bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1099/1508)

Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 264

Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu

Smakowy Raj
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 169

"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś  w necie :) No bo czemu nie?  Jeść czy nie

Bon appetit mon amie
Czekoladowe babeczki bez cukru 165

Kto czyta mojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli ( domowy

Powiedz dietom nie
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 347

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru

głodny alergik
Sernik kawowy z jagodami 168

Sernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;) Ponoć smakował. Wiem, że był mocno kawowy ;) Bardzo prosty do zrobienia. I

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami 252

  Gdy tylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut

greenscarf
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 322

Jeżeli chcecie spróbować zdrowszej wersji pierników - bez glutenu i bez cukru to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze(...)bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko!). Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto ponownie wyrobić. Za pomocą foremek wyciąć pierniki. Przygotowane pierniczki delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut

Ugotować
Gdzie kupować produkty bezglutenowe i przepis na bezglutenowe marchewkowe babeczki 216

Dieta bezglutenowa. To nie tylko moda. Dla wielu osób, to trudna codzienność. Życie bez glutenu nie jest łatwe. W obecnych czasach w praktycznie każdym ogólnodostępnym produkcie znajdziecie gluten, który szkodzi osobą chorym na celiakie. Dlaczego? Ponieważ w przemyśle spożywczym gluten jest szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około

Słodkie okruszki
Omlet cesarski 211

Święta mamy już dawno za sobą, a ja tak brzydko zaniedbałam bloga. Cóż, zrobiłam sobie dłuuugi odpoczynek od wszystkiego, spędzając całe dnie na pieczeniu, gotowaniu, czytaniu i graniu w gry przygodowe. Czasem potrzebuję takiego odpoczynku, oderwania od rzeczywistości, mój umysł wędruje sobie do ciepłej, uroczej Nibylandii i siedzi tam sobie, dopóki nie znudzi mu się nuda i świat marzeń(...)Białka oddzielić od żółtek, białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Kiedy spód jest już upieczony, kroimy omlet szpatułką na małe kawałeczki, szybko żeby się nie przypaliły. Posypać cukrem i cynamonem, mieszać tak, by kawałki równo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 221

również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :)  Przepis(...)hakiem. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać pokruszone czekolady i ponownie wymieszać (ciasto ma luźną konsystencję). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja nagrzewam piekarnik do 35 stopni, wstawiam przykrytą miskę z ciastem, wyłączam piekarnik i zostawiam na około 1 godz.). Wyrośnięte ciasto ponownie przez moment wyrobić, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką porozciągać do boków

Kraina Miodem Płynąca
FOCCACIA - IDEALNA 248

posmarowania ciasta odrobina soli morskiej do posypania WYKONANIE: W naczyniu zamieszaj ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej drożdżową mieszankę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego przez 8 minut (ja wyrabiałam hakiem). Ciasto pod koniec(...)powinno ładnie odchodzić od brzegów miski. Przykryj miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 75 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Mocno czekoladowe brownie z kajmakiem :) 261

Drodzy Czytelnicy, Nie chcę odchodzić bez słowa, więc już Wam wszystko tłumaczę. Zbliża sie czas egzaminów do których muszę sie dobrze przygotować. Ostatnio ciężko mi znaleźć moment, aby usiąść przy komputerze i tworzyć posty. Z tego względu muszę się z Wami pożegnać na jakiś czas, nie wiem jeszcze na jak długo, ale zostawiam Was z przepysznym brownie, który znalazłam(...)Następnie dodać czekoladową mieszankę i dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki.  Formę - ja użyłam takiej o boku 24cm - wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy małą ilością bułki tartej. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około 45-50minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu brownie z piekarnika

Chocolate Stop Tempting
Schab w pomarańczach 196

ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle wyjątkowe, że doskonale(...)połamaną na 2-3 kawałki. Schab umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem.  Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już

Przysmaki Karolki
Brownie z owocami? Czemu nie! 218

B rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników

Okiem Blondynki by McBlondi
Sernik z bezą 186

No i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech

Czary - gary w kuchni