bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1089/1508)

Sernik pod kokosem 166

Sernik pod kokosem Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny(...)wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika.  Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie

Gotuj Się Kto Może
BEZGLUTENOWE BROWNIE 138

Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki, że ciasta wychodzi zbyt mało, więc od razu zróbcie podwójną porcję(...)olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka. Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym. Gotową polewę rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pascha z masłem orzechowym 142

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko(...)łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 192

Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu.  Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych

Fabryka pomysłów
Ulubiona puszysta drożdżówka 186

lubi tylko dwa.  Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe.  Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.  Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.  Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.  Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm.  Będziecie potrzebowali(...)krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia   Zainspirowana blogiem Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KOŁACZ MAKOWY 158

roku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50cm.x30cm.,smarujemy farszem,zostawiając brzeg szer.2 cm.Brzeg posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Placek zwijamy od dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce zlepiamy.Smarujemy żółtkiem,przykrywamy ,odkładamy na 15 min.Wieniec czterokrotnie nacinamy wzdłuż obwodu.Pieczemy 35-40 min. w 200st.Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią aluminiową.Zdjąć z blachy,ozdobić lukrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
cytrynowy sernik z lawendową nutką 213

smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę

6niebo
Domowe Bagietki na drożdżach 221

kawałek ciasta na blacie rozwałkowując na coraz to dłuższy wałek o długości blachy na której będę je piekła tak uformowaną bagietkę układam na blasze wyłożonej papierem z pozostałymi kawałkami robię tak samo – bagietki na blasze układam w kilku centymetrowych odstępach ponieważ jeszcze wyrosną Na blasze oprószam bagietki mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę Pieczenie(...)Bagietki przed pieczeniem od góry nacinam żyletką ( można ostrym nożem ) w 3 – 4 miejscach ale nacinać możemy według uznania Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na środkową półkę po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 stopni i pikę jeszcze około 20 minut W sumie piekłam około 30 minut - 10 minut w temperaturze 220 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jaglane babeczki na słono 177

ogródek miały być jaglane kopytka, ale coś pokopałam no i wyszły babeczki ;-). Przepis podpatrzyłam na blogu Burczy mi w brzuchu . Jednak zbytnio się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda(...)mąkę, masło, zmielić (można też użyć blendera ręcznego). Formę do babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem lub 190 st bez termoobiegu. Piec 30 min. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe polane obficie kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypać listkami mięty. Smacznego! Jaglane babeczki na słono Jaglane

moj przepis na
Tort wyjątkowo czekoladowy 172

funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już

Domowe Torty
Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 122

wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia(...)układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu.   Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 232

maslo migdałowe, 1/2 grejfruta  🍴 2.  Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów  4.  Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍  i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka  🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami(...)Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem

Czarnawisienka
Marlenka 443

masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do  garnka włożyć  masło, miód, cukier puder. Gotować  na średnim ogniu , aż rozpuszczą(...)mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko.  Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać  na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść  razem do  połączenia się składników.  Podzielić  ciasto na 6 równych części. Każdą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe rogaliki z serem 142

macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ).   'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka(...)ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać mąką.  Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

CookYourself
Chlebki do żurku i nie tylko 131

się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia, to ślub koleżanki. Jej wybrankiem był Włoch(...)łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować kulę

Pełny talerz
Pierniki norymberskie 234

takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.       Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki(...)dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta

Smakowy Raj
ROGALIKI Z WODY 153

kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki(...)dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę

w mojej kuchni
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 147

Ręce mi opadły, mina zrzedła jeszcze bardziej i stwierdziłam, że dzisiaj to już nic dobrego się chyba nie przydarzy...W ramach rozruszania urządziłyśmy sobie też małe sprzątanko. Takie wiecie, bez gości za progiem i presji, że czegoś nie domyję. Odkurzyłyśmy, wyczyściłyśmy łazienkę, ogarnęłyśmy kuchnię... No dobrze, ja odkurzałam, czyściłam i ogarniałam; Ptysia zajęta była baniem się odkurzacza.A potem usiadłyśmy(...)jesień... Człowiek sam nie wie, co ze sobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek.Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienna chrupiąca tarta 196

idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie(...)grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka...po włosku! 202

zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części.  Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski.  Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty(...)troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Batoniki czekoladowe 225

tygodniu, żeby mieć je zawsze pod ręką... już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowePRZEPIS{blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95oC   | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle (użyłam garść papai kandyzowanej) 1 szkl. mąki(...)całość wymieszać.Wyłożyć masę na blaszce o wym. 22,5x22,5 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb ziołowy 134

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść
Batoniki owsiano - bananowe super fit 168

Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami 124

Jedna z moich prób okiełznania mąk bezglutenowych. Na przepis trafiłam tutaj i po obejrzeniu filmiku postanowiłam także taki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas

Kuchenne zapiski Edyty
Proteinowe pancakes ze śliwkami 148

Dziś mamy jeden z tych dni, w których wyjście z łóżka graniczy z cudem. Niby po co wychodzić, skoro za oknem deszcz od samego rana? Takie

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 172

Witam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w

Uwaga Babcia Gotuje
Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami 158

Rustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis #171 Jogurtownik "Oreo" 142

tutaj ) napisałam dla Was recenzję jogurtownicy a dzisiaj mam dla Was propozycję jak wykorzystać jogurt, który dzięki niej można zrobić. Przygotowałam przepis na Jogurtownik Oreo na lekkim spodzie bez pieczenia. Dla wielbicieli ciastek Oreo (i nie tylko) będzie idealne - znika w mgnieniu oka. Musicie je koniecznie spróbować - zwłaszcza teraz kiedy mamy jeszcze ciepłe dni! Wartości odżywcze(...)masy dodajemy pokruszone ciastka oreo ( 5 sztuk) i wszystko mieszamy łyżką. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Po około 1-2 godzinach wyciągamy ciasto i posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami oreo (5 sztuk). Ciasto idealnie smakuje gdy jest dobrze schłodzone. Smakuje obłędnie! Smacznego

Health-Fit-Life
POMARAŃCZOWE, BEZCUKROWE, SŁODZONE MIODEM BABECZKI Z KRUSZONKĄ Z SUSZONYCH BANANÓW, POLANE POMARAŃCZOWYM KREMEM 127

Kolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki.  Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi 

Upiecz sobie babeczkę
drożdżowe rogaliki 161

Cześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony(...)gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem pudrem. Włala! Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Tort komunijny 239

masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób(...)sztywno. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić

Domowa cukiernia Ewy
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 154

góry), doszłam do wniosku, że póki możemy trochę razem pobyć, to należy z tej możliwości skorzystać.  No to korzystaliśmy. Oj, tak... Tymczasem niespodziewanie nadszedł piątek. Oj, proszę, bez ekscytacji; jutro idę do pracy na trzecią. Rano . Niemniej, poprzedni weekend miałam wolny, a poranek, gdy C. ciągle słodko drzemał, wykorzystałam na przygotowanie kolejnych gofrów. Sprawa bowiem wygląda(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu. Smacznego! To jak? Weekend

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Golas drożdżowy 188

mojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać

moj przepis na
Pasta madre italiana 240

rozwijają się dzikie drożdże, a bakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy(...)drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore ilości mąki zużyte do dokarmiania „pasta madre”. Podczas każdego dokarmienia z poprzedniego etapu biorę trochę ponad 1/3, resztę albo zużywam do pieczenia chleba, albo po prostu wyrzucam. Masę trzeba dokarmiać co dwa dni, jeśli przechowuje się ją w temperaturze pokojowej (18 - 20 °C), lub co 4 -5 dni, jeśli trzymamy

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 205

S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań)   masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 214

Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy(...)farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Krążki pieczemy  ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Placek z truskawkami 199

zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis  z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko(...)kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 390

Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120(...)grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść  ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić

Stare Gary
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 242

wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania czy puszczenia do przedszkola dziecka choć bez szybkiego śniadania. Był taki okres (ponad rok....), że moja mała jadła tylko naleśniki i pomidorówkę. Więc musiałam to przetrwać i smażyć codziennie naleśniki okres ten już minął a smak na naleśniki pozostał taki sam :) Aby nie znudził nam się ten przysmak podawałam(...)puszki)serek brie plastry boczku parzonego lub pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron   karmel - na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam

Basia w kuchni
NIE-zwykły chleb 165

Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą(...)czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość . UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij dzrwiczki piekarnika.  W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania