bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:218/1508)

Szarlotka z różową pianką 375

proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem do ciasta drożdżowego (w przypadku użycia robota kuchennego ) lub końcówką do ciasta (w przypadku malaksera).  Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą(...)ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut. Upieczone, wystudzone ciasto można dodatkowo

Gospodyni Miejska
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 478

były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać.Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika. Pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.Po 20 minutach ciasto wysunąć z piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku, wówczas nie popęka nam po bokach.Ja swoje ciasto dodatkowo jeszcze polukrowałam

Smaczne Zdrowe
pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem, aronią, śliwkami, jabłkami... 154

minut, nakryć misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza Calzone a stylu Reuben 174

wyrabiam w rękach do momentu, w którym ciasto będzie odchodzić od dłoni. Jak jest mocno klejące dosypuję po trochu pozostałą mąkę, ale nie całą, zwykle zużywam 3 i 3/4 szklanki mąki. Kiedy ciasto odchodzi od dłoni wlewam łyżkę oliwy i wyrabiam do czasu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto dzielę na dwie części i formuję dwie kulki, które układam(...)żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam około 20 minut. Jeśli chodzi o ten chlebek, warstwy w podobnej kolejności, ale ciasto zwinęłam w rulon, boki chowając do środka

Blondynka Gotuje
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 244

poprzedniego pieczenia, powinniśmy wyjąć go z lodówki 3 godziny wcześniej. Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta, oprócz siemienia, wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Na koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy(...)które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb przenosimy

Kulinarne przygody Gatity
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 205

dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba ich spróbować. Ja zakochałam się w nich od razu! Wychodzi z nich ok. 15 naleśników - a wszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki(...)mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju

Be Fit Be Strong
Torcik na zimno z truskawkami + film 147

Lekki, orzeźwiający, przepyszny torcik bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach, w czterech smakach to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-)     składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe(...)czym wlewamy na masę agrestową. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężał. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki, po czym układamy na wierzchu ciasta. Ostatnią, truskawkową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała, a następnie lekko tężejącą galaretkę wlewamy na truskawki

Smakowite Dania
Czekoladowo- bananowe brownie z gruszkami 205

Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 245

jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę proszek nas wspomaga gdy składniki(...)spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy.  Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej

Jedzeniomania
Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 291

ciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku.  Smakowało nam bardzo!  Kiedyś piekłam już podobne, lecz gdy zobaczyłam ten przepis na blogu AddioPomidory nie mogłam się powstrzymać!  Zresztą czemu odmawiać sobie czegoś tak smacznego nawet jeśli to już nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie(...)kubeczka po jogurcie. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ja zrobiłam to widelcem, można również mikserem na niskich obrotach. Mieszanie nie powinno trwać zbyt długo. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała 26 cm. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, maliny lub inne owoce. Placek pieczemy ok 30 minut w 180 st. C czyli do suchego

Dzieje kuchennej Wiewióry
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 131

wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło i miód umieśćcie w rondlu, podgrzejcie do momentu(...)pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej)  formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze w sporych odstępach (jeszcze

OliveandThyme
Ciasto pomarańczowe bez mąki 151

niedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie każdego dnia, ;polecam(...)cynamon. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część, biała jest gorzka i zepsuje smak ciasta). Z tej pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wylewamy masę na ciasto. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Gotowe przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 315

Jako, że w pieczeniu ciast nie jestem zbyt mocna (zbyt wiele tam zależy od należytych proporcji, a  moją ulubioną miarą jest "na oko") szczególnie cenię sobie nieskomplikowane propozycje deserowe bez pieczenia (bo takie w tzw. międzyczasie można jeszcze coś podratować, zmodyfikować w razie jakby co;)Poniższa słodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zimowa szarlotka z bezą 181

moim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą(...)pomarańczami. Dodałam odrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe. Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Bajaderka 228

Bajaderka..to nic innego jak "ciasto"wykonane z okruchów ciast lub czerstwego , nieudanego jakiegoś ciasta.Na blogi już bajaderka jest i to nie jedna,a teraz jest

Moje domowe kucharzenie