Październik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego
365 dni dookoła kuchniPyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku
Blog z ApetytemPrzedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w
Kawa z mlekiemDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne
W kuchni Karmel-itkismaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut
mojewypiekiinietylkosmaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut
mojewypiekiinietylkoWitajcie, niestety należę do tych osób, które nie wyobrażają sobie popołudniowej harbatki bez czegoś słodkiego. Dbając o zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej(...)masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego
Health-Fit-Lifetego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki - dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego(...)jest groszek i śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki. Składniki: Ciasto z pieczarkami: 6 jajek 7 niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat
Kolorowy Przepisownikwrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy: 200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego(...)czarnuszki lub sezamu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki oleju 200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego Mąkę przesiewamy do sporej miski, a w środku robimy dołek. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej. Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt
Cooking MonsterZniknęłam na chwilkę. Wszystko z powodu tygodniowego urlopu, który bardzo przyjemnie spędziłam w Polsce, a C. na Słowacji. W moim rodzinnym mieście spędził dwa dni i
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć(...)godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić
Gospodyni MiejskaBoczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował
Kuchnia ŁukaszaCiasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka
Healthy food explorerCoś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy
Relaxtime