tort. Jeśli tak mały jak mój- wystarczą szerokie słomki do napojów, np. te które można dostać w Ikei. Formę w której piekliście górne ciasto ustawcie

Karo in the Kitchen